30 de desembre del 2011

L'oposició de Tortosa qüestiona els acomiadaments per votar en contra del pressupost del 2012

Els principals grups de l'oposició a l'Ajuntament de Tortosa -PSC, Iniciativa i ERC- han aprofitar aquest dijous el ple extraordinari en què es debatia el projecte de pressupost municipal per al 2012 per qüestionar les formes que l'equip de govern de CiU ha utilitzat per gestionar l'acomiadament de set treballadors municipals. De la mateixa manera, també han criticat les previsions d'ingressos i despeses, com a principals arguments per votar en contra del primer pressupost del segon mandat de Ferran Bel. Tot i així, els nous comptes, tal i com estava previst, han estat aprovats gràcies al vot favorable del grup de CiU, amb majoria absoluta. Per la seua banda, el regidor del PP s'hi ha abstingut, mentre que el regidor de PxC hi ha votat en contra.

El pressupost se situa en 28,99 milions d'euros, una xifra un 6,21% inferior que la d'enguany -51,34 milions en el cas del grup municipal, un 5,33% menys-. Tot i que formalment fora del punt del pressupost, el ple ha votat també, amb la mateixa correlació de forces, la reestructuració de la plantilla municipal, que preveu set acomiadaments de funcionaris i personal interí. Fins i tot els grups d'esquerres a l'oposició han reconegut la necessitat de "redimensionar" la plantilla municipal, però socialistes, ecosocialistes i republicans han criticat durament les formes emprades pel govern municipal a l'hora de comunicar els acomiadaments. Així, el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, ha acusat Bel de no haver aplicat cap criteri. Des del PSC, com ja havia fet dimecres, Antoni Sabaté li ha recriminat no haver buscat el "diàleg i el pacte social" amb el col·lectiu. Per la seua banda, des del govern, la tinent d'alcalde d'Hisenda i Serveis Centrals, Matilde Villarroya, ha tornat a insistir en la necessitat de la retallada "pensant en els llocs i no en les persones que els ocupen".

Ja en el capítol estricte dels pressupostos, el portaveu municipal del PSC ha qualificat els comptes de no ser "creïbles", pel que fa a les previsions d'ingressos -en referència a plusvàlues i construccions, principalment- i despeses -com neteja o recollida de residus-, i ha alertat que la inexistència de romanents de tresoreria podria generar dificultats en la implementació del pressupost al llarg de l'any vinent. "No donen resposta a les inversions més urgents de la ciutat", ha dit Sabaté, tot criticant que les nou inversions previstes són"reiterades" d'altres exercicis i no preveuen actuacions per reparar els danys de l'última barrancada.

Més crític encara s'ha mostrat el portaveu d'ICV, qui ha anat més enllà assegurant que dels comptes es deriva una "manca de projecte de ciutat" per part de l'equip de govern de CiU. En aquest sentit, Forcadell ha criticat la fredor i manca d'orientació de les xifres presentades, i ha reclamat la necessitat d'impulsar un pla estratègic per treure Tortosa de la crisi. De la mateixa manera, ha criticat l'increment en un 38% de la partida de festes, mentre es redueix la conservació de la via pública i la neteja. Forcadell també ha denunciat l'incompliment dels compromisos econòmics amb les EMD, i ha alertat de l'hipoteca que poden suposar les obres de noves grans infraestructures paralitzades, com ara el complex d'aigües.

Finalment, tot i retreure a l'equip de govern no haver volgut negociar els pressupostos amb l'oposició, el portaveu d'ERC, Josep Monclús, ha plantejat una oferta curiosa a l'equip de govern, a canvi d'abstenir-se: reduir 100.000 euros de despeses en diferents partides -com protocol, assignacions a grups polítics, publicitat, assistències, dietes, hores extres o, fins i tot, el pinso del gos de la policia municipal- per destinar-la a "pagar alguns proveïdors", a Càritas, o bé evitar que "un o dos" dels treballadors que siguin acomiadats puguin ser readmesos. La proposta, però, no ha prosperat, i els dos regidors d'ERC han votat en contra del pressupost del govern de CiU.

El regidor del PP, Xavier Dalmau, ha estat l'únic en abstenir-se, tot i que, inicialment, ha carregat de forma contundent contra el govern de Bel per haver rebut la documentació dels comptes amb molt poca antel·lació -només 48 hores-. Dalmau, però, ha qüestionat també que algunes partides no han estat prou retallades i no s'ha mostrat satisfet amb la gestió dels acomiadaments. Per la seva banda, el regidor de PxC, Jordi Casanova, tot i mostrar-se d'acord amb la previsió d'ingressos -"aquest cop no s'han inflat"- ha argumentat el seu vot negatiu també amb la necessitat de retallar partides de protocol i mitjans de comunicació, així com aclarir la destinació de les subvencions.

Tots aquests arguments, però, han trobat resposta tant del mateix alcalde com de la tinent d'alcalde d'Hisenda, Matilde Villarroya, qui ha defensat els comptes com un "reflex" de la "situació real" del consistori en matèria econòmica i amb voluntat de "racionalitzar la despesa". En aquest sentit, la regidora ha tornat a insistir en el context de crisi econòmica, la indefinició de les competències municipals, la menor recepció de tributs de l'Estat i subvencions de la Generalitat o el pla de sanejament -així com el retorn de 2,6 milions d'euros en amortitzacions de crèdits- com alguns dels principals condicionants a l'hora de confegir els comptes.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta