4 de maig del 2012

Cal suprimir els ajuntaments de menys de 5.000 habitants? #PrimeraColumna


En el programa d’aquest divendres de Primera Columna, hem volgut preguntar els espectadors de Canal 21 Ebre sobre una de les reformes que està preparant el govern de l’Estat: la supressió i fusió dels municipis amb menys habitants. Segons les primeres informacions, els ajuntaments amb menys de 5.000 habitants desapareixerien, i les seues competències quedarien assumides per altres municipis més grans. Amb aquesta mesura, l’Estat espera estalviar més de 10.000 milions d’euros cada any, que és la mateixa quantitat que el PP vol estalviar en educació i sanitat amb la seua última tisorada. De fet, tant Grècia com Itàlia van optar fa uns mesos per la fusió dels ajuntaments més menuts, com a mesures d’austeritat. A Espanya, vuit de cada deu ajuntaments hauran de fusionar-se. A les Terres de l'Ebre, 42 dels 52 municipis es podrien quedar sense ajuntament propi, i fins i tot hi ha casos de capital de comarca, com ara Gandesa, que tenen menys de 5.000 habitants.

Però la Federació Espanyola de Municipis i Províncies encara ha anat més enllà, i en un informe tramès a Hisenda proposa la fusió dels ajuntaments més menuts de 20.000 habitants i la cessió de les seues competències a les diputacions. I les Terres de l'Ebre, només Tortosa i Amposta tenen més de 20.000 habitants. Però aquesta és una proposta que tant la Generalitat com les dues entitats municipalistes de Catalunya, l’ACM i la Federació de Municipis ja han rebutjat, tot apel·lant que l’Estatut dóna competències a Catalunya sobre l’ordenació del seu territori. En tot cas, aquesta és la nostra pregunta del dia: Cal suprimir els ajuntaments de menys de 5.000 habitants?


Imatge Jordi a Panoramio

15 comentaris:

  1. Por supuesto. Esta estrategia de reordenación municipal empezó a llevarse a cabo en Europa y Japón tras la II Guerra Mundial. Actualmente hay en España unos 8500 municipios, de los cuales la gran mayoría corresponden a pequeños municipios con pocos habitantes.

    Alemania pasó de 25.000 municipios a 8.000 (con el doble de población que España), el Reino Unido de 1.500 a 400, Bélgica de 2.500 a 600 o Grecia de 5.500 a 1.000. Nosotros en cambio seguimos el camino contrario (Spain is different) y en lugar de reducir municipios los fuimos ampliando.

    Això suposa que paguem més de 8.000 alcaldes i més de 65.000 regidors. Sols amb aquesta mesura s’estalviaren vora 20.000 milions cada any, lo qual milloraria la qualitat dels serveis municipals, reduiríem la corrupció, moltes entitats semipúbliques...

    Per tant, totalment SÍ.

    ResponElimina
  2. Disculpeu-me pel popurri lingüístic anterior ^^.

    ResponElimina
  3. Què passa, que estàs a Madrid, ja ?
    Popurri ?

    Tot el que vagi encaminat a reduir despeses més o menys prescindibles, endavant. De totes maneres el que s'ha de trobar és un sistema en que, mantenint la identitat local -per que ho vulgui- tot sigui més racional.

    Potser la figura de les EMDs ( sense tant d'aparell, però ) seria una bona solució. Tot conservant ( i exhibint ) bandera, escut, autonomia i presencia però sense que calgui, per tant, tanta dedicació de càrrecs electes, amb conseqüència menys nivell de remuneració. Fins i tot reduint-hi el numero.

    Ara no ens posarem en qüestions problemàtiques, però només com exemple... Si Tortosa, Roquetes i Jesús ( que ja ho és ) fossin un mateix municipi, seria lògic, correcte i racional que hi hagués una piscina a Ferreries, una a Roquetes i una a Jesús ? El més normal del mon no seria que n'hi hagés una, per exemple, entre la Karibu i Caprabo.

    També dic, immediatament, que la gent, en general, exigeix que el serveis estiguin com més prop de casa millor i, en este sentit, pressionem tan com pot perquè sigui així, sense importar massa altres qüestions. La responsabilitat política, però, hauria de passar per no deixar-se pressionar.

    ResponElimina
  4. Ximo, jo crec que lo de la piscina seria més lògic, depenent de la demanda, com tot. Ja t'he dit que per mí, anar a la piscina és com el menjar pa. Unaltra cosa seria les piscines d'estiu. O canpink playa que dic jo.
    Desprès, a lo de la pregunta del dia, jo crec que no. Però tampoc vull que Tortosa se torne a esgarrar.

    ResponElimina
  5. EP! A veure no cal suprimir ajuntaments tambe es pot reduir bastant la despesa si s'utilitzen serveis entre ajuntaments.
    Cada poble es i te una cultura i un caracter no igual al poble vei.

    I Perque sempre que s'han de fusionar pobles Roquetes ha de ser engolida per Tortosa? Si voleu ho fem al reves que naltros ja tenim discoteca,multicinemes,observatori i una gran part dels Ports de Caro.

    Recordo Roquetes independent desde 1850!

    ResponElimina
  6. Aquí rau el problema del cas espanyol, el patriotisme local que existeix.

    ResponElimina
  7. No crec que sigue un promblema defensar i lluitar d'alla on vinc i on visc.

    I els Roqueteros no practiquem el patriotisme radical que tant practiquen els mitjans de comunicacio afins al PP (Intereconomia,La Razon...)

    I no creus que abans de suprimir ajuntaments,no seria millor mancomunar serveis?

    ResponElimina
  8. Perdona Kaeser, qui parla d'engolir Roquetes ? He posat un exemple. A més, que jo sàpiga, Roquetes està més prop dels 10 que dels 5.000 habitants. Però continuant amb l'exemple, entre els dos alcaldes ( el de *Tortosa i Roquetes ) sumen un cost de 150.000 €; entre els dos ajuntaments hi han 32 regidors/es a més dels 2 alcaldes. No dic que ningú hagi d'engolir ningú però, una zona amb 42.000 habitants, no podria gestionar-se políticament amb un alcalde i, poso per cas, 22 regidors ? Ja ens hem estalviat un alcalde i 10 regidors, i potser algun tècnic municipal o secretari. 200.000 € ?.
    Ja no vull entrar, per no parlar de més atur, de personal que podria o no estalviar-se per la concentració etc.
    També és cert que si finalment, els municipis a "eliminar" com a tals, son els de 500 habitants on, vull pensar que el cost dels càrrecs polítics és minso i inapreciable, millor que ho deixéssim anar.

    * ja sé que el de Tortosa cobra del Senat, però també té un cos per dietes etc.

    ResponElimina
  9. Me'n dono compte que, com diu Gustau Moreno al titular, potser hauria d'haver parlar d'"eliminar" o suprimir ajuntaments en lloc de municipis....

    ResponElimina
  10. No sóc partidari de suprimir ajuntaments, sino d'agrupar serveis, segurament Guti si los teus amos te diguessen de crear nous ajuntaments o bé siguesses de Prat de Compte, Caseres o Freginals parlaries molt diferent...com diu ximo el cost corporatiu és inexistent, l'estalvi seria en qüestió de serveis municipals, millor parlar de mancomunitats de municipis que de desaparició d'Ajuntaments...un altre exemple de la política d'eliminació salvatge que dixa en situació més desfavorable al més petit.

    ResponElimina
  11. Digues-li com vulgues (mancomunar, eliminar, fusionar), però la qüestió és que tenim 8.114 Ajuntaments, dels quals 3.800 tenen menys de 500 habitants i 1.100 tenen menys de 100 habitants. El pla d’austeritat italià va suprimir 36 províncies i va fusionar 1.500 municipis.

    A Espanya la fusió d’Ajuntaments està prevista a la Llei 7/1985 on són les CCAA les que tenen la competència per iniciar aquest procediment com especifica l’article 148 de la CE, no és algo que s’hagin tret de la txistera.

    Este estiu va ser l’expresident González el que va suggerir la possibilitat de agrupar municipis i suprimir les Diputacions provincials. Com he dit aquestes mesures ara implementades pel govern italià fa molts anys que les van dur a terme Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, Grècia, Dinamarca. També es va pronunciar a favor Durán i Lleida i Rosa Díez. Per tant no és una qüestió de partit sinó de sentit comú:

    Quin sentit té mantenir més de 1.000 municipis amb menys de 100 habitants? O quasi 4.000 amb menys de 500? O municipis que sols estan separats per un carrer com el cas de Roquetes-Tortosa?

    ResponElimina
  12. I suprimir lo Senat?ningú ne parla?sabeu lo paston que s'ha gastat en fer la galeria de retrats...inclòs lo del sinyó Bono?
    Podem perfectament unir municipis si les corporacions estan d'acord, compartir serveis, etc...però no tot ha de ser a cop de decretazo, poses l'exemple de Tortosa i Roquetes (ajuntament des del segle XIX, per tant amb tradició històrica, cosa que te passes pel forro) i calles en casos com Barcelona i l'Hospitalet per exemple...també separats per un carrer...per què ho han de pagar tot los menuts abans que els grossos?De vegades agrairia que pensesses més per tu mateix i no per boca d'altres...

    ResponElimina
  13. Home el senat té un pressupost de 53 milions d'euros, mentre que les 38 diputacions, ja no parlo de les províncies en altres organitzacions ( Pais Basc, illes ) en tenen uns 8.000, que si només contem el 36 % que és el que dediquen aproximadament a despeses de funcionament, quedaria en uns 2.900 milions d'euros.
    Ja no entro en si, pel que fan, és més costos un que l'altre, només constato que on realment hi ha un mos gros és a les diputacions.

    ResponElimina
  14. Jo sóc més partidari que des del consell comarcal es mancomunen serveis.

    A les espanyes la majoria de poblets menuts tenen alcaldes del PP, mentre que els mitjans tendeixen al PSOE, no crec que el PP es vulgue carregar tants alcades i per tant, el control sobre la població.

    Sobretot en quins criteris es farien estes fusions. Els ajuntaments deixaran d'oferir serveis que ara s'oferien gràcies a la facilitat d'endeutament i per electoralisme.

    ResponElimina
  15. En definitiva deixar-ho com està. I si de cas, que desapareguin els dels poblets dels veíns, que son tots del PP. Home....
    Aquí del que es tracta és de reduir despeses i pel que és veu, no cal ser polític, per tirar cap a casa, costo ( euros ) o no.
    Pero clar, presentat a unes eleccions dient que NO faràs....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta