13 de setembre del 2011

Tortosa aprova una declaració institucional en contra del transvasament a Castelló

El ple de l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat aquest dilluns al vespre una declaració institucional en contra del transvasament de l'Ebre que ha reclamat la Diputació de Castelló. La moció unitària ha estat pactada prèviament per tots els grups municipals en junta de portaveus, però ha estat llegida per l'alcalde, Ferran Bel. El text assenyala que "davant la petició d'aigua de l'Ebre que arriba des de la província de Castelló, i davant del pronunciament immediat de la Diputació de Castelló, el Ple de l'Ajuntament aprova manifestar discrepància amb el transvasament de 90 hm3 d'aigua del riu Ebre que es reclama des de la província de Castelló, reiterar els arguments expressats en anteriors ocasions i avalats científicament que el riu Ebre no té sobrants d'aigua, i manifestar que en cas de dèficit d'aigua al Llevant, aquest s'haurà de resoldre per altres vies que no sigui el transvasament de l'Ebre". Bel ha agraït "l'esforç de tots els portaveus per poder consensuar" el text, que l'Ajuntament traslladarà als governs de l'Estat i de la Generalitat, així com a la Diputació de Castelló.

La sessió plenària ha continuat amb altres iniciatives polítiques. El grup de PxC s'ha quedat sol en la defensa d'una moció instant el govern de l'Estat a què no signi el conveni bilateral amb el Marroc que atorgaria el vot a les eleccions locals als immigrants d'aquest país. La resta de grups municipals han votat en contra i ni tan sols han entrat en el debat.

D'altra banda, ERC ha vist rebutjada -amb els vots contraris de CiU, l'abstenció del PSC i el suport de la resta de grups- una proposta de reobertura d'un pas a les instal·lacions actualment en obres a l'estadi municipal. En canvi, sí que ha prosperat una segona moció dels republicans de suport a la ciutat agermanada de Tartous (Síria), on tots els grups han expressat la seua solidaritat amb la població del municipi i del país, actualment en guerra civil. En aquest cas, només el PP s'ha abstingut i la resta de grups han votat favorablement.

Tot seguit, el ple ha rebutjat una moció del grup del PSC perquè l'antic Escorxador, on l'Ajuntament de Tortosa té previst ubicar-hi el Museu de la Ciutat, passe a anomenar-se Centre Cultural Ricard Salvat. En aquest punt, l'alcalde i els portaveus de CiU i d'Iniciativa han recordat al proposant de la moció que existeix un pacte polític perquè el reconeixement de personalitats il·lustres es faci per vies que no siguen iniciatives polítiques unilaterals. La moció del PSC ha comptat amb el suport dels tres regidors del propi grup, així com els d'ERC, PP i PxC, mentre que els dotze regidors de CiU i els dos d'Iniciativa han votat en contra.

La majoria dels regidors presents al ple també s'han oposat a la proposta política d'Iniciativa Entesa per Tortosa en contra de l'allargament de la llicència de funcionament de la central nuclear d'Ascó. En aquest cas, els vots en contra han vingut dels grups de CiU, PSC i PxC. ICV i ERC han votat a favor i el regidor del PP s'ha abstingut.

Finalment, el ple també s'ha posicionat en contra d'una segona moció d'Iniciativa sobre la modificació de la bonificació del cànon de l'aigua, amb els vots en contra dels regidors de CiU i els favorables de la resta de grups. En aquest punt, el portaveu d'ICV ha admés la modificació de la moció en el punt referent al coeficient reductor per als usos domèstics, que és del 0,85 en comptes del 0,70 com s'indicava.

7 comentaris:

  1. Molt bé per lo del transvasament!! Felicitats per part meva per haver aconseguit una posició unitaria! A vore si aquest acord unitaria es podria repetir al Parlament català - una bona iniciativa seria que els representants ebrencs de tots els partits anessen conjuntament a Barcelona a convencer els seus partits (evidentment alguns necessiten més convenciment que altres). Animeu-vos! I , de passo, que la Generalitat plantes cara a Madrid en el tema del Pla de Conca i caudal de l'Ebre.

    ResponElimina
  2. Fa uns 10 anys ( "manava" també CIU ) el Parlament de Catalunya ja es va pronunciar en contra del transvasament ...

    I després a Madrid els de CIU varen donar suport al PP A veure si ara tornarà a passar el mateix, ni que sigue "pel peix al cove" ...

    ResponElimina
  3. Vols dir que no hauran apres dels "errors" del passat ...?

    ResponElimina
  4. Després de veure el ple, potser aquesta aprovació és la millor de les noticies.

    Si no ho dic, rebento: La Sra. Meritxell Roigé és l'exemple més clar de que no té res a veure ( al menys necessàriament )la intel·ligència amb la cortesia, elegància, correcció, saber estar etc. Un estil una mica Manel Fuentes, vaja, per entendre'ns.

    No sé sí, com va dir Jaume Forcadell, la crispació de CiU que ell denuncia, ho diu tothom incloent alguns dels regidors del govern; el que és evident és que als plens, quan algú intenta treure una mica el cap o exercir el seu paper de control i fiscalització, ho té clar. Clatellada, desqualificacions i lliçons, per part de l'alcalde i la portaveu de CiU.

    Al Ple d'anit Antoni Sabaté ( davant la moció de posar el nom de Ricard Salvat a l'escorxador ) va haver de sentir-se que, amb la proposta, estaven apropiant-se de la figura del dramaturg.

    Tornant a Forcadell, Roigé li va deixar anar, com qui no vol la cosa, que aquell era un mentider ( per unes xifres que, finalment, va acceptar rectificar ), que no tenia dignitat política, sense rigor i, el més greu, que actuava de mala fe. Això sí, com a prova de la seva innecessària demostració de fermesa i energia, mentre Forcadell va demanar excuses, ella es va mantenir impassible, inclús recalcant que si li havia dit mentider era per què després de dir-li que mentia, no rectificava ( tot i que quan feia aquesta reflexió, Forcadell ja s'havia disculpat i rectificat ).

    Forcadell li va dir que, quan el transvasament, Roigé no va plantar cara sent gerent del Consell Comarcal, com si va fer ell, que demanà la dimissió d'un conseller del propi partit i exercir la pròpia del consell d'administració de l'ACA. això, per a la regidora no era prova de plantar cara "als de dalt" i ella no ho podia fer per què ni era diputada ni regidora. Però Roigé si que podia haver entregat el carnet, tal i com li va retreure que no fes Forcadell com única prova valida ( sembla ) de plantada davant " els de dalt".

    Va haure acusació mútua de qui es "traga més sapos". Pos depen clar, depen d'on posi cadascú el llisto de la ètica o el compromís.

    Total: Intel·ligencia, sí; preparació, sí; formació, sí; ara, la senyora Roigé, per la seva forma d'expressió, per la seva bel·ligerància i la seva vehemència, sovint innecessària, a mi, em fa temor. I no soc l'únic.

    Ara Forcadell.... una mica més de mala llet i menys lliri a la ma i daurar la píndola, com, de portes en dins, sembla que feu. Sembla que el govern fiscalitzi a l'oposició, dient, per exemple, quan i com han de presentar les mocions.

    ResponElimina
  5. M'alegro molt que tots els partits presents en el ple, inclòs el PP, haiguen aprovat aquesta declaració.
    Això és un fet històric perquè fins ara el PP local (tret dels que van plegar al 2001) sempre ha estat a favor del transvasament.
    Per algo s'escomença, a veure si ara són capaços de convèncer a la resta del partit (això deu ser tan complicat com que a mi em toque l'euromillones sense comprar cap boleto).

    ResponElimina
  6. Es que fins i tot el PP si es de casa, es menys PP...
    Espero haver respost a la Susanna.

    ResponElimina
  7. Mira tu la Cospedal i el Valcarcel lo amics que son...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta