26 d’octubre del 2011

Cultura s’implicarà en les obres de la catedral de Tortosa


Ferrer també anuncia que el pla director de les muralles serà aprovat en breu per la direcció general de Patrimoni · L'obra de Jaume Rocamora reobrirà la sala d'exposicions del Palau Oliver de Boteller ·

El director dels serveis territorials de Cultura, Francesc Ferrer, ha assegurat aquest dimecres que el govern s’implicarà en les obres d’emergència que s’han de fer a la catedral de Tortosa. El consell de Ministres va aprovar divendres l’actuació urgent a la cúpula de la sagristia major de la catedral, per reparar els desperfectes que ha provocat la plaga de tèrmits. Però els 300.000 euros que ha atorgat el govern de l’Estat només són una part dels 767.000 euros que necessita el capítol de la catedral per poder fer totes les obres. En aquest sentit, Ferrer ha compromès el suport “moral i econòmic” del Departament de Cultura en el finançament de les obres, en la mesura de la disponibilitat pressupostària i de les competències de la Generalitat.



Ferrer ha estat el convidat d’avui a l’informatiu matinal Primera Columna. Durant la mateixa entrevista, el director dels serveis territorials de Cultura ha anunciat que el pla director de les muralles de Tortosa ja està en la fase final de redacció, i que en breu serà aprovat per la direcció general de Patrimoni. El director territorial de Cultura ha afegit que la recuperació i posada en valor del patrimoni serà un dels seus objectius d’aquesta legislatura. També rellançar la sala d’exposicions del Palau Oliver de Boteller de Tortosa, per promoure els artistes plàstics de les Terres de l’Ebre. Segons Ferrer, cal exportar els pintors clàssics del territori i donar a conèixer els nous talents. Per això, Cultura intentarà fer, com a mínim, una exposició d’un artista plàstic cada trimestre. La primera mostra serà el proper 2 de desembre amb l’obra del tortosí Jaume Rocamora, que ha accedit a exposar per primer cop al Palau Oliver de Boteller, després d’haver-se jubilat com a treballador dels serveis territorials de Cultura. Finalment, Ferré ha assenyalat que enguany les retallades en Cultura a les Terres de l’Ebre han estat al voltant del 12% del pressupost.

11 comentaris:

  1. No podria el Vatica vendre un parell de cuadros d'art, i aixi pagar les obres??? Deixant els diners del Dept. de Cultura per ajudar altres temes que no tenen més fonts d'ingresos (com es el cas de l'Esglesia)

    ResponElimina
  2. I mentrestant, Cultura ha anul·lat les subvencions aquest any, segur que per falta de "quartos" ...

    "Quartos" que si que en disposa per l'Església, rica entre els rics ...

    Què hi farem, aguantarla tronada ...

    ResponElimina
  3. Algú dels dos ha fet la visita guiada per la Catedral?

    ResponElimina
  4. Gutijaume, per a fer una visita guiada per la Catedral primer has de tenir els "quartos" per pagar l'entrada...i després per a comprar souvenirs, que també s'ha de tenir en compte això darrer.Bona pensada, això de colocar l'única entrada oberta lliure justament junt a l'entrada del museu, així cauen tots els turistes i li donen calès al senyor bisbe...llàstima que aquesta entrada estigui enmig de cases en runes! En tot cas, penso que la Catedral és un bé de tots, i gairebé l'únic que consevem (el riu sempre està en perill per això dels maleït transvassament, que quina manía de deixar seca Tortosa!). L'estació de tren, bé, ja només és una terminal i La Suda gairebé es queda sense muralles després d'unes pluges farà uns anys, sort de "l'apanyo" que li van fer, que si no...tothom, des del bisbat fins a l'últim dels tortosins hauria d'ajudar-la a sobreviure, almenys uns deu o quinze segles més...

    ResponElimina
  5. Val la pena pagar 3€ per veure una de les catedrals més impactant i especials que he pogut visitar, amb característiques úniques , i la tenim al costat de casa.

    És sens dubte una de les arquitectures amb més valor cultural de les Terres de l'Ebre. Com a historiador que ets, et recomano que li peguis una ullada, a més, la història que amaga un emplaçament on totes les comunitats religioses que ha acollit la nostra ciutat li han donat un toc multicultural a una Catedral, com dic molt especial, si fins i tot hi ha una lapida dedicada a un estudiant que morí per estudiar massa!

    En definitiva, si amb diners públics s’ha rescatat a la banca, com no s’ha de mantenir i restaurar un bé cultural, històric i social com és i ha sigut la Catedral de Tortosa des del 1347, antiga mesquita i antic foro romà, on s’hi mescla també la cultura jueva i visigoda. I no oblidem que sota s’hi troben les catacumbes i un antic refugi antiaeri.

    ResponElimina
  6. Pos sí, nen, jo la vaig visitar amb el meu marit no fa molt ... pagant l'entrada, és clar ...

    I quan tú no havies nascut, ja havia visitat alguns dels "tresors" de la mateixa, amb la companyia del professor Mn. Garcia Domingo ...

    I una vegada aclarit això, què punyetes pinta la teva pregunta amb la notícia que comentavem ???.

    ResponElimina
  7. Sobre la conveniència o no de que l'administració publica destini diners de tots a obres de l'església, a este bloc, n'hem parlat varies vegades ( l'última potser per les escales ) i, com no, hi ha opinions per tots els gustos. Avui no hi tornaré, només constato que és de les qüestions on les dues opinions principals ( si i no ) tenen plena argumentació i justificació.
    Quant a la venda que Brian apuntava d'alguna obra d'art per tal de finançar alguna obra, jo més bé al que m'apuntaria -que tampoc es sent dir- a que per fer front a obres o despeses extraordinàries, actuessin extraordinàriament: vengessin alguna finca o immoble sense cap especial valor arquitectònic o artístic. Pel que fa a la venda d'obres d'art, petició recorrent per altra banda, francament, és preferible que les conservi l'església, i que les ensenyi això sí ( encara que sigui pagant -una mica- ) abans que facin cap a un col·leccionista particular per a gaudi i contemplació exclusiva.
    Per altra banda, m'agradaria saber com es materialitza el suport "moral" que diu el Director territorial de Cultura en el finançament de les obres.
    Vull pensar, això sí, que l'Alcalde Sr. Bel no deixarà d'assistir a la presentació a la premsa de l'acabament de les obres de la cúpula, com va fer amb les escales, malgrat les sufragues una empresa privada.

    ResponElimina
  8. Ja la conec la Catedral, gràcies Gutijaume, però fa molt de temps que no hi vaig, és ben possible que sigués raonable fer-hi una altra visita. Gràcies per la recomanació, company. Conec les restes de les cultures antigues que han passat per Tortosa però el que no sabia és que hi havia un refugi antiaeri...això ho ignorava, si et dic la veritat. En quant a les catacumbes, quan anava a l'Institut no ens deixaven baixar, el que implica que no les conec en absolut però tinc certa idea del que hi ha dins l'exposició per unes vistes de l'interior del museu que s'hi penjaren a Internet temps enrera, que per cert, no he pogut tornar a trobar...no sé on deu parar la pàgina web! En quant als detalls de la Seu tinc tres llibres que en parlen però mai no es sap prou d'un tema, sempre es pot aprendre més. Com diu el refrany, "nunca te acostarás una cosa más". La Catedral és un bé cultural de primera importància a Tortosa, però inacabada. Entre les actuacions de la plaça que donarà al riu, no hi estic gaire d'acord. Ja en època de Franco els arquitectes es van negar a fer-la, ja que la façana del segle XVIII inacabada quedaria fatal! Espero que els nous plans i la saviesa dels arquitectes la facin quedar millor, tinguem esperança d'això...i les escales, penso que foren fetes per una empresa privada amb la seguretat que quan l'amo mori Grego)l'alcalde li donarà el seu nom a un carrer com mesura d'agraïment, pels serveis fets a la ciutat. en tot cas algun dia s'hauran d'acabar...penso que. Finalment, opino que l'art és de tots i els tresors de la Catedral i el bisbat de Tortosa SÓN DE TOTES I TOTS ELS TORTOSINS. No puc acceptar que una obra d'art que pertanyi a la ciutat es vengui a un particular, ja es van predre prou obres d'art durant la Guerra Civil (la Creu dels lleonets i mitja Santa Cinta entre d'altres), hi ha altres maneres de guanyar diners per altres llocs. Només espero que la Catedral s'arregli abans que caigui a causa dels térmits. Seria una gran desgràcia per tothom!!!

    ResponElimina
  9. Si, que ho he visitat.
    Bé, Ximo, l'opcio de vendre una finca es molt millor per tot el que exposes; l'unic que volia expressar és que estic segur que l'esglesia te diners (o formes d'aconseguir-ho) per pagar les obres, mentre altres activitats culturals estan patint. Es questio de prioritats per a mi, i no crec que Cultura ara per ara es pot permetre el luxe de ajudar l'esglesia. Aqui tots hem de apretar els cinturons, no?

    ResponElimina
  10. Cristòfol, no m'ha quedat molt clar però sembla que has dit que "lo Grego " pagà les escales. No va ser així, és possible que hagi pagat algunes coses, però les escales qui les va pagar ( al menys en el 60 % ) va ser José Celma ( Seguros Metròpolis )

    ResponElimina
  11. Sí, això he dit, és cert, Ximo. M`he equivocat de nom, ho sento. Ara que ho recordo bé (i que tú m'ho has dit) és el nom que apareixia a les notícies, a Canal 21 em sembla que era, però no ho recordava bé, m'he confòs i he ficat el que no era...gràcies per corregir-me Ximo, les informacions han de ser veraces, i els errors s'han de limitar el més possible.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta