21 de maig del 2012

[Tribuna] 'Una vaga de tots', article de Marc March

El proper 22 de maig, els mestres i professors estan cridats a realitzar una vaga. Una vaga que afecta a tots. Encara que les raons de la vaga siguen unes mesures concretes fruit de les retallades que, per una banda, ha realitzat el departament d'Ensenyament i, posteriorment, el Ministerio de Educación, realment aquestes retallades afecten als alumnes, a les AMPES, a tota la comunitat educativa i, de retruc, a una part important de la ciutadania.

Als professors i mestres els afecta directament amb retallades salarials, drets laborals, drets que molts de metres i professors van lluitar durant molts anys per aconseguir i ara, d'una carpetada, desapareixen. Als alumnes, perquè a les aules hi hauran menys professors i mestres, menys recursos a les seues escoles i instituts i menys capacitat d'atenció individualitzada. Als pares i mares, perquè la qualitat de l'ensenyament baixarà pel fet que no s'inverteix allò que caldria. A la comunitat educativa, perquè els alumnes no surten prou preparats per poder afrontar els reptes de futur en edat laboral i a la ciutadania en general, perquè l'educació és la base del futur de qualsevol país. Com millor i de més qualitat sigue el nivell educatiu d'un país, més desenvolupat estarà. I finalment, al petit empresari, perquè si a un mestre o professor li retallen el seu sou, a qui afectarà directament serà a als petits comerços i a les empreses que evidentment perdran també capacitat de negoci. La consellera Rigau s'ha omplert la boca de paraules com la lluita contra el fracàs escolar o la qualitat de l'educació com a criteris bàsics del seu departament. Però amb totes les retallades això sembla tot al contrari: s'inverteix menys en educació i som una de les comunitats que inverteix menys en ensenyament (el 3'8%), quan la mitjana espanyola és el 4'6% i l'europea el 5'1%. Segons els estudis realitzats, al 2020, quan molts dels nostres fills i filles estaran a les portes d'entrar al mercat laboral, només el 15% dels llocs de treball seran sense qualificació i el 85% requeriran una qualificació (és a dir, estudis universitaris, batxillerats o cicles formatius).

Les agressions a l'educació representen unes pèrdues que com a ciutadans ens fa més dèbils, menys competitius i més pobres. La consellera Rigau diu que no ens hem de preocupar, que no n'hi ha per a tant i demana un esforç als mestres i professors a qui redueix horaris de treball i salaris (un 22%). I vol fer creure als ciutadans que la nostra indignació és per això. Però del que no parla tant la consellera és de la resta de retallades que són les que, de veritat, ens preocupen: el tancament d'escoles i l'aturada en la construcció de centres públics tot i que per al curs vinent s'espera un increment de 15.000 alumnes a la vegada que es cedeixen terrenys públics per a la creació de centres privats. Tampoc parla de la reducció de professorat a les escoles i la massificació d'alumnes a les aules, ni de que deixaran de cobrir-se les baixes o absències durant 10 dies, o que es retiraran les aules d'acollida i els plans d'entorn, o de la reducció d'un 50 per cent el pressupost destinat a beques i d'un 61 per cent a les escoles bressol. La consellera s'oblida de mencionar l'augment de les taxes universitàries, la retirada de subvencions a les AMPAs i la manca d'inversió en noves tecnologies als centres.

Amb aquestes retallades no es pot donar l'ensenyament de qualitat que es mereixen els nostres fills. Crec que les coses no van pel bon camí. Els governs al·leguen que no hi han diners però veiem com, dos dies després, ajuden amb injeccions milionàries a bancs i caixes.

El proper dimarts 22 de maig hi han moltes raons per fer vaga i també perquè tothom (pares, mares, alumnes i ciutadans en general) vagi a les sis de la tarda a la plaça Barcelona de Tortosa i fer pinya per demostrar als govern que la ciutadania no és tonta, que tots junts tenim molta força i que volem un ensenyament de qualitat i un futur millor per als nostres fills i filles.

Marc March
és el responsable d'Ensenyament de CCOO a les Terres de l'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta