El ple de l'Ajuntament de Roquetes, governat per ERC i CiU, ha aprovat aquest dimecres l'adhesió del consistori a l'Associació de Municipis per la Independència de Catalunya. L'adhesió de Roquetes a l'entitat municipalista en favor de la independència és la primera que es produeix al territori després de la constitució de l'Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l'Ebre, el full de ruta de la qual inclou la realització d'una campanya perquè els ajuntaments ebrencs aproven la moció de Municipis per la Independència. D'entre els més de 150 d'arreu del país que ja ho han fet hi ha els ajuntaments de Tortosa, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Arnes i Deltebre. Després de Roquetes, també s'espera l'adhesió de Miravet i Xerta. D'altra banda, l'Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l'Ebre ha estrenat un espai propi a Facebook, per difondre les seues iniciatives a través de les xarxes socials d'internet.
Imatge ANC Terres de l'Ebre
29 de desembre del 2011
Roquetes s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència
31 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=337317276296361&set=a.277823262245763.82697.276870999007656&type=1&theater
ResponEliminaQuan diuen al seu facebook (felicitant-nos el Nadal) “Catalonia the next estate in Europa” suposo que voldran dir “state”, si volem formar part d’Europa haurem d’aprendre a escriure en angles.
si et pica, rasca gutijaume.
ResponEliminaPer a liderar l'independentisme català a les TE, l'alcalde de Roquetes és el que te més currículum de les nostres terres.
ResponEliminaSense dubtes.
I el que més cobra de tots els alcaldes de poblacions de paregudes característiques. D'això és del que toca parlar ara.
ResponEliminadel sou de l'Alcalde i de si volem la independencia i de moltes altres coses toca parlar.
ResponEliminaUna pregunta malintencionada Jotabé, després de llegir les darreres declaracions de Navarro.
ResponEliminaA un govern de nacionalistes i socialistes com el nomenaríem?
I no dic lo paraulot per a que no em casseu viu.
Si això no és motiu per estripar carnets ...
Es que el nou nick m'influeix.
Una altra pregunta als independentistes ara.
ResponEliminaAra que ha desaparegut del mapa la Vegueria de l'Ebre, heu pensat en fer un estat confederal a Catalunya? Amb les Terres de l'Ebre estat independent. Ho dic per aturar d'una vegada el centralisme Barceloní.
Tampoc aniria malament traslladar les CN d'Ascó una mica més al nord ja que l'energia és per a ells. A canvi ens quedem l'aigua de l'Ebre, tan desitjada, i els hi fem verduretes de les bones, llagostinets i angules, cobrant drets de duana, naturalment.
Això seria com el joc de l'oca, primer Madrid, després Barcelona, i tiro per que em toca.
ResponEliminaI com pagaràs les carreteres, els hospitals, les escoles ... venent verduretes ? Els impostos que paga BCN es quedarien alli, i la solidaritat intercomarcal ? La llum i la calefaccio les faràs amb energia eòlica ?
ResponEliminaAutogestió dels recursos. Els imposts es recapten aquí i si en manquen al fons de solidaritat catalana i europea-. Pensa que som el darrer lloc de Catalunya on es parla més catatà, no poden abandonar la cruilla del paisos catalans i som la porta per a que s'acabe la disgregació de la comunitat de l'idioma.
ResponEliminaExacte amb l'excés de molins que tenim, i amb els embassaments, la solar i la cogeneració. És més, n'exportariem i cobrariem per emetre poc CO2 al mercat d'emissions (protocol de Kioto)
Estem a cap d'any, una mica d'ilusió la podem posar.
A més seriem una terra envejada pel lloc on som, Reserva de la humanitat, de llavors, de plantes, animals, paisatge, i tot ecològic que val més diners.
Les realitats, si no les imaginem primer no es poden realitzar mai.
Només caldria que recuperem les mines d'or que estan al subsol....
Lluís, sigues feliç amb mi per un dia. I mira un futur prometedor.
Sense que ens "roben ni de Madrid, ni de Barcelona. I amb una universitat pròpia que ens done els tècnics i humanistes que necessitem, que creem feina per ells i per a tots els ebrencs vells i nouvinguts.
Ser una illa de Pau i Harmonia son els meus desigs.
Anims, el 2012 seguirem l'únic camí de futur que tenim.
La utopía és el principi de la transformació. Només cal llançar-se a les seues mans. El fracàs i la presa de pel és el que tenim ara.
Som una potència mundial, i natural.
I una futura democràcia de baix a dalt.
Si volem.
I Alícia ?
ResponEliminaPos avui ha sopat a casa.
ResponEliminaTot això seria molt bonic, si no fos pels polítics mediocres que tenim a l'Ebre, potser el discurs de la llagrimeta, que sóm uns infeliços i que tot és culpa de Barcelona és el que ha fet més mal...En que manifesta el centralisme de Barcelona, en que tenen aeroport i natros no? Que no tenim Metro?
ResponEliminaPotser si haguéssim tingut uns altres polítics, ara no estaríem al pou i hauriem sortit del clot. Ara en dir que tot es culpa de Barcelona tot arreglat. Potser el que cal són menys bous i més cultura
Lluís de Furrià perquè és encertat criticar el centralisme de Madrid i per contra no ho és el criticar el centralisme de Barcelona? Potser si haguéssim tingut una societat que no s’avergonyís de la seva cultura i orígens diferenciats de la Catalunya central haguéssim pogut fer més pressió a la capital.
ResponEliminaNo te'n vagis de la bola Lluís de Furrià, no ens cal metro i et diria que ni aeroport.
ResponEliminaNi ganes de necessitar-lo.
El maltractament i aprofitament de les Terres de l'Ebre és històric i a Ramón Bernguer IV em remunto, que va repartir el territori entre els seus amiguets. Ja cercaràs i llegiràs el suficient quan vulgues.
Amb la qual cosa no vull negar la catalanitat ebrenca, prou artistes, metges, jutges, persones de vàlua, i presidents de la Generalitat, no d'aquesta darrera, hem donat.
Inclús el català, com a llengua, ens deu un reconeixement màxim. O no hem donat el "Llibre de les costums", i "Els col·loquis"? Per posar exemples transcendents, n'hi han més, però.
La poesia actual, amb Verges i Roig, posem pel cas.
Ara parlem dels PIB per càpita.
Barcelonès 76.332,3
Vallès Occ. 24.884,3
Maresme 8.807,4
......
Terra Alta 235,9
Ribera d'Ebre 1.376,2
Baix Ebre 1.803,7
Montsià 1.252,0
Quin desequilibri no?
Després parlarem dels preus agrícoles.
En la meva utopia, evidentment, dels polítics de torn se'n salvarien ben pocs, proves tenim.
Hauré de fer un llibre per explicar-ho. Ja em perdonareu, no el faré. Si no ho enteneu, paciència, tot arriba.
Guitijaume, d'errors tothom en fa i per a mostra la teua entrada que amb dos frases ja tens una falta. I tranquil, que els presidents espanyols van per Europa i només saben parlar castellà.
ResponEliminaI no crec que ara per ara s'hagi de parlar de com estructurar-nos territorialment sinó d'unir forces per a que un dia este debat es face obert i clar sense pensar si a Madrid estaran contents o no.
De totes maneres la burgesia tortosina, el verdader poder fàctic d'estes terres, hauria de donar explicacions que des de fa massa temps fan com, diuen els castellans, "el perro del hortelano", que ni fan ni deixen fer, i així mos ha anat al territori.
Si tot així va endavant no serà gràcies a n'esta gent.
A les TTEE, sobretot al Baix Ebre i Montsià hem viscut un fenòmen que potser no es dóna a altre lloc de Catalunya: el caciquisme. Molts dels nostres polítics han estat o estan seguint els mateixos passos que dirigents anteriors, amb un poder personal molt fort servint als interessos d'una oligarquia que no ha dixat mai de tenir el poder. I això passava en Franco i ha seguit passant amb la democràcia, on aquests personatges a costelles dels vots dels seus conciutadans s'han dedicat a viure de la mamella dels seus carrecs a Madrid i Barcelona o Europa, dixant la seva terra orfana i atrassada. Exemples?desde Bau i Fabra passant per Beguer, en certa mesura Sabaté i amb Bel i la Roigè com a dignes successors a Tortosa, Roig a Amposta i a nivell més local Primitivo Forastero a Camarles...en carrecs inutils on han fet ben poca cosa, llevat de la Cid d'ERC, quants consellers ebrencs ha hagut?de CiU cap...i nosaltres vinga a votar als senyoritos...en fi, de vegades penso que tenim el que ens mereixem, sigue Catalunya independent o paria del Reino de España no crec que això canvie si no canviem els nostres representants.
ResponEliminasaberut, no ens enganyem, des de Bau i Fabra, el que més poder ( polític ) ha tingut i t'he l'has deixat ha estat Faura, seguit de Roig i ara Sancho, que també t'he l'has deixat.
ResponEliminaUna pregunta d'incaut, Això que tantes vegades es demana al Congres de Madrid de que els diputats catalans votin tots de la mateixa manera ( al menys en determinades circumstancies )i sobre tot als del PSC, quantes vegades ha passat al Parlament nostre amb tots els diputats /es de l'Ebre ?
I de moment, agradi poc o molt, els que han invertit més que mai al nostre territori ( ara, algú diu que massa ) a més dels que van parar una amenaça real, ja se sap qui son.
Traieu-s'ho del cap. On s'ha de manar o incidir és en les altes esferes, ja sigui del partit del govern ( o el de l'oposició ) i al mateix govern. Els demés, a fer lleis que prou feina tenen. I si s'escau a fer alguna gestió o acompanyar a algun alcalde a parlar a alguna conselleria.
És veritat, m'havia dixat a Faura i Sancho...bons dos "pajaros". Si t'hi fixes curiosament es va invertir més aquí en el primer Tripartit, ja ho pots dir clar Jotabe, quan no teniem a Sabaté a Madrid (al tanto sinyó Bel!)...si bé és cert que mos vam salvar del Plan Hidrológico Nacional, mos va anar d'un pèl el 2008 (si mal no recordo) quan aquests mateixos senyors ja tenien preparades les tuberies per portar-les a les Barcelones de pressa i corrents, per no parlar de les obres del canal Xerta- Senia fetes quasi de manera clandestina...i això que s'omplien la boca de que si perill mediambiental i tal...com voleu que mos creguessem, a esta gent...i ara sembla que se vulguen apuntar al carro de l'independentisme...que en molts d'ells no el veig enlloc...
ResponEliminaGutijaume, aixó de cultura i origens diferenciats, no sé on t'ho han explicat, jo crec que la cultura i els origens són els mateixos al sud de Catalunya que al nord de Catalunya, una altra cosa és que vulguis fer seccesionisme, inventant-e l'excusa de la cultura diferenciada, secessió de Catalunya, envers......Madrid-Espanya-Castella, que aquest eidentment segons tu ens cuiden molt més que Barcelona. Barcelona parla el mateixen idioma que nosaltres i Madrid el vol esborrar del mapa. Es això al que em refereia a n'aquest discurs ranci que teniu alguns, parlant fins i tot de Ramon Berenguer IV!!! Parleu de fa 900 anys en termes de política actual, però a quin món viviu? Quin és el territori que es reparteixen els amiguets? Torno a repetir, amb aquest discursos victimistes, així ens va..El senyorets us han explicat el conte de l'enfadós i així ens ho creïem...
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaDe totes maneres et repeteixo que no cal que t’avergonyeixis de les teues tradicions, sembles un d’aquells que quan viatja a Barcelona parla en català oriental per no desentonar. No t’oblides que més català que a les TTEE no se on es parla i no oblides tampoc que els bous són i seran patrimoni d’aquesta terra i si no t’agrada, a 200 quilometres tens la capital, si vols agafes un d’aquells trens vells que natros reciclem...
ResponEliminaNomés un incís Lluis de Furria. Mentrestant les Terres de l'Ebre vam rebre la cultura àrab, i el bé que ens va anar, amb autors literaris, científics i metges, per exemple, a la "Catalunya comtal" rebien la cultura dels francs, "La Marca hispànica de Carlemany", trencant-se aquest domini per desídia de l'imperi franc, en les independències "de facto" de cada comptat, Urgell, Girona, Barcelona, etc., fins que, a base de guerres i pactes forçats, el comtat de Barcelona va imposar-se als altres.
ResponEliminaHas vist l'Ermesenda a TV3?
A Tortosa, ja esdevinguda taifa independent, (l'única vegada que ho hem sigut des dels ilercavons), els mateixos habitants es van adaptar, no diré que pacíficament, a les dominacions romanes i musulmanes i es mesclaven amb poblacions de moltes cultures i gent de tot arreu, la jueva per exemple, o la eslava, establint una mena d'avançada de la integració que pretenem ara al tot arreu civilitzat.
Ramon Berenguer IV, traint el pacte obtingut amb Muhàmmad ibn Mardanix de Múrcia, almoràvit nat a Peníscola, feia una mena de setge en el que poca lluita va poder haver.
I així es feia amo i senyor de les taifes de Tortosa i, després, de Lleida. Repartint entre els barons, templaris, genovesos les terres que eren musulmanes, abans romanes i més abans ilercavones. Coses de les guerres.
I creà els dos marquesats, que en el de Tortosa ni marquesos va haver, essent el comte de Barcelona qui cobrava els imposts i establia els bisbes i administradors segons el seu desig i "conveniència".
Ha canviat quelcom en aquests 9 segles? No passa el mateix ara?
I, d'aquells goigs, estes virtuts.
M'oblidava la frase famosa: "Qui perd els seus orígens, perd la seva identitat"
ResponEliminaJoan Salvat-Papasseit
Gutijaume,per a ser tortosí defenses molt los bous, sembles cavero o ampostí, que parles dels bous i et treuen la falca si parles malament. Em pots explicar perquè no es fan bous a Tortosa, i com es que a les pedanies si que en fan? I no sabies que els bous, tant embolats i capllaçats són una tradició importadada del País Valencià a finals del segle XIX, igual que les bandes de música? I saps perquè és la zona més catalanoparlant de Catalunya i Barcelona la menys catalanoparlant? No és questió de política, sinó d'economia, a menys fàbriques menys immigració castellana, i com tots els governs espanyols des del segle XVIII, han fomentat la no-integració dels castellans, doncs ja tenim el resultat!
ResponEliminaNo s'en treu res de crear llegendes de la història: la ilercavònia no era l'antecedent actual de les Terres de l'Ebre, només era una part de la tribu dels íbers, ni ells mateixos tenien conscoència de ser una cosa homogènia. Tampoc ni la taifa de Tortosa, doncs l'únic nucli urbà era Tortosa i la resta del terriotori estava despoblat. No va ser fins "l'odiat" Ramon Berenguer IV que va començar a poblar el territori amb colons de la resta de Catalunya.
Home, aquí, a banda de la falta d'industrialització, la voluntat també compta. A Barcelona, inclús sense ser fill de Gerard Quintana, et pots trobar força gent fills de catalanoparlants que parlen en castellà habitualment.
ResponEliminaPer cert, pedanies i EMDs....
I de bous, fa no res ( 70 anys ) a Tortosa ciutat també se'n feien, amb plaça reglamentaria inclosa, i a la civilitzada França inclús avui. Llavors, això de les explicacions.....
Disculpa, Lluis de Furrià?
ResponEliminahttp://ca.wikipedia.org/wiki/Ilercavons
http://www.mac.cat/cat/Rutes/Ruta-dels-Ibers/Els-ilercavons
http://www.mac.cat/cat/content/download/3842/26383/file/Mapa.pdf
http://www.xtec.es/recursos/socials/ibers/
http://www.iberosenaragon.net/situacion.php
Et recomano visitar els poblats ibers del territori. El del Castellet de Banyoles, per exemple, i el seu tresor.
O els del Maestrat
Tota una cultura!
Esmentada per Plini i Ptolomeu, del que hi ha un exemplar de la "Geografia" al Museu de la catedral.
Home! No fem la història a la nostra mida ni fem desaparèixer pobles i cultures senceres.
Més que van tindre que repoblar el Camp de Tarragona no van repoblar les Terres de l'Ebre.
Oco que em feu escriure.
No es odi, lo que si cal posar cadascú al seu lloc i la dominació comtal dura fins ara. No confongues.
Que no eren un reialme homogeni?
I que? Per a que li calia? Per anar a conquerir i viure del saqueig, com encara ens fan?
Per favor, una mica de per favor!
De la taifa... ejem. Va durar poc però va donar molt profit humà. La cultura musulmana era la més avançada de la seua època.
Ara si que m'esmelego.
Llegir es el que hem de fer.
Una cita que t'agradarà:
"Els ebrencs no coneixem la nostra història col·lectiva. Si la tinguéssem present, sabríem que el període actual d'incertesa és producte d'una divisió administrativa que s'ha fet, al llarg de l'època contemporània, en contra dels nostres interessos amb l'objectiu de defensar polítiques foranes. Per això, la manca d'una organització política lligada a la terra ha fet possible la nostra davallada econòmica i social que, des del segle XIX fins a l'actualitat, no ha fet més que accelerar-se."
—Josep Sánchez i Cervelló, "Unitat territorial i fragmentació administrativa a les Terres de l'Ebre"
I jo diria que des de més abans.
Mordred, el debat és interessant, però jo crec que tot això és un vici de l'ebre, el monumentalisme egòlatra. Tu creus que una suposada "identitat", la dels íbers, s'ha mantingut impermeable durant més de 2.000 anys? No creus que voler actualitzar al moment actual aquesta idea és una mica incoherent? No vols dir que és una constant al llarg de l'història de l'humanitat fer i desfer identitats i fragmentar territoris? No voldria ser demagògic però no ho trobeu una mica rídicul això de la il•lercavònia? Els íbers eren conscients que formaven aquesta identitat? Quines són les fronteres artificials creades al llarg de l'època contemporània? No voleu dir que la decadència no és degut com s'ha dit abans al caciquisme i al conservadurisme extrem de la ciutat de Tortosa i del territori? Tortosa era la tercera ciutat de Catalunya i totes les petites ciutats van fer la revolució industrial, Barcelona, Reus, Figueres, Sabadell, Manresa..Com es que Tortosa no va empendre aquest camí? Per culpa de la divisió territorial? Aquest discurs no va enlloc.
ResponEliminaPer cet encara recordo quan estava de cos present Paco Franco, que a moltes botigues de Tortosa de tota la vida, s'escoltava el castellà, perquè feia més "refinat"..Algú pot fer memòria d'aixó? I perquè van deixar de fer bous a Tortosa?
Deixem-ho, no et pots acursar el nick?
ResponEliminaTot son dèries meues. Millor aprenem a parlar xinés i que ens lloguin d'interprets a Hawaii, o a Mumbai. Total, enguany s'acaba el món.
1,2,3 pim, pam, ebrencs i laietans inclosos.
Viladabal president i Bel conseller d'industria
Parlant de monumentalisme egòlatra que diu lluís de Furrià...
ResponEliminahttp://www.naciodigital.cat/noticia/38467/falange/recollira/signatures/luminar/monument/franquista/tortosa
La que ens faltava.
Es nota l'onada neo-conservadora, o neo-franquista, tornen a sortir de la cova, normal, ara ja ha passat la tempesta, ja tornen a manar els seus...
ResponElimina