16 de setembre del 2011

El Pinell de Brai renegocia per transformar el projecte de l'abocador

L’Ajuntament negocia amb les promotores de l’abocador perquè restauren l’antiga argilera amb altres materials que no siguen residus ·

L’Ajuntament del Pinell de Brai ha començat a negociar una alternativa amb les tres empreses que promouen la construcció d’un abocador de bales de residus per restaurar una antiga argilera del municipi. El nou govern municipal, format pel PSC i Esquerra, té l’objectiu de fer respectar la voluntat popular, ja que els veïns del Pinell de Brai van rebutjar el projecte en el marc d’una enquesta ciutadana que va celebrar-se a l’octubre de l’any passat. El nou alcalde del Pinell, el socialista Lluís Melich, ha avançat al programa Primera Columna, l’informatiu matinal del Canal 21 Ebre, que ja s’han reunit amb les empreses que promouen el dipòsit de residus.

El projecte de l’abocador del Pinell de Brai naix de l’interès de les empreses Puigfel SA, Pàndols SA i Suministros de Arcillas SA. El seu objectiu és rehabilitar una argilera del poble amb bales plastificades amb la fracció rebuig dels ecoparcs. La mina d’argila es troba en una finca d’unes 55 hectàrees. La previsió de les empreses és reomplir, durant els propers 25 o 30 anys, el forat de l’argilera amb més de sis milions de tones de residus. De fet, els càlculs eren que l’abocador del Pinell de Brai podria rebre fins a 800 tones diàries, segons el conveni subscrit entre les empreses i l’Ajuntament durant l’etapa de l’anterior alcalde, el convergent Pere Martí. Però el nou consistori vol complir la voluntat dels veïns i ha demanat a les empreses que restauren la mina d’argila del Pinell de Brai amb un altre tipus de materials que no siguen residus.

En la mateixa entrevista, Melich ha recordat les afectacions d’un projecte com el de l’abocador sobre el medi natural i el paisatge de la zona, molt a prop del riu Canaletes i de la Via Verda, però també en la producció agroalimentària del Pinell de Brai. De fet, el turisme i l’agroindústria són uns sectors que l’Ajuntament vol potenciar. En aquest sentit, l’alcalde ha dit que respectava el criteri de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, on sí que hi ha unanimitat social i política per aconseguir la construcció d’un abocador molt semblant.

Finalment, l’alcalde del Pinell de Brai ha avançat que en els propers dies tenen diverses reunions amb la Delegació del Govern de les Terres de l’Ebre, amb diversos departaments i amb l’Agència Catalana de Residus. L’objectiu de l’Ajuntament és saber quina és l’opinió de l’administració catalana sobre el projecte de l’abocador del Pinell de Brai, que en realitat promouen tres empreses privades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta