30 de desembre del 2011

El soldat de terracota del Delta, la pista de gel de Tortosa i 'Àguila Roja' eren innocentades

Tot eren innocentades, notícies falses amb motiu del 28 de desembre. Ni el soldat xinès de terracota localitzat al Parc Natural del Delta de l'Ebre, ni la pista de gel que Tortosa havia d'instal·lar al Llac Vell del parc municipal Teodor González, ni el capítol especial de la sèrie de televisió 'Àguila Roja' que aprofitava la Festa del Renaixement. Cap d'aquestes notícies difoses ahir per diversos mitjans de comunicació de les Terres de l'Ebre era certa. I és que la premsa del nostre país no hauria de perdre aquesta tradició que, més que enganyar l'audiència, busca la seua complicitat a l'hora de difondre i detectar informacions falses i generalment divertides, simpàtiques o curioses.

En el primer cas, de fet, es tracta de la ja tradicional notícia falsa emesa cada 28 de desembre pel Parc Natural del Delta de l'Ebre. Ahir dimecres, i per les vies habituals, el Parc difonia que el passat 19 de desembre dos membres d'una brigada de Fecsa-Endesa que iniciaven les tasques de soterrament de la línia elèctrica del Trabucador havien descobert en una rasa una figura d'argila d'un dels famosos soldats xinesos de terracota. Una de les imatges difoses portava inscrita la llegenda "Generalitat de Catalunya. Servei d'Arqueologia i Paleontologia", per donar més verosimilitud a la notícia falsa. En aquest sentit, la innocentada més sonada dels últims anys va ser la del 2009, quan el Parc Natural del Delta va colar a les principals agències de notícies i també a diaris com El País i La Vanguàrdia que s'havia pogut detectar un flamenc anellat al Delta el 2004, cinc anys després, en el Central Park de Nova York, el que suposava un "rècord de migració".

Per la seua banda, tant Ràdio Ebre (Cadena Ser) com Ràdio Tortosa van informar aquest 28 de desembre de la imminent instal·lació d'una pista de patinatge sobre gel al Llac Vell del parc municipal, fruit de l'acord entre l'Ajuntament i una empresa privada del sector de l'oci. Per donar més credibilitat a la seua innocentada, les emissores van comptar amb la col·laboració del regidor de Festes i Serveis, Domingo Tomàs. De la mateixa manera, també era una innocentada la notícia que publicàvem aquí, sobre l'interès de la productora d''Àguila Roja' de filmar un capítol especial aprofitant la Festa del Renaixement de Tortosa.

1 comentari:

  1. Només fins a cert punt, eren innocentades...primer, un guerrer de Xian al Delta és impossible, com no el vagis a comprar a un basar asiàtic. Segon, a Tortosa hi hagué una pista de gel als anys 50, era a la Villa alícia, ara de Gaton Construccions i en això d'àguila Roja, bé, no sé que dir-ne al respecte, a això darrer no li trobo cap sentit!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta