3 de maig del 2012

Tortosa localitza el cap de l'antic Pont de Barques en unes obres de Ferreries

Les restes del cap de l'antic Pont de Barques, datat l'any 1640 segons la primera documentació conservada on se'n fa esment, han aparegut al barri de Ferreries, en un solar situat a la cruïlla entre el carrer Castelló i la rambla de Catalunya. Les restes han sortit a la llum com a conseqüència de les excavacions preventives que s'estan realitzant a l'esmentat solar, en el qual es construirà properament. La fortificació que protegia l'accés al pont ha aparegut a uns quatre metres per sota de l'actual nivell del carrer.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat per la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, el regidor de Cultura, Joaquim del Pino, el director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre de la Generalitat de Catalunya, Francesc Ferré, l'arquitecte de l'obra, Xavier Martí, i l'arqueòleg Pere Rams, ha visitat la localització de la troballa. Bel ha destacat la importància de les restes aparegudes, especialment per l'estrat en el qual han estat trobades i que, ha dit, "significa que en només 400 anys s'ha estat capaç de pujar 4 metres l'alçada de la ciutat". Així mateix, Bel ha explicat que "aquesta troballa permetrà ubicar físicament i tenir les coordenades exactes de l'antic Pont de Barques, que fins ara eren aproximacions, basades en les dades de que es disponia".

Per la seua banda, l'arqueòleg Pere Rams ha expressat els dubtes que es tenen al voltant de quina és la part de l'espigó frontal aparegut, si es tracta de l'última o la més propera al riu. Finalment, Xavier Martí, l'arquitecte de l'obra privada que és previst edificar al solar en qüestió, ha afegit que no es podrà fer soterrani a la nova construcció, "per respectar la troballa i garantir la seguretat de l'edifici".

Imatge: Ajuntament de Tortosa.

37 comentaris:

  1. Em pareix molt bé que es trobi aquesta fortificació i tal pero... a costa de que??? em pagat aquesta descoberta amb l'enderroc d'un edifici d'un estil, d'una forma de ser del barri de Ferreries, ja quasibé extinta... Encara ens cal a les nostres terres més sensibilitat amb l'arquitectura tradicional.

    ResponElimina
  2. És una llàstima que moltes vegades se faigue la vista gorda quant hi han aparicions d'este tipo a Tortosa. Celebro que esta vegada no ha estat així.

    ResponElimina
  3. Una cosa; ja que han trobat això, lo monstrument ja no te sentit. Potser ara és lo moment de tombar-lo.

    ResponElimina
  4. La fotografia és de les que fan pena. L'alcalde de la ciutat ha d'inaugurar també les troballes arqueològiques? Que miri les runes de la piscina de 50 metres de Tortosa. Alló sí que és arqueologia del segle XXI!

    ResponElimina
  5. Esque d'aqui 400 any, quan cabiguen per alli, no trovaran ni lo trampolin, jejeje.

    ResponElimina
  6. Hostis, és la segona vegada en menos de 10 anys que descobreixen lo mateix!! Fa uns anys ja van sortir uns murs inmensos de tovot aquí a la vora, i recordo que hi havia gent treballant-hi... No sé, només és qüestió de tenir una mica de memòria

    ResponElimina
  7. ignorant, aprofita i mira si el trobes ara:

    aquí mateix

    ResponElimina
  8. Quin ancalde... igual tanca un local, que obri una botiga, que despatxa al personal, malda als indignats, va a MAdrit i no defensa lo riu.. vols dir que temps de treballar però lo que es diu treballar? I encara té temps de presentar una troballa... Menos mal que ancara sabem les opinions dels professionals...

    ResponElimina
  9. Collons, la piscina de Prypiat està en millors condicions que la de Tortosa. Com a ex-nedador del CNT em fa molta pena.

    ResponElimina
  10. I contra que competíeu, contra la FAI ?

    ResponElimina
  11. No fa falta competir Ximo, los demés no ho se, però jo necessito nadar (bàsicament esquena i algo de crol, les demés modalitats les tinc prohibides),per mantindre una salut que he anat perdent a la fabrica. Si algú vol fer carreres en mi, que les faigue, però jo "a mi ritmo". Vull dir que és necessari mantenir unes piscines dignes a prop de casa.

    ResponElimina
  12. ignotant, a veure... CNT, FAI, UGT m'explico ?
    L'acudit venia perquè el Club Natació Tortosa té les mateixes sigles que el sindicat CNT.

    ResponElimina
  13. Quan vulgues, tot i que el meu és la papallona... Trobes que podrem nedar a n'esta piscina?

    http://imageshack.us/photo/my-images/851/piscinac.jpg/

    ResponElimina
  14. PD: algú me podria ensenyar com fer en html per enllaçar un link directe com feu? Fa temps que ho vaig oblidar... LLuis?

    ResponElimina
  15. Un dia que plogue mol potser sí.
    Ja que teu ensenyen a tu, que mos ho ensenyiguen a tots.

    ResponElimina
  16. http://www.htmlpoint.com/guida/html_10.htm

    ResponElimina
  17. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  18. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  19. i q faran? tapar-ho en terra com fan sempre? i "si te he visto no me acuerdo"?
    Tortosa és una ciutat que podria tenir un gran turisme si sapigués cuidar bé lo casc antic i totes les troballes arqueològiques q se fan. Tot això ben arreglat és preciós!

    espero que en esta troballa s'ho repensen una mica i comencen a valorar a tortosa... No olvidem q Tortosa va ser durant molts segles, una de les ciutats més importants!
    només és una opinió d'una filla de fills tortosins...

    ResponElimina
  20. Bé Gutijaume, no se si t'ho mereixes, però per a compensar algun que altre "atac" ( merescut, però ):

    Aquí ho tens

    És el mateix sistema que t'ha enllaçat Pauper però sense l'explicació tècnica.

    ResponElimina
  21. Patètic l'afany de Bel de fer-se una foto davant unes restes arqueològiques que acabaran una altra vegada tapades, tal com va passar en la muralla ibèrica, una troballa de primeríssima magnitud que ha acabat oblidada baix terra, ganes de fer lo "paripé", sera per tapar l'enderroc de la casa que hi havia a sobre la qual havia estat reclamada com a bé històric artistic arquitectònic...si sapiguessu quant de patrimoni s'ha destruit a Tortosa apretariem a correr. Per desgràcia l'actual equip municipal no està per la labor de recuperar-lo, bueno si, una cosa si que protegeix: lo monstrument...quines coses, tu...

    ResponElimina
  22. La casa natal de Pedrell...destruïda, la portada del Banc de Tortosa...destruïda, barri de Sant Jaume...enderrocat en gran part sense un estudi arqueològic seriós, muralla ciclòpia...sota terra, columnetes gòtiques claustre catedral...destruïdes (en labors de restauració!!), restes arqueològiques de la Plaça Alfons XII...destruïdes en part per les obres, Mas del Bisbe...quasi en estat ruïnós...aviat potser ni tindrem patrimoni!

    ResponElimina
  23. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  24. (off-topic) Jo quan vull consultar HTML sempre acudeixo aqui: Referència HTML Te un botonet "Try it yourself" que et permet fer proves.

    Però no tots els tags HTML es poden usar dintre dels comentaris de la Marfanta, per una questió de seguretat llarga d'explicar. Pots posar negretes també, però poca cosa més.

    ResponElimina
  25. Merci Ximo, però el html no és lo meu....porto molta estona trencant-me el cap i no hi ha manera que surti bé.


    Gràcies ;)

    ResponElimina
  26. Creu-me, és molt fàcil.
    A la proba que has fet, vols dir que has posat la dreça on està allotjada la foto ?
    Aquesta adreça l'hauries de posar tot just en compte de DIRECCION DE LA PAGINA A LINKAR deixant les cometes...
    I el text que vols que aparegui al comentari per clicar sobre ( per exemple PISCINA DE TORTOSA, com has fet ) en compte de NOMBRE DE LA PAGINA

    ResponElimina
  27. Has de posar això:

    <a href="www.imageshack.us/photo/my-images/851/piscinac.jpg">Piscina de Tortosa<a/>

    ResponElimina
  28. lluis, has canviat lo final. Crec.
    Has intercanviat la possició de la barra i la "a"

    El que no entenc és com ho has pogut posar, a mi no em deixa ( "El teu HTML no es pot acceptar: L'etiqueta no està tancada: A" ). De fet, si ho haguessis pogut fer, el que hagués sortir és precisament l'enllaç per a clicar, no ? Ja em perdo.........

    ResponElimina
  29. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  30. Cert, la barra de tancament està mal posada.

    Per evitar que ho interpreti com a HTML, has de substituir els caràcters reservats aixi:

    Enlloc de < posa &lt;
    I enlloc de > posa &gt;

    En jerga tècnica, se'n diu "escapar" el HTML. Això fa que el navegador pinti el caràcter literalment.

    ResponElimina
  31. I si ho es complicat això de la informàtica....Me refereixo a nivells professionals, i per a mi, clar.

    ResponElimina
  32. Bona lliçó Lluis.

    ResponElimina
  33. Ja està,ja ho tinc!! Farà cosa de 6 ó 7 anys al solar del costat i que toca al riu, on ara està lo bar Xapla, per a entendre-mos, van trobar un tram de la mateixa fortalesa que ara surt aquí. A mi me sembla recordar que era una cosa gran, de vàrios metros. No sé si se deu conservar gran cosa, o només lo van tapar. M'imagino que lo nostre alcalde i senador, i la nostra regidora i diputada, com que no poden inaugurar res perquè no tenen un cèntim, han de sortir de tant en tant a fer lo paripé, a figurar una mica, i fer vore que fan algo... Ara bé, que no s'inventen coses, home, que la muralla esta ja se coneixia. Potser Gustau pot trobar alguna cosa si mira l'hemeroteca, no sé...

    ResponElimina
  34. No es pot fer res perque no hi han diners? Pos jo pago impostos com tots vatros. Llavors que fan dels diners dels impostos. Trobo que si cada dia paguem mes, s'haurien de fer mes i millors coses.

    ResponElimina
  35. Bé Krupp, com a interessat en el tema arqueològic, crec que si, que és una bona troballa.
    Com bé dius les fortificacions de cap de pont son conegudes inclús sense troballes, hi ha prou dibuixos antics.
    En aquest cas l'interrogant és de si és la part interna o externa de la bastida.
    Cosa que encara s'ha d'establir.I, certament, el que a mi te d'interès és que s'ha descobert un angle, quasi de ben segur el angle punta de la muralla.
    Jo apostaria perquè és l'interior
    Politiqueries a banda,una bona troballa històrica que perdrà protagonisme ben aviat.
    Lamento també l'enderrocament de la façana exterior d'un dels edificis dels que podia gaudir Ferreries, no ho pensava que ho fessin, però, constructivament tenen les mans lliures per encabir-hi un, o dos, pisos més dels que hi havia.
    Bé, pera qui vulgue estar de cul a Sol, te un lloc per posar-s'hi, si sacaba de fer donats els temps que corren.
    Això si, a la merda el negoci del parking si patrimoni el vol conservar,cosa que dubto.
    "Ils sont fous ces romains",com deia Astèrix.

    ResponElimina
  36. De totes maneres és ben curiós tot plegat. Ens carregem una façana que, segons els que dieu entendre'n, té el seu valor arquitectònic o artístic i per altra banda, ara, ens parem en una troballa que deu tindre un valor si fa o no fa. Però jo no n'entenc.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta