19 de gener del 2012

Tortosa restaura la imatge del Crist de la Puríssima

La imatge del Crist de la Puríssima de Tortosa ha estat traslladada al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, un centre dedicat a la conservació i restauració dels béns que formen part del patrimoni cultural moble català, i que està ubicat molt a prop de l’estació de Valldoreix, a Sant Cugat del Vallès. El Crist de la Puríssima, la imatge més valuosa que es guarda en el convent del mateix nom que hi ha al carrer Montcada, presentava diversos problemes de conservació, i va sortir cap a Valldoreix dijous de la setmana passada. En aquest sentit, la previsió és que estiga al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya durant els propers tres mesos, amb l’objectiu que la restauració puga estar a punt abans de la Setmana Santa d’enguany. De fet, mentre duren les tasques de restauració de la imatge, el convent de la Puríssima ha d’exposar-se la rèplica del Sant Crist que surt amb motiu de les processons de Setmana Santa de Tortosa. La còpia va ser feta pels germans Aleixendri a la dècada de 1950, quan va deixar de desfilar la imatge original.

La imatge original del Sant Crist de la Puríssima és una de les poques que va salvar-se dels incendis de parròquies de la Guerra Civil, i és objecte d’una gran devoció a Tortosa. Es tracta d’una talla de fusta del segle XVII, obra d’Innocenci de Palerm que el bisbe Veschi va fer portar des de Nàpols.

4 comentaris:

  1. Benvolgut Gustau: només una petita correcció. Mlagrat que sempre s'havia dit que el Crist de la Puríssima és obra d'Innocenci de Palermo, mossèn Josep Alanyà, canonge-arxiver de la Catedral de Tortosa, ha demostrat darrerament que en realitat és obra de fra Humile da Petralia, germà de fra Innocencio. Això, però no lleva gens de valor a l'obra...

    ResponElimina
  2. Però el van portar de Nàpols o no? Pregunta.

    ResponElimina
  3. Si, evidentment... es una magnífica (i única) a Catalunya obra escultòrica italiana. Ja m'agradaria veure que passaria si estigués en qualsevol altra ciutat que no fos Tortosa... estaria a totes les guies turístiques...

    ResponElimina
  4. Benvolguts johanhilari i Bloomquist, va ser per mig d'un historiador sicilià que es va conéixer aquí a Tortosa l'existència d'Umile de Petralia, per mig del calco que va fer una monja del convent es va poder desxifrar la possibilitat que fos d'Umile i no d'Inocenci; la prova que ho assegura es quan ara a la seva restauració hem pogut veure tota la part posterior del Crist i també la data exacta. Umile i Inocenci eren frares franciscans, no eren germans de sang, treballaven els dos al mateix taller. També s'ha donat el cas de que alguna obra està feta per un i firmada per l'altre. La seva manera de treballar era tant igual que sovint es presta a confusió tal i com ha passat a Malta, que aquest any han descobert que el seu Crist atribuït a Umile és obra de Inocenci.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta