7 de maig del 2012

Solidaritat porta al Parlament la polèmica pels subtítols del '30 minuts' de l'Aldea


El cas de la subtitulació del reportatge 'Entrampats a l'Aldea' del programa '30 minuts' d'aquest diumenge arribarà al Parlament de Catalunya. D'una banda, la primera secretària del PSC a les Terres de l'Ebre, la diputada Núria Ventura, estudiava aquest dilluns la necessitat de fer una pregunta parlamentària. Però és que Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ja ha entrat aquesta tarda al registre del Parlament una proposta de resolució adreçada a la Comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que l'insta a difondre les diverses variants dialectals del català sense que pugu3n ser doblades o subtitulades, en consonància amb l'article 22.3 de la Llei de la CCMA i els punts 4.3 i 4.2.1 del seu llibre d'estil. La proposta dels independentistes també reclama que el doblatge o la subtitulació en català es face "sempre amb les locucions de persones que no parlin en llengua catalana". En aquest sentit, Solidaritat ha titllat d'“intolerable” que TV3 haja retolat amb subtítols la parla del Baix Ebre.

Aquesta iniciativa parlamentària és conseqüència de la polèmica generada a les xarxes socials arran del documental de TV3 'Entrampats a l'Aldea', en què s'incloïen subtítols per acompanyar les declaracions i intervencions dels veïns afectats per la fallida de la secció de crèdit. Un fet que, en paraules del diputat de Solidaritat, Toni Strubell, “va suposar donar un tractament lingüístic discriminatori als nostres compatriotes de l'Ebre”. “Com si no parlessin català” ha lamentat Strubell. El diputat de Solidaritat també considera aquest fet “intolerable”, perquè “introdueix una pertorbació i un factor equívoc en un mitjà públic com TV3”, que, segons Strubell, “no hauria de deixar cap escletxa al dubte sobre la funcionalitat i la unitat de la llengua catalana”. “Tan català és dir 'este' com 'aquest'. Tan catalana és la 'jota de Tortosa' com la 'dansa de Castellterçol' i TV3 no pot girar l'esquena d'aquesta manera a la gent del Baix Ebre”, ha reblat el diputat independentista.

Imatge TV3

2 comentaris:

  1. Tele tres... la nostra? Visca Catunya!

    ResponElimina
  2. Baix Ebre? o Terres de l'Ebre? les terres de l'Ebre som quatres comarques!!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta