L’11 de juny passat van prendre possessió els nous consistoris sorgits de les eleccions del 22 de maig. A Móra d’Ebre, igual com a moltes poblacions de la resta del país, els comicis van significar un important aval per a la candidatura de Convergència i Unió (CiU), la qual, després de dos mandats d’estar a l’oposició tot i ser la llista més votada, va recuperar l’alcaldia amb majoria absoluta.
Han passat gairebé cinc mesos des que vaig ser elegit alcalde i la feina que hem fet des de l’equip de govern ha sigut intensa enmig d’un context econòmic complicat i advers. La situació que hem heretat de l’anterior equip de govern (PSC i ERC) no és, ni de bon tros, òptima. Ens hem trobat només començar amb la liquidació del pressupost del 2010, que l’equip de govern sortint va tancar amb un romanent de tresoreria positiu de 59.000 euros, si bé segons un informe del SAM de la Diputació, un cop examinada tota la documentació, determina que la liquidació del pressupost del 2010 és de 379.000 euros de romanent de tresoreria negatiu...
Per si això fos poc, el nou Ajuntament de Móra també ha tingut d’entomar una altra mala notícia. El govern de l’Estat ens reclama el retorn d’unes importants quantitats per transferències efectuades a l’alça en anys precedents. Són uns diners que el consistori ja va invertir i que ara, en plena crisi, haurem de retornar per una mala previsió de l’Estat. Que lluny queden els temps dels quantiosos ingressos del boom immobiliari i de les generoses subvencions dels plans Zapatero! Ara és el moment d’administrar els escassos recursos que tenim de manera responsable i d’entomar mesures difícils, com l’ajornament de la festa de la Móra Morisca per poder garantir un pressupost suficient per organitzar la Festa Major.
El nou mandat municipal s’enceta amb un equip de govern ampli i sòlid. Tot i que CiU va assolir la majoria absoluta a Móra d’Ebre, hem integrat el regidor del PP al govern perquè va expressar el seu desig de treballar pel poble i contribuir a la governabilitat. Creiem que en moments com els actuals, la ciutadania reclama més que mai als polítics entesa i suma d’esforços per intentar donar resposta a la greu situació per la qual passen moltes famílies.
Amb aquesta base àmplia estem tirant endavant un projecte clar i engrescador per impulsar una Móra moderna, centrada en els serveis, el comerç i el turisme; que incentivi la indústria local sense renunciar a noves inversions externes. Volem participar en el desenvolupament de polígons industrials propers i amb futur, com el del Molló, tot defugint d’invents inexplicables, com el polígon de les Camposines, que hores d’ara continua sense materialitzar-se. Lògicament, procurarem d’ampliar el polígon industrial la Verdeguera, amb els terrenys adquirits per l’Incasol per poder encabir la indústria local o alguna nova inversió, però som conscients de la situació econòmica actual, tant de l’Ajuntament com de la Generalitat, i sabem que això ni avui ni demà serà fàcil. No volem enganyar ningú.
En l’àmbit social, en poc temps ens hem posat a treballar per donar resposta a problemes que semblaven insalvables. A tall d’exemple esmentaré la problemàtica dels pisos ocupats il·legalment. Quan vam arribar al govern hi havia 21 pisos ocupats de manera irregular a Móra d’Ebre, ara n’hi ha 14. Queda molta feina a fer, és cert, però en aquest àmbit s’ha avançat més en cinc mesos de govern de CiU que en els vuit anys precedents.
Hem obert vies de diàleg amb els paradistes del mercat municipal amb l’objectiu de cercar una solució consensuada, si és possible, per a traslladar-lo a una millor ubicació. Estem estudiant la reordenació de la circulació per l’interior del nucli urbà amb criteris tècnics solvents, que deixin enrere els capricis polítics i el ball de senyals amunt i avall. Estem revisant les beques restrictives aprovades per l’anterior equip de govern per a l’adquisició de llibres escolars, les quals volem tindre enllestides abans d’acabar l’any. Dialoguem amb els veïns per trobar solucions a la problemàtica de la recollida de les escombraries, un tema especialment punyent en alguns barris.
En l’àmbit institucional, Móra d’Ebre disposa d’un diputat provincial i de la vicepresidència segona del Consell Comarcal durant tot el mandat. A més, un morenc ha accedit a la direcció de l’IDECE, també tot el mandat. L’alcalde de Móra d’Ebre és membre també de la Comissió de Govern Local de Catalunya, membre de Consell Nacional de l’ACM i president del Consell Rector de GECOHSA. Tot plegat, un reconeixement institucional important que reflexa el pes polític de la capital de la Ribera d’Ebre en destacats ens supramunicipals i òrgans decisoris.
En fi, estem desplegant les línies mestres del mandat, perquè ara és moment de treballar, de redactar projectes, de dialogar amb tots els veïns que truquen a la porta de l’Ajuntament per expressar els seus problemes i els seus anhels. És temps d’acabar d’executar un pressupost aprovat per l’anterior equip de govern i de presentar-ne un de nou que tingui en compte les prioritats actuals i futures de la població. És moment de construir, de fer poble, d’il·lusionar malgrat les dificultats, de sumar esforços i de creure en un futur que tenim al nostre abast.
Temps hi haurà per fer balanços i per jutjar amb coneixement de causa aquest nou equip de govern que comença la seua singladura, ja que en democràcia els balanços es fan cada quatre anys, no cada quatre mesos. Els morencs van parlar a les urnes el passat 22 de maig, van emetre veredicte, van fer el seu balanç i van posar cadascú en al seu lloc. Ara ens toca administrar de manera responsable el present per garantir un futur millor per a tots.
Joan Piñol Mora
és alcalde de Móra d’Ebre
10 de novembre del 2011
[Tribuna] 'Un projecte clar i engrescador', article de Joan Piñol
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.