13 de setembre del 2011
Satisfacció a la PDE per la declaració de Tortosa en contra del transvasament
Primera reacció a l’aprovació de la declaració institucional de l’Ajuntament de Tortosa en contra de la demanda d’aigua de l’Ebre que arriba des de la Diputació de Castelló. Un dels portaveus de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Joan Antoni Panisello, ha celebrat aquest dimarts al matí que el ple de l’Ajuntament tortosí aprovés ahir dilluns aquesta declaració en contra del transvasament per unanimitat. De fet, ha admès que ha estat una sorpresa molt agradable per al moviment social. Panisello ha participat aquest matí en la tertúlia del programa Primera Columna, l’informatiu matinal del Canal 21 Ebre. "Ha estat una aprovació molt positiva, i una més de les reaccions que hi ha hagut a les Terres de l'Ebre i de les que caldria que hi hagués", ha assenyalat Panisello. "Esperem més reaccions d'entitats, institucions i partits", ha afegit el portaveu de la PDE.
Panisello ha compartit el plató de Primera Columna amb l’exdirector dels serveis territorials d’Agricultura i portaveu del PSC d’Amposta, Antoni Espanya. De fet, el regidor socialista ha avançat que proposarà que el ple de la capital del Montsià també faci un pronunciament en contra del transvasament de l’Ebre que reclama la Diputació de Castelló. Espanya ha dit que confia en què l’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, prendrà la iniciativa; però que si l’alcalde no ho fa, ell mateix portarà el tema al ple del proper 26 de setembre. "Crec que uns dies abans tindrem junta de portaveus, i si no ho fa l'alcalde, ho faré jo mateix, proposar l'aprovació d'una declaració a l'estil de la de l'Ajuntament de Tortosa", ha remarcat Espanya, que s'ha mostrat confiat en què també es podrà aprovar per unanimitat.
D'altra banda, tant Antoni Espanya com Joan Antoni Panisello han manifestat la seua preocupació per la suposada victòria electoral de Mariano Rajoy el 20 de novembre, ja que el Partit Popular recuperarà el transvasament. Amb tot, l’exdirector d’Agricultura i el portaveu de la Plataforma han discrepat sobre el possible ús de l’actual canal de regadiu Xerta-Sénia per portar l’aigua de l’Ebre també fins a les comarques de Castelló. "El Xerta-Sénia serà, sempre ho hem dit, un vehicle per portar l'aigua de l'Ebre a Castelló, perquè un canal de regadiu sense regants, i que ja s'està construint, sempre és sospitosa", ha advertit Panisello. "Si les xifres que diu la Diputació de Castelló són les que són, una aportació en continu de 90 hectòmetres cúbics, això són al voltant de 3 metres cúbics per segon, i el Xerta-Sénia no dóna per fer això", ha replicat Espanya. Segons l'exdirector territorial d'Agricultura, el canal acaba a la Miliana (Ulldecona) amb una canonada d'un metre de diàmetre, que només permetria el pas d'un metre cúbic per segon. Segons Espanya, el que faria el PP si governés seria una nova infraestructura, com ja pretenia fer l'any 2000, paral·lela al canal de regadiu i que hauria de punxar l'Ebre a l'altura de Vinallop (Tortosa).
Finalment, el portaveu del PSC a Amposta ha remarcat que si el Partit Popular guanya les eleccions -i demana un canvi de la concessió del Xerta-Sénia a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre- s’obrirà un procés llarg i farragós. Amb tot, Espanya ha conclòs que tot apunta a què la Plataforma haurà de tornar a liderar un front social i institucional per defensar l’Ebre.
25 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Un metre de diàmetre amb la pressió suficient, i la canonada adient pot portar molts m3/s. Sembla ser que la hidràulica no entra en els coneixements dels polítics.
ResponEliminaI per on passa una tuberia en poden passar dues o tres. O és que no coneixeu el nivell actuals d'enginyeria?
Toni, no vulgues seguir l'error dels teus companys tortosins. Oblida-te'n d'ells i recorda el que has sigut abans que als polítics del teu partit se'ls acudís bombardejar la PDE aliats amb alguns regants d'estos que volen fer negoci amb l'especulació. Que ja saps qui son.
Fins aquí arribo, la resta per a la història i les memòries no escrites d'algun senador.
Satisfacció si però de "mocions municipals" no viu l'home.
ResponEliminaQue pensen fer els representants ebrencs a Madrid?
Que pensa fer el govern autonòmic català?
I la delegació territorial?
Els representants ebrencs a BCN, siguen del PP, Psc, ERC, ICV o CIU, impulsaran alguna moció/recolzament contra aquesta sentència?????
Sobre el Toni Espanya mes val que no done la meua opinió personal o em faran fora d'aquest blog...
Només dir que ell personalment serà un dels responsables de que el Xerta-Sénia vaigue a Castelló i ja mos pot intentar vendre la burra de que "va fer lo que va poder per a que no fos així" que la realitat és la que és i cada “pal ha d’aguantar la seua vela”
L'excusa de que la canonada és petita és una escusa que no s'aguanta per cap lloc. 5 km de tuberia es canvien en un plis quan l'obra ja esta preparada com és aquest cas (recordeu que al 2008 volien fer 60 km en 6 mesos)
El kit de la qüestió esta en el bombament i en aquella torre de la vergonya que hi ha d'alt de l’assut de Xerta. Tan el bombament com la torre i el 80% del canal poden permetres el transvasament a Castelló i ell, com a representant del tripartit a les TTEE e impulsor d'aquest canal, n'és responsable.
A partir del nou govern, hi haurà altres responsables de que això s’acabe (sembla ser que per això hi ha diners i no per escoles i hospitals) i de que porte aigua, però el que s’haigue fet aquesta obra durant aquests anys, els responsables són los que van estar al govern.
Efectivament, sempre podràs dir que van ser els altres, els d'abans, l'altre govern, els que van planificar que la cosa s'acabes portant aigua a Castelló. No ho diu en lloc, però és igual, a veure que és el guapo que et diu lo contrari, si tu saps que la intenció era aquesta, no ? Els d'ara, finalment, seran uns mers executors, clar que sí.
ResponEliminaAra bé, en aquests 10 anys, em pots explicar, sobre l'aigua del riu ( a banda de l'us i utilització natural, mediambiental i ecològica que li és propi ), quantes empreses de fora o de dins, s'han implantat al territori tot aprofitant el recurs nostre ? Recordo també haver cridat -amb raó- " que ens porten les industries i que no s'emporten l'aigua ". De moment a pagar el mateix tipus de cànon que els que estan a 200 km de l'ebre ja que ens han tret la bonificació que teniem aquestes terres. Així acabarem de convèncer les empreses per a que vinguin.
Cadascú te que acceptar la part de responsabilitat que li toca:
ResponEliminaels que demanen una cosa que no necessiten (tenien altres alternatives mes viables) tancant els ulls als perills que comporta, els que ho van tirar endavant, els que continuen tirant-ho endavant i els que en el seu moment aprovaran que arribe mes enllà del Sénia.
Com em sento positiva a pesar del pltnaxasso d’avui del Barça, ficaré espelmetes a santa clara per a que el X-S tingue el mateix fi que el canal del Generalisismo (criar males herbes)
Si perque regar, que ha de regar?.
ResponEliminaPapers i contacrtes que no son per cap lloc. S'han passat de vius los de la comunitat i ara repleguen la collita. Que la gent no es tan tonteta perfa!
Si entre 100 i 50 metres troven l'igua que volen dels ports directa. A que donar dretts de pous i regar amb aigua salabrosa i cintaminada?
Quid sei questioni
què bonic i què bé que queden fent ara una declaració institucional en contra del transvasament cap a castelló. siga benvinguda! que la forcen també als àmbits de decisió.
ResponEliminaperò , tota esta gent, on estava i què deien, ono deien, mentre s'estava fent el xerta-sénia?
perquè no serà que la pde, jóvens... no hagen fet recursos i mobilitzacions...
Ester,Per la teva informació,quan s’estava construint el Xerta riu Sénia ( darrera destinació metal•lúrgica de Sagunt) Franco encara manava...
ResponEliminaMcCalan,, per si no te'n has donat compte el Xerta-Valldebous, no és el que esmenta Ester.
ResponEliminaSinó la parafernàlia de despesa per al regadiu de no se sap que, que s'ha fet ara, amb diners de tots pagats per la conselleria d'agricultura.
I Ester, estaven tots d'acord en fer aquest regadiu fantasma.
Avui he passat per la "zona de regadiu", i, la veritat, qui ha volgut te tarongers amb goteig. Alguns força vells ja.
Sense passar una gota pel canal.
I dels que volem regar d'aquest canal i no volem que arribi mai a la província de Castelló, què n'hem de fer ?...
ResponEliminaHem de demanar que plogui, mentre alguns defensors/acusadors disposen de tota l'aigua que necessiten, tan al Canalet, com a la petroquímica i als arrossars ?...
Què fàcil és anar sempre " en contra de ... " ... Així, sense el Xerta-Sénia, portarem industries al Catalunya Sud ?...
No ho sé, però tot, TOT, em sembla sospitós ...
Tu vols regar? Sigues franc,Ferrera43, no vagis de tocaflautes.
ResponEliminaPos t'ho dic.
Depenent de l'aigua que necessites pots mirar:
- Compartir la del pou d'algun veí que vulgue fer-ho. Demanar pressupost.
- Demanar pressupost d'un pou al teu tros i parlar en l'ACA, sabent les necessitats que tens. I demanar permís, a través seu a la CHE.
- Parlar en la Comunitat de Regants del canal i demanar pressupost. Per escrit.
I ja està.
Cap problema. Això si, aquí la consciència pos deixa-la al calaix, en la llibreta o el talonari.
Segons la finca pots fer una bona cisterna u bassa, tot depèn de l'aigua que necessites i per a que la vols, si per a beure i regar, només per regar, etc...
Ja et dic.... i no se perquè t'ho dic per que és de calaix.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaTu vols portar aigua d'este canal al Catalunya Sud?
ResponEliminaPensa bé el que dius.... i mira-ho al mapa.... o ves a l'ACA i que t'ho conten .
"El kit de la qüestió esta en el bombament i en aquella torre de la vergonya que hi ha d'alt de l’assut de Xerta. Tan el bombament com la torre i el 80% del canal poden permetres el transvasament a Castelló i ell, com a representant del tripartit a les TTEE e impulsor d'aquest canal, n'és responsable"
ResponEliminaNo si a vegades me crec que defenses l'Ebre et felicito!!!!!!!Canya i menos foto...
De qui parles ravalejant?
ResponEliminaQui és este tripertitaire que esmentes?
lo entre cometes són paraules de susanna..
ResponEliminaLo tripertitaire són PSc que han donat suport a MAs per ser president o ERc per la llei omnibus més altre pactes... i el verds no han pactat perque són tres i l'astròleg...Los mateixo que fa anys se van fer una foto damunt d'una barca, després se van fotre un dinarot al de Nuri en l'alcalde mentre tots aplaudiemt mos creiem que lo xerta sènia era per regar ilusos!!Lo riu es vida no al trasvase...
A tu també t'he vist alguna vegada fotent-te algun dinarot....
ResponEliminaPos sí, M. d A., vull regar ... perquè alguna vegada es perd la collita (olives), com segurament passarà aquest any, si no plou prompte ...
ResponEliminaI tot el que em dius ja ho sabia, però de moment no tinc cap solució ( i penso que amb el Xerta-Sènia tampoc la tindré ) ...
I parlant del Catalunya Sud, he escoltat per algun lloc que li manca aigua ( i això no vol dir que sigui del Xerta-Sénia ) ...
I una altra cosa, els de la PDE sempre ténen raó ??? O alguna vegada es passen de frenada ???
( Per cert, amb el meu home i fills, varem estar a Tortosa, Deltebre, Amposta, Barcelona i Madrid a les manifestacions, ara fa uns 10 anys )...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPos si esperes regar les aulives en any de sequera, ho tens clar, perquè este maleït temps, te la mala costum, de que quan hi ha sequera, hi ha sequera per a tots,
ResponEliminaNo sé si vos ho ha explicat el president de la comunitat de regants del X-S, però la concessió del X-S, en l'ordre de prioritats a l'hora de tenir cabal, esta molt per darrera de tota la resta de concessions de regadius que hi ha a la conca i fins i tot que el cabal ambiental, per tant, l'any de sequera.... a passar la mà pe la paret
Pot ser llavors podreu regar dels pous? ...
Pos tampoc, perquè els pous, actualment privats després de rascar-se les butxaques la gent, en el moment en que estigue en marxa el canal, passen a ser de la comunitat de regants qui decidirà els usos prioritaris que puguen haver dins la comunitat ...
Com haigue "dins la comunitat" qui pugue pagar bé pel preu de l'aigua, la voreu passar però no la catareu
la PDE s'equivoca en mil i una cosa segur, però hi ha coses que van en un cartell al coll dient "SOC UNA PRESA DE PEL!!!!"
Res dona, a no ser que tingues 1000 oliveres, uns quants bidons reciclats, uns metros de tubet de goteig i una cuba que et faci viatges omplint bidons de quan en quan, i d'un a l'altre. Si, tot val diners, però.... ja saps, tot val diners. Si els dona... i sinó any sabàtic. Poc de tot per a tots, i més no sigue! Tenim menys aigua als embassaments de l'Ebre que als del Juquer, proporcionalment.
ResponEliminaPerò pensa, tu regaries en l'aigua que baixa ara pel riu? Sabent, com sabem, lo que porta?
Enguany ni ametlles. Torrons d'aire.
Ma per la paret!
Lo que los comptes no surten de cap manera.
Ja pots fer-los de dalt a baix o de baix a dalt.
La llàstima és que s'empenyen en grans obres que només beneficien als grans i als petits, acotxat. I, a sobre, ho permetem. Per a que després dels teus, i dels meus, facen la repartida per a que els bancs i caixes no entren en fallida. I no demanes, que et posen a la llista negra. De terrorista cap amunt.
"Poc pa per a tant de xoriço."
han de ser molt productives aquestes 1.000 olivers per a poder viure d'elles.......
ResponEliminaJo en 300 trec 700 € nets.
Cucafera, no crec que en totes les TE hi hagi ningú que visque exclusivament de les oliveres.
ResponEliminaI molts ben just de no perdre diners. Malgrat subvencions i coses d'estes.
Realment, pagesos pagesos, en los dits de la ma es conten a cada poble.
MdA, havia entès que deies que amb 1.000 oliveres si que es podia viure.....Tot i això, vols dir que algun no en trobaríem que hi viu, encara que en siguin 2.000 ?
ResponEliminaEstaria bé que algú, d'Unio de pagesos per exemple, que llegeixi això, ens ho podes aclarir.
Home, M. d A., tampoc cal passar-se ...
ResponEliminaJo vull regar ( si em surten els números, quan els tingui a les mans, cosa que ara per ara no tinc ) d'aquesta aigua, com reguen tots els del Canalet i els arrossars i les hortes del Delta.
I tots mengem arrós, carxofes, verdures, etc.
I tampoc vull viure ( no puc ) de les nostres oliveres i garrofers, però SI VULL ( si puc ) disfrutar de l'oli que sempre hem tingut a la meva família ...
I si he d'esperar que plogue, com cada any, ho faré, però deixe-me decidir que pugui regar del Xerta-Sénia, encara que sempre estaré al costat dels que defensen que aquesta aigua no traspassi el riu Sénia ...
Si jo només parlo en positiu...
ResponEliminaSi m'he deixat alguna opció, que no crec, dis-m'ho.
I clar que tens llibertat, no seré jo, precisament, el que te la lleve, ans el contrari, ni que vagi en contra dels meus raonaments, ja que interesos personals no en tinc.
Per aquí no, si et plau.
Però depèn del que ets propietària tens unes o unes altres possibilitats. Només et demano que les estudies bé i tries la més millor per a tu i tots.
Bonica dicotomia, un i la resta del territori. Igual és integrable.