28 de juny del 2012

El president de la Diputació de Lleida proposa un transvasament a Barcelona

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé (CiU), proposa una interconnexió de xarxes entre els rius de Ponent -que formen part de la conca hidrogràfica de l'Ebre- i el sistema Ter-Llobregat,  per garantir el subministrament d'aigua potable de l'àrea metropolitana en moments de crisi de sequera. En concret, la transferència d'aigua es podria fer des del riu Noguera Pallaresa, segons publica el diari El Punt Avui en la seua edició d'aquest dijous, 28 de juny. El rotatiu recorda que les comarques de Ponent i de l'Ebre tenen "el 81% dels recursos hídrics de Catalunya i només el 10% de la població" del país. De fet, també hi afegeix que durant el darrer episodi de sequera greu, el 2008, el govern va haver d'aprovar d'urgència -i amb permís de l'Estat- un transvasament d'aigua de l'Ebre cap a Barcelona a través de la prolongació del que ja existeix al Camp de Tarragona. També es va estudiar en aquells moments un possible transvasament d'urgència del Segre des de la seua capçalera. Però cap d'aquelles propostes es va dur a terme perquè la pluja va aparèixer de manera providencial, i el govern va poder enterrar unes mesures que generen una gran controvèrsia a l'Ebre i Ponent.

La proposta que lidera el president de la Diputació de Lleida implicaria la interconnexió entre el Segre i el sistema Ter-Llobregat, "però reforçant prèviament el Segre, que es troba al límit d'aprofitaments, amb aigua del riu Noguera Pallaresa". Segons Reñé, la interconnexió no implicaria un enviament constant d'aigua, sinó només en els moments de necessitat, i no en una única direcció sinó reversible, ja que s'aportaria aigua del sistema Ter-Llobregat cap a Ponent en cas de necessitat. A canvi, Reñé reclama que es garanteixi l'aigua per als usos agrícoles i que hi hagi un retorn en forma de suport econòmic per a la modernització dels regadius antics i de la seua gestió, així com suport als pagesos del nou canal Segarra-Garrigues, que ara han de respondre a inversions en molt casos inassumibles per transformar les seves finques en regadiu. També reclama, com a compensació, un pla de reindustrialització de les comarques de Lleida.

1 comentari:

  1. Bla, bla, bla, Segarra-Garrigues...., bla, bla, bla, Segre-Barcelona.
    Qui ho deia fa temps això?
    Bé, i ho segueix dient. Rialp és un embassament per a la ciutat comtal, ves per on!
    Estos lleidatans, o ilergets, que espavilats s'han tornat!!!!! Dels laietans ja no en parléssem, qualsevol dubte ofèn.
    Recordem les tribus iberes o ja queda clar tot?
    Si companys, la major part de les terres de l'Ebre erem/som ilercabrons i paguem lo beure!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta