19 de juny del 2012

El president de la Ribera d'Ebre reclama una lluita més eficaç contra les algues



El riu Ebre acumula enguany més algues que en anys anteriors. De fet, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre ha reconegut que l'acumulació de macròfits al tram català del riu es pot atribuir en part al retard en l'adjudicació del manteniment del servei de la via navegable. I és que, en realitat, no s'han segat les algues del riu des de l'octubre de l'any passat, quan es va tancar la temporada de navegabilitat. En aquest sentit, l'habitual és començar els treballs de manteniment el mes de març, ja que la campanya de navegació comença per Setmana Santa, però enguany el contracte amb l’empresa Copisa s’ha demorat fins fa pocs dies. I és que el govern va haver d'anul·lar l'adjudicació del servei, perquè una empresa va presentar-hi un recurs. Finalment, la previsió és que per Sant Joan, que és quan començarà a treballar el llagut turístic, s’hagen retirat el 90 per cent de les algues. Actualment, el pressupost de manteniment del riu és de 391.000 euros, però el creixement de les algues també respon al baix cabal de l’Ebre i la transparència de l’aigua, com a efecte del del musclo zebrat.

En aquesta línia, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, ha afirmat aquest dimarts que els recursos que es destinen a la lluita contra les algues són suficients, tenint en compte el context econòmic actual. Però durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Jardí ha assenyalat que el recurs presentat contra l’adjudicació del manteniment ha retardat la sega i la neteja de les algues. Per tant, això ha posat de manifest que caldria fer ajustos en el calendari d’actuacions, igual que s’ha fet en la lluita contra la mosca negra.

D’altra banda, Jardí ha remarcat que, gràcies a l’experiment que aquesta setmana farà el grup de treball d’Endesa, per primera vegada es podrà estudiar a fons i comprovar l’eficàcia de les avingudes controlades a l’hora de netejar les algues del riu. Segons el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, després de veure els resultats de l’estudi, serà el moment de reivindicar un major nombres de riuades i de desembassaments controlats. Sobretot, per qüestions ambientals, però també per millorar el manteniment de l’Ebre com a atractiu turístic i la mateixa via navegable.

D’altra banda, Jardí ha avançat que els tres grups polítics del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre estan consensuant una declaració institucional en defensa del cabal ecològic per al tram final del riu. Segons el president riberenc, la seua reivindicació no serà demagògica, sinó una xifra de cabal ambiental ecològic que es puga assolir, basada en la racionalitat i en els criteris científics fixats per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta