26 d’abril del 2012

Esquerra alerta que el nou cabal 'accelerarà la desaparició del Delta'


ERC ha rebutjat aquest dijous el cabal que la Conferderació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha fixat per al tram final del riu, ja que "respon a criteris polítics i no tècnics", i perquè "accelerà la desaparició del Delta". En aquest sentit, la federació d'Esquerra de l'Ebre ha anuncait que portarà la proposta de la CHE davant de la Comissió Europea, ja que pot incomplir la Directiva Marc de l'Aigua, la qual determina que "el cabal mínim no es pot fixar com el sobrant de les concessions de l’aigua". Segons el president de la federació ebrenca d'ERC i alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa, "el règim de cabals que proposa la CHE és del tot insuficient i ridícula, no permet lluitar de manera decidida contra la regressió i subsidència del Delta i, per tant, pot accelerar la desaparició del Delta". Aspa ha insistit en el caràcter polític que té el règim de cabals fixat per la CHE: "Cal veure les concessions d’aigua riu amunt que fa la CHE, quins usos se li donen, i quins es volen donar en un futur. Sobretot, no hem de caure en el parany que suposa sumar les concessions dels canals de regadiu", ha advertit l'alcalde de Deltebre.

D'altra banda, Aspa ha demanat al Govern de la Generalitat "fermesa en el rebuig de la proposta de la CHE i també en la defensa de la proposta de la Comissió per la Sostenibilitat, en coherència amb els acords del Parlament de Catalunya i dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre". El president d’ERC ha recordat que, arran de les preguntes de l’eurodiputat republicà Oriol Junqueras a la Comissió Europea, el mes de març del 2010, aquesta va a determinar que "d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua el cabal mínim o ambiental no es podia fixar com el sobrant de les concessions de l’aigua". Segons la institució europea, establir un cabal mínim és imprescindible per al bon estat de les aigües superficials i el medi ambient. Aspa ha insistit, per tant, que els plans de conca han de començar determinant amb metodologia científica el cabal mínim necessari per mantenir el bon estat ecològic dels diversos trams fluvials, i només després es poden atorgar noves concessions. I, en canvi, la proposta de la CHE sembla que primer vol atendre els compromisos de noves concessions i després determinar el cabal mínim del tram inferior del riu". Finalment, Aspa també ha anunciat que el seu partit estarà al costat del moviment social, per rebutjar qualsevol agressió que es vulga fer al riu o al Delta.

Imatge ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta