29 de desembre del 2011

Tortosa aprova aquest dijous un pressupost 'molt auster' per al 2012

L'equip de govern presenta un projecte pressupostari amb una disminució dels ingressos del 4%, condicionat per la reducció de l'aportació de l'Estat i la situació de la Generalitat · 

El govern de Ferran Bel (CiU) ha donat a conèixer aquest dimecres el seu projecte de pressupost municipal per al 2012, que té previst aprovar aquest dijous al matí en el marc d'una sessió extraordinària. Els comptes municipals tornen a estar un any més dominats per la situació de crisi econòmica i financera, i que obliga novament a l'Ajuntament a reduir les seues despeses per ajustar-se a la davallada d'ingressos. Una reducció d'ingresos que se situa en el 4%, i que està motivada en bona part per la retallada de les aportacions procedents de la participació en els tributs de l'Estat, fet al qual s'han d'afegir els vora 2 milions -corresponents al mateix concepte dels exercicis 2008 i 2009- que el consistori haurà de retornar a Madrid. Aquí cal sumar-hi la "situació d'extrema dificultat financera" que està vivint la Generalitat de Catalunya, segons les paraules de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

Així, el pressupost de l'Ajuntament de Tortosa per a l'exercici del 2012 és de 28,9 milions d'euros, un 6,21% inferior al de 2011. Per la seua banda, el pressupost de tot el grup municipal -l'Ajuntament (54,35%) més les societats municipals (43,61%) i els organismes autònoms (1,19%)- ascendeix a 51,3 milions d'euros, amb una disminució del 5,33%. Aquest matí de dimecres han explicat els detalls dels nous comptes municipals l'alcalde i la tinent d'alcalde de Serveis Centrals, Matilde Villarroya.

Les inversions (8 milions d'euros) es canalitzen, un any més, a través de la societat urbanística municipal Gumtsa. Entre les partides més destacades hi ha l'abastament d'aigua i gas al polígon Catalunya Sud (4,3 milions) i les obres corresponents a la recta final del Pla Integral del Nucli Antic (Pincat), algunes de les quals ja iniciades, com ara la reurbanització del barri del Castell (1,1 milions), la rehabilitació de l'església de Sant Francesc (661.504 euros), les expropiacions dels solars en l'àmbit del barri del Castell (566.209 euros), la urbanització del carrer Sant Francesc (402.720 euros), la urbanització de la plaça del Garrofer i del carrer Progrés (393.181 euros), i la urbanització de la plaça de Sant Joan i del carrer Replà (350.782 euros).

Abans d'entrar al detall del pressupost, l'alcalde ha volgut donar un missatge clar sobre la situació que s'està vivint i la seua afectació en els comptes municipals. "Tenim una conjuntura molt complicada, en un escenari molt difícil i amb un molt alt grau d'incertesa". Una incertesa, ha precisat Bel, que ve donada en bona mesura per la possibilitat que administracions superiors implantin noves mesures d'ajustament al llarg de l'exercici. Per la seua banda, la regidora d'Hisenda ha destacat com a trets més significatius dels comptes municipals per a 2012 la millora dels processos administratius, de recaptació i gestió tributària, l'actualització a l'IPC de taxes i impostos, la disminució d'ingressos tributaris, la reducció de la despesa corrent, la racionalització de l'estructura organitzativa i de llocs de treball i la disminució de l'endeutament.

Quant als ingressos municipals, han destacat la disminució dels recursos procedents de la participació en tributs de l'Estat, ja que la previsió és ingressar 5,9 milions d'euros el 2012, mentre que el 2009 es disposaven de 7,2 milions. El capítol de transferències corrents baixa així un 10,10%, en el qual pesa també la disminució de les aportacions del Fons Català i de les subvencions de la Generalitat. Els impostos directes creixen un 2,14%, situant-se en els 13,3 milions. Aquest fet s'explica, en bona part, per les millores en la recaptació, amb l'actualització de padrons i noves altes fruit de l'aflorament de borses que no tributaven. Els impostos indirectes cauen un 60,10 %, essent l'impost sobre construccions (ICIO) un dels responsables, amb una previsió d'ingressos de 395.000 euros, molt per sota dels 1,2 milions de l'any 2006.

Pel que fa a despeses, es planteja una racionalització de l'estructura organitzativa i dels llocs de treball per tal de millorar l'eficiència. D'aquesta manera, s'aconsegueix reduir un 11,64% el capítol de personal, en el qual hi té a veure també la disminució de les subvencions de caràcter finalista que proveeixen llocs de tipus temporal, com la Casa d'Oficis que va finalitzar fa alguns mesos. D'aquest capítol, Villarroya ha volgut subratllar que l'Ajuntament fa més de tres anys que no cobreix les places vacants per jubilacions, a més de recordar que la situació actual ha obligat a amortitzar set places d'interins.

La despesa corrent també pateix ajustaments amb un important esforç de reducció de contractes; tanmateix, els canvis d'alguns capítols, així com el traspàs a l'Ajuntament de l'àrea de Joventut, que estava a l'organisme autònom de l'IMACT, fan que aquest capítol tinguin un creixement del 2,74%. Aquest capítol, ha destacat la regidora, ha vist reduir la seva partida d'uns 4 milions des de 2008. Les despeses financeres creixen un 56,88%, mentre que les transferències corrents davallen un 7,77%.

A mode de conclusió, Bel i la tinent d'alcalde han destacat que aquest pressupost és reflex de la situació econòmica, financera i social actual, al temps que la reducció dels ingressos procedents d'altres administracions, condiciona de manera notable els comptes. També han valorat que les millores en la gestió de la recaptació, detecció d'incompliments i noves altes en els padrons, han permés frenar la caiguda dels ingressos tributaris. Malgrat tot, ha precisat Bel, s'aposta per continuar donant suport a les polítiques socials, així com a la promoció de la ciutat i la dinamització turística, en tant que apostes del govern municipal per a la creació d'ocupació i reactivació econòmica de Tortosa.


Imatge ACN

18 comentaris:

  1. La gent ha de saber que lo de la valoració de llocs ha estat un bluf es van omplir la boca, roda de premsa i prou. Mai s'ha tramitat cap expedient i per tant no s'han pujat cap sou. I per suposat continuem sense relació, ni organigrama, ni res. LAMENTABLE

    La gran majoria de la gent de l'ajuntament cobra al voltant de1000€, mentre que hi ha caps que en cobren més de 3000, per no parlar de la policia, això si que es un atrac.

    ResponElimina
  2. Això que la majoria dels funcionaris de l’Ajuntament cobren 1.000€ m’agradaria veure-ho, de totes maneres també m’agradaria veure la productivitat d’aquests. Un cop vaig anar a fer un tràmit, érem dues persones esperant amb tiquet a la mà i uns quatre o cinc funcionaris sense atendre a ningú, quan em vaig aproximar a demanar si em podien atendre perquè tenia pressa el funcionari/a corresponent em va dir que no perquè se’n anava a esmorzar...

    De totes maneres estic d’acord amb tu sobre el sou de policia, l’administració pública és una feina tan important com el mantenir l’ordre i la diferència salarial existeix.

    ResponElimina
  3. Me continua faltant transparència.

    ResponElimina
  4. es igual, qui no sap guardar quan en te, te que empenyorar, malvendre i acomiadar.
    A mi em manca la llei de mala gestió de recursos públics amb empresonament inclòs.
    No tenim sort al nostre poblet de misèries.
    Això si, molta fanfàrria, capital i sous de ministre.
    Si fotem fora l'alcalde i els regidors amb dedicació plena o parcial, aquest 7 acomiadats treballarien, no farien política, i encara es podrien contractar a 7 més per a currar sense que empreses externes s'emportessin la sopa boba.
    Ho sento pels polítics, sobreu!
    Total, votar no serveix de res si tots feu el mateix. Malgestionar.
    Tampoc la solidaritat dels treballadors de l'ajuntament es que brille gaire.
    Ni els sindicats obrin boca.
    Algo funciona molt malament i no veig jo cap futur en incrementar el nombre d'aturats.

    ResponElimina
  5. I el flamant baby cap de premsa?a este no lo fotrem fora...no ho dic per la juventut del susodicho, però no sé...gent com lo superegidor Domingo Tomàs podia fer-ho al menos justificaria la seva dedicació plena. No sé, per una part volem tenir càrrecs i fantasmades de capital i per l'altra rategem sous dels treballadors de a peu. Per desgràcia el nostre ajuntament només és un reflexe de com va el pais...retallem de baix i augmentem de dalt...me sona al xist aquell d'un tio que rema i quatre cridant per l'altaveu per a que reme més...d'aqui quatre dies ja te voras a l'Urko fent circo canino per a fer quatre calerons per al sinyó Bel i Companyia

    ResponElimina
  6. A l'oposició se li ha entregat els pressupostos en tant sols 48 hores d'antelació, suposo que per afavorir el debat i que tots els polítics puguin aportar solucions en aquesta situació tant difícil. Fora ironies, això és un desgavell! Uns pressupostos són una cosa molt important per tractar-los de forma precipitada en un ple extraordinari, això és fer-ho bé? Sembla més fer-ho ràpid i malament.

    ResponElimina
  7. Ara es quan he compres el desig de Ferrán Bel per sortir elegit de Senador.
    La quantitat d’obra compromesa; fins i tot pactada i signada en protocol•laris convenis de col•laboració amb els corresponents aplaudiments de la concurrència amb les “suposades” aportacions econòmiques corresponents de l’Ajuntament de Tortosa, NO ES FARAN...!
    Tres dies a la setmana a Madrid, sempre son tres dies que els tortosins no li reclamarem ni li recordarem al nostre estimat alcalde les obres compromeses i pactades d’antuvi , que en definitiva son els vells compromisos adquirits per qui ens ha demanat el vot per dedicar-se , diu que a la política local...Es de suposar, dons, que Madrid , pel nostre alcalde, esdevingui un veritable balneari ( naturalment amb mes remuneració) i els problemes reals que reclamen unes solucions urgents al nostre municipi que poden passar durant quatre anys reconsiderades com anecdòtiques.

    ResponElimina
  8. La remuneració de senador serà algo més que la que tenia a Tortosa d'alcalde, encara que amb les dietes per viatge li sortirà encara més apanyadet.
    http://tuvotoenblanco.blogspot.com/2009/10/cuanto-percibe-un-senador-en-espana.html

    El que no ha deixat clar, i aixó que se li va preguntar al ple del dia 5, per part no de cap partit polític sino pel poble que presentava una moció popular, és si continuaria cobrant indemnitzacions per assistència a plens i juntes.
    Si algú sap algo al respecte que ho digui per favor, però si Pataqueta i Meritxell que ja cobren del parlament i la diputació uns molt bons sous (65.000 i 80.000 euros respectivament) no han renunciat a les indemnitzacions, suposo que el senador Bel tampoc.

    ResponElimina
  9. Ara recordo una cosa, vaig preguntar a un constitucionalista si eren incompatibles els sous d’alcalde i senador i efectivament segons l’art.158 LOREG no caben dos sous, una altra cosa són les dietes i etc que no són incompatibles plastik. També estaria bé veure la declaració de béns dels nostres senadors quan siguin publicades.

    ResponElimina
  10. Els pressupostos del 2012 tenen O euros per a capítol VI, és a dir inversió. Mentre n'hi ha una partida per a aliments semovientes de la Policia, és a dir, per menjar del gosset de 1.200 euros. Però és que al 2011 en tenia 1600 i a 27 de setembre, se n'havia gastat prop de 800 euros. Que menja aquest gos? Caviar?

    ResponElimina
  11. Si és que ja ho diu el refrany, en aquest Ajuntament lliguen els gossos en llonganisses! Com diu Mc Calan, el senador perd de vista als tortosins uns quants dies a la setmana perquè la situació es fa insostenible. I el complex aquàtic? Ara fa prop de cinc anys que governa i encara manca un organigrama seriós de l'Ajuntament. Passen els governs i ningú hi fica ordre. Pugem el transport públic, pugem taxes i impostos i encara així mai n'hi haurà prou per tapar el forat, millor dit l'esvoranc municipal. Un pressupost ple de partides diverses protocolàries, de representació, locomoció i dietes. Abans se'n deien bufandes. Està de moda, com el propi rei, fixar-se un salari més políticament correcte, i després tirar de partides diverses de representació. Sento dir-ho, però no és bon gestor.

    ResponElimina
  12. Mc Calan, Ferran Bel avui al ple, ja ha deixat anar en 2/3 ocasions ( dos de manera velada i una més clara -amb un gest- ) quina és la seva voluntat respecte a encapçalar la llista a les properes eleccions municipals. En aquest aspecte, estiguis tranquil. " No hay mal que cien años dure " .

    ResponElimina
  13. No Ferran NO; senzillament t’has equivocat… I que no hagi cash no implica que t’hagis d’amagar quatre anys a Madrid, per de tant en tant polsar un botó per votar.
    Ens acabes de demostrar el teu compromís amb Tortosa, la teva valentia i capacitat d’encaix, i que per suposat no desitjo mai pel qui ha de esser el meu alcalde : Alcalde de Tortosa..

    ResponElimina
  14. A l'ajuntament de Tortosa no hi ha cap sou que baixi de 1000 euros?no ho se? al consell si no n'hi ha cap per davall 1000,les cues al taullels mentre hi han funcionaris\aries que van a fer lo cafá als "banys" "pica" etc o fins i tot lo ruteta és un secreto a "voces" que la brigada són 6 tios per desmuntar un escenaria 2x3,fan més de 1/2 hora d'esmorzar a "can sol" també és un secreto a voces!Però Gutijaume no els fiquem tots al mateix sac .perque n'hi ha que volen treballar i fins i tot treballen!!

    ResponElimina
  15. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  16. A mi me consta que hi ha gent que cobra 800 euros nets al mes, i són dels meus productius i capaços. Bé, alguns eren, ja que els seus salaris desproporcionats devien de ser els que feien trontollar els comptes de l'ajuntament... Però igual el gran problema que tenien era que no eren massa convergents. I per desgràcia, estic segur que el que dic no extranyarà ni escandalitzarà a cap de les persones presents.
    Bon any a totes les persones de bona voluntat!

    ResponElimina
  17. " Sin acritú " una pregunta al Sr. Alcalde:
    Des de la posició de privilegi que li permet la seva ubicació al salo de plens.....
    EM PODRIA DIR QUIN ALTRE REGIDOR/A FA ELS ESCARAFALLS, GESTOS, CARASSES, AIXECADA DE BRAÇOS ETC. QUE FA VOSTÈ QUAN NO LI AGRADA EL QUE DIU ALGUN REGIDOR/A DE L'OPOSICIÓ ?
    Sé que dels 21 regidors, no menys de 15, estan d'acord amb el que amaga la pregunta.

    Bon Any ( també a l'alcalde )

    ResponElimina
  18. Molt bona Ximo!
    Hi ha qui ha naixcut per al "Show Bussines", però s'ha fet polític.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta