28 de març del 2012

Sabaté defensa la dessalació i reclama al PP que no torne als transvasaments


El portaveu adjunt de l’Entesa, el tortosí Joan Sabaté, ha defensat aquest dimarts al Senat la política hidrològica de l'anterior govern socialista. Sabaté ha interpel·lat el Ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, perquè expliqués els criteris del nou Plan Hidrológico Nacional (PHN), i perquè aclarís si preveu fer "transvasaments de recursos entre conques hidrogràfiques". Així, Sambé ha exigit saber els criteris en què es basaran els plans hidrològics de conca, i la "compatibilització dels nous regadius amb els cabals ecològics necessaris”.

Sabaté ha recordat que el ministre havia abundat en les crítiques al sistema de la dessalació d'aigua de mar, però el senador ha defensat que el cost no és un problema perquè, ja que el cost de la dessalació disminueix quan es completa el pla i tenint en compte que la tecnologia ajuda a la progressiva reducció del preu. El senador de l’Entesa ha destacat que el transvasament de l'Ebre seria inviable per falta de cabals, però també per les afectacions mediambientals en el tram final del riu i al Delta, així com en la mar de l'Ebre. Sabaté ha afegit que recuperar la politica de tranvasaments atemptaria contra la directiva 2000 de la Unió Europea. “Seria contraproduent i inviable des del punt de vista de la sostenibilitat, i tota política que atempta contra les conques pot causar desastres ecològics”, ha advertit Sabaté abans de reclamar una política hidrològica d'estat, "amb consens polític i territorial". Segons Sabaté, la política sobre l'aigua no hauria de modificar-se cada legislatura. "No podem obrir una nova guerra de l'aigua”, ha sentenciat.

Per la seua banda, el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, ha reiterat que el govern espanyol farà un nou PHN fruït del consens, i ha recordat el suport que va rebre de Catalunya en l'anterior planejament fet pel govern del Partit Popular. Amb tot, Cañete ha rebutjat posicionar-se contra la política de transvasaments, i ha recordat que a l'Estat ja n'hi ha de fets. "A priori no ens posarem contra cap tecnologia", ha assegurat. Cañete també ha reconegut que "el més difícil" que ha de fer és "tancar" els plans de conca que han de fixar els cabals i els usos dels rius. De fetm davant la petició de Sabaté que demanava al govern espanyol que abandone la política de transvasaments, el ministre ha recordat que a l'Estat ja n'hi ha de fets. "Que hem de fer? Tancar-los tots? Per quin començo?", ha ironitzat Cañete.

Tot i que no ha concretat la política hidràulica que endegarà el govern, el ministre ha carregat fortament contra la xarxa de dessaladores i ha qualificat de "nefasta" la gestió hidrològica del govern socialista. El ministre ha deixat clar que el cost de producció de les dessaladores faria inviable que els pagesos puguin utilitzar l'aigua, amb un cost superior als 0,90 euros.

Imatge PSC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta