7 de febrer del 2012

Lo tortosí no serà 'oficial' a l'Ajuntament



També podeu contestar l'enquesta: Han d'adoptar els ajuntaments de les Terres de l'Ebre el català que es parla al territori en els escrits oficials?

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va rebutjar ahir dilluns a la nit, amb els vots de CiU, la moció d'Iniciativa-Entesa per Tortosa que reclamava al consistori l'ús del català occidental en versió tortosina en la seua documentació oficial, "ja que hi ha molta morfologia, lèxic i fonètica totalment correctes i pròpies que estem abandonant en favor del català oriental". La moció va ser defensada pel regidor Jordi Jordan, que va topar amb la incomprensió del grup al govern municipal i únicament amb el suport del del PSC, ERC, PP i PxC. De fet, la portaveu convergent, Meritxell Roigé, va arribar a recriminar que el programa electoral d'Iniciativa-Entesa per Tortosa no estigués escrit en tortosí, ni que la mateixa moció que Jordan defensava hagués inclòs cap "lo". "Jo parlo en tortosí de tota la vida", va remarcar Roigé abans de qüestionar la necessitat d'adoptar la variant dialectal tortosina en la documentació del consistori, ja que, segons va dir, ni els mateixos experts es posen d'acord a l'hora d'establir un estàndard tortosí o ebrenc. Per la seua banda, també durant el debat d'aquesta moció, el portaveu del PP, Xavier Dalmau, va afirmar: "Lo nostre tortosí no és un valencià de transició". Dalmau potser es referia a la polèmica suscitada a la xarxa per un article de la Uiquipèdia en què s'assegura que el tortosí és un dialecte d'una suposada "llengua valenciana".





D'altra banda, el ple de Tortosa va rebutjar ser "municipi republicà" amb els vots de CiU. Només ERC i ICV van votar a favor de la moció presentada pels republicans. La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, va afirmar que el debat sobre monarquia-república no existeix a Tortosa i que algunes repúbliques també han estat dictadures. Per la seua banda, tant el PSC com el PP es van abstenir. També el portaveu de PxC, Jordi Casanova, es va manifestar clarament republicà, però va afirmar que no podia parlar sobre aquest tema "en nom de les 800 persones" que van votar la seua candidatura en les passades eleccions municipals.

29 comentaris:

  1. Penós consistori, penosa Roigé.
    Penosíssima Convergència i acòlits.
    Si a Tortosa no parlem tortosí com és que al Maestrat valencià si el parlen?
    O és molt diferent?
    A n'això se'n diu "estar més sord que mut"
    I que sàpiga que les coses que no es gasten no s'aprenen a fer-les anar!
    Torno a dir, penós!!!

    ResponElimina
  2. Però l'Ajuntament de Tortosa no té llibre d'estil? No hi ha tècnics qualificats que seguisquen un determinat model? Hi ha coses d'esta notícia que s'haurien d'aclarir. De totes maneres, quan els polítics comencen a parlar de llengua sense estar-ne prou formats, ja ens podem arromangar.
    Per altra banda, hi ha una proposta d'estàndard tortosí, que segueix les normes de l'IEC, i que és la de Joan Beltran i Josep Panisello als seus manuals Cruïlla i Aïnes, que tothom hauria de conèixer.
    La normativa fabriana és polimòrfica (té formes alternatives com a solucions equivalents) i composicional (amb aportacions de diversos parlars) per tant, permet l'adaptació del model a cada realitat, sense posar en dubte la unitat de la llengua, de Salses a Guardamar i de Fraga a l'Alguer. No entenc, per tant, esta oposició taxativa del govern municipal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic d'accord - quan la gent comença a parlar i decidir sobre una cosa del que no en saben prou, malament anem - pero aixi passem els dilluns de la nit, quan no hi ha futbol ..

      Elimina
  3. Manuals que es segueixen a les escoles del territori.
    Ens ho han donat fet, i natros erre que erre en ser xovinistes.
    Que no ho entenen que aquí la sardana no es ballarà mai?
    Malgrat els intents de Jordi Angelats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mira que la jota es balla moltissim... per cert els meus tiets són sardanistes, aixi que això que no es ballarà mai no és cert. Tampoc era tradició el Correfoc, i fa 20 anys o més que es fa.

      Elimina
    2. No es el mateix. En el estandarts actuals l'una seria anomenada muermo, i l'altre marxa.
      Que hi han coses que no peguen ni en cola.

      Elimina
    3. Serà un muermo per a tu, però a molta gent li agrada. Tot és relatiu i "para gustos colores".

      Elimina
    4. Tu vius a la Catalunya Central?

      Elimina
    5. Home, Tortosa i les Terres de l'Ebre (potser amb l'excepció de la Terra Alta) mai han estat un territori molt sardanista, coses de la nostra idiosincrasia cultural, però això no implica que haguessim de ser antisardanistes, mireu les gralles per exemple, aquí sempre hem tocat la dolçaina (corretgiu-me si m'equivoco, potser no estic prou ben informat en musicologia) i des de fa relativament poc han sortit grups de grallers i diables que han aconseguit una gran implantació al territori, com diu Lluís tot és relatiu i no hi ha cap problema en que convisquin, tampoc ens hem de ser tancats en lo nostre.

      Elimina
  4. És molt senzill, ferranmiquel, és tracta de rebutjar sistemàticament les mocions presentades per qualsevol grup de l'oposició.
    El titular de la noticia és absolutament demolidor, esclaridor i definitiu. Encara que només fos per no motivar titulars d'este tenor calia aprovar la moció.
    Això sí, passat demà aprovarem una moció declarant Tortosa Ciutat per la independència. No entenc res.
    La que potser si que ho entén ( lo del tortosí ) i m'agradaria saber la la seva opinió al respecte, és la presidenta d'Òmnium Cultural a les TTE Dolors Queralt. No fa gaires mesos Òmnium li entregava al Sr. Joan Beltran el premi Grifonet per la defensa i difusió de la nostra parla.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot s'enten. Tot és política partidista. Ells s'entenen en aquelles reunions que fan que es diuen plens. Si es veiessin des de fora la mala imatge que fan...

      Elimina
  5. Tot això son ganes de marejar la perdiu, mentre no es surti de l'estil acadèmic, no es pot escriure cadascú com vulgui, "natros" o "nosaltres", això són ganes de fer populisme en questions banals...

    ResponElimina
  6. No sóc partidari ni de les imposicions ni de les prohibicions, els que vulguin utilitzar el tortosí en els seus escrit oficials han de tenir la llibertat per fer-ho, però el voler imposar-ho a tot el consistori és fer-ho massa gran.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eliminem l'article 3 de la Constitució espanyola. O aquest no s'ha d'eliminar?

      Elimina
    2. No sé i el de l’Estatut?

      Elimina
    3. Jo crec que el català ha de ser oficial a Catalunya, pero tu parles de que no t'agraden les imposicions i la llibertat...

      Elimina
    4. Fantàstic, bona nit.

      Elimina
  7. No entenc perque en documents oficials se té que fer servir un català estàndard. Jo crec que se pot considerar una espècie de dictadura aixo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Claro...una dictadura...què sino?

      Elimina
    2. No home no, es que a n’estes hores ja estic cansat de tanta serietat ;)

      Elimina
  8. De fet, ara que parlem de seccesionismes linguistic i varietats de la llengua, a Tortosa va existir una cosa similar a finals del sgle XIX, una cosa anomenada "tortosinisme", que entre altres afirmava que el tortosí era una llengua diferent de la catalana i que sempre ho havia estat, "ni catalans ni valencians", teodor gonzalez dixit. Jo crec que és l'antecedent remot de la ideologia de l'ajuntament actual i del monument, o sigui igual que al país Valencià, un conservadorisme extrem, ranci i seccionista, si Emigdi ens llegeix, potser ens podria fer algun aclariement sobre l'assumpte..

    ResponElimina
  9. Benvolguts,
    La moció que vam redactar va ser redactada a partir de diferents reunions prèvies amb filòlegs del territori, molts d'ells autors de llibres sobre la temàtica. En la mateixa moció es deixava clar que ja hi havia estudis, llibres sobre el tema tal i com la majoria de vosaltres comenteu i que hi havia, per tant, moltes de les nostres formes pròpies que poden ser usades tranquilament ja que són acceptades i correctes segons l'Institut d'Estudis Catalans. També vam parlar de morfologia, lèxic i fonètica, els tres àmbits d'estudi de la llengua i vam citar una vintena d'exemples. Això no vol dir que es puga escriure tot com per exemple "lo" o "natros", però sí moltes altres formes. La moció estava redactada en tortosí-català occidental, Roigé va mentir. A banda, van ser tots els grups que van votar a favor, és a dir, també el PP i PxC, els únics en negar-se foren CiU, que amb la seua majoria absoluta van tombar la proposta. El text de la moció també parlava dels diferents autors ebrencs que usen el català occidental normatiu, d'exemples com la Veu de l'Ebre o de la defensa que en fan doctors en llengua catalana com Pradilla i Navarro, tots dos de la URV. També vam explicar la defensa de la nostra forma feta per Dolors Queralt, presidenta d'Òmnium a les TE i membre de CiU en el transcurs de l'11 de setembre. Però simplement no volien aprovar-ho a l'igual que la resta de 7 mocions presentades per l'oposició, coses de majories absolutes. També va ser irònic que la senyora Roigé durant la seua intervenció, tot i dir que parla sempre en tortosí usés de manera reiterada "seva" o "aquest". En fi, continuarem proposant-ho i esperem que no desaparega mai ja que Catalunya és un país plural i com més accents millor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Jordi, per l'explicació. No dubto dels motius i arguments detras de la vostra mocio, però sembla ser és com dius tu, ganes de part d'uns de tumbar la moció "perque si" sense escoltar els arguments dels experts.

      Elimina
    2. Gràcies per la intervenció, Jordi. Ja hem corregit la part en què expliquem els grups de l'oposició que van donar suport a la moció. D'altra banda, comentar-te que La Marfanta també està escrita en la nostra variant dialectal, seguint els criteris de l'obra "Català per a periodistes de les Terres de l'Ebre", d'Albert Aragonès, Jordi Duran i Montserrat Ingla. Està disponible i es pot consultar en Google Books: http://books.google.es/books?id=ccGWuOIdj4cC&lpg=PA13&ots=UD7aR6lxoE&dq=est%C3%A0ndard%20catal%C3%A0%20de%20l'Ebre%20i%20Jordi%20Duran&hl=es&pg=PP1#v=onepage&q=est%C3%A0ndard%20catal%C3%A0%20de%20l'Ebre%20i%20Jordi%20Duran&f=false

      Elimina
  10. Roigé també va acabar la seua intervenció, en la que afirmava que ella parlava sempre en tortosí ( " jo dic xiquet, granera i poal " ), dient "vosaltres " i "nosaltres".

    ResponElimina
  11. Jo crec que tot és política, no la de veritat, sino la partidista. Si presenta tal cosa ICV la voto en contra, si la vota l'altre també. Pues vaja democràcia! Majoria absoluta dictatorial. I la Sra Roger tirant twits donant a entendre que el ple era una perduna de temps... Pues sí, suposo que la democràcia també és un engorro de vegades.

    ResponElimina
  12. Per cert, pregunto de veritat (perque realment no ho sé); l'alcalde usa el tortosi parlat quan fa un discurs? Els nostres representants al Parlament de Catalunya ho usen quan parlen al Parlament? I que trobeu, tan si es afirmatiu com negatiu ? (que en aquest tema si que soc peix de veritat, vivint i aprenent!)

    ResponElimina
  13. Si normativament estàr reglat i reconegut amb formes compatibles amb l'estandard no hi veig el problema, bueno si, que no se li ha acudit a Bel i a "l'alcadessa"...i bueno com ara CiU ha d'estar de bones a Madrid pos ha votat que no a declarar-se municipi republicaà encara que quan los interessa si que foten a parir a la monarquia, sense menysprear aquestes propostes trobo que ara no són prioritats per debatre, semblen cortines de fum per a passar el rato i fugir dels veritables problemes que tenim i que ni Consistori ni Oposició tenen la valentia d'afrontar.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta