14 de juny del 2012

L'atur continua desbocat a les Terres de l'Ebre, segons l'informe de Conjuntura Local de la URV

L'atur a les Terres de l'Ebre continua desbocat. Així ho recull el Butlletí d'Anàlisi de Conjuntura Local, que elabora la càtedra d'Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili (URV), un document que ahir es va presentar a l’Ametlla de Mar. Segons l'informe de la URV, durant el primer trimestre del 2012, la taxa interanual d'afiliats a la Seguretat Social s'ha reduït en un 6'6% al nostre territori. Els serveis, la construcció i la indústria, i especialment la del moble, han estat els principals sectors en què s’ha notat més aquest increment de l'atur a les Terres de l'Ebre. En canvi, l'hostaleria és l'únic sector que atenua les xifres negatives, però el seu pes a l'Ebre encara no és prou important per compensar la pèrdua de llocs de treball. Per poblacions, destaquen les dades negatives de poblacions com ara la Sénia, Deltebre i Tortosa. En canvi, Flix i Alcanar són els municipis en què les xifres permeten els experts ser més optimistes.

L'evolució de l'ocupació a les quatre comarques de l'Ebre continua en caiguda lliure. A les conseqüències que han tingut les retallades sobre el sector públic del territori s'hi ha afegit aquest primer trimestre de l'any una considerable incidència en el sector industrial (-5,2%) , especialment el moble, i quan encara manca conèixer els efectes del concurs de creditors a Naturantaix de la Sénia, que pot accentuar les xifres del segon trimestre.

El professor de la URV i responsable del butlletí, Juan Antonio Duro, ha apuntat que també els sectors agroindustrial, els serveis i la construcció (-3,4%) continuen a la baixa. Tot i continuar encapçalant la destrucció d'ocupació (-19,5%), la construcció ha moderat la seva caiguda, atribuïda a la baixada en picat de l'obra civil. Els serveis també han experimentat un descens considerable (-4,6%), confirmant l'evolució negativa experimentada al llarg de 2011.

Únicament l'activitat en el sector de l'hostaleria s'hauria salvat de la desfeta de forma puntual. "Però a les Terres de l'Ebre no té la suficient força com per compensar", raona Duro. El fet que el sector turístic autòcton depengui en bona mesura del mercat "nacional", que es troba en declivi davant l'estranger, més predominant en altres zones properes, no permet augurar un panorama de millorar econòmic de cara aquest segon trimestre.

Tot això explicaria que la taxa interanual d'afiliació a la Seguretat Social d'aquests primers tres mesos de l'any hagi arribat al 6,6% de descens, després d'un 6% l'últim trimestre de 2011. Una xifra que allunya les Terres de l'Ebre de la mitjana de Catalunya, que globalment ha experimentat una lleu millora, passant del 3,1 al 2,8 de caiguda. També creix l'escletxa pel que fa al tipus d'afiliats, assolint en el cas dels assalariats un 8,1% menys, per un 3,2% en el cas dels autònoms. No només en l'ocupació. La destrucció d'empreses al territori es manté també molt per sobre de la mitjana de Catalunya -un -3,4% respecte un -1,7%-.

Els municipis no costaners han notat més la incidència de la caiguda de l'ocupació, segons l'informe de la Càtedra d'Economia Local i Regional de la URV. En general, però, han registrat descensos 42 dels 51 municipis, especialment els més petits, on l'afiliació ha baixat fins un 9,9%. "Flix continua sent l'únic municipi de la mostra que presenta taxes de variació positives en l'afiliació, tot i que el ritme de creixement es modera fins al 4,8%. Per contra, la Sénia i Deltebre no només continuen tenint taxes de caiguda superiors al 10% -14,6% i 12,2%, respectivament-, sinó que amplien fins i tot la seva caiguda", alerta l'informe. Tortosa, a més, lidera la major contribució a la variació negativa de l'afiliació, amb 2,1 punts de la caiguda total, quatre dècimes més que l'últim trimestre, mentre Amposta n'aporta 0,9, reduint la seva contribució en tres dècimes.

El butlletí apunta que el nombre de persones aturades inscrites a les oficines del SOC ha arribat a les 15.811 de mitjana durant el primer trimestre de 2012. "Aquesta xifra és un 8,6% superior al nombre d'aturats registrats el primer trimestre del 2011. Pel conjunt de Catalunya, el nombre mitjà d'aturats del trimestre ha estat de 637.802 persones, amb un increment que també ha estat del 6,1% respecte del primer trimestre del 2011", resumeix.

Aquest increment ha estat més perceptible en municipis com Móra d'Ebre, l'Ametlla de Mar o Sant Carles de la Ràpita, mentre que a Alcanar i Ulldecona es detecta una caiguda, "encara que lleugera". "Tortosa i Amposta han registrat el mateix ritme de creixement dels aturats (6,4%), inferior a la mitjana de les Terres de l'Ebre", sosté l'informe.

Amb aquestes dades a la mà i atenent a les directrius de l'actual política econòmica, Duro adverteix "que no es preveuen grans senyals a l'horitzó o a mig termini que assegurin una recuperació ". "Hem de veure com es resolen els temes globals", apunta el responsable de l'estudi, tot citant el finançament de les empreses, l'evolució de la construcció o el sector industrial. "El que està per veure és si la davallada serà tan forta", apunta.

Segons ha recordat, a banda dels elements externs que l'afecten, l'economia ebrenca es veu condicionada pel seu "poc múscul productiu, molt poca densitat productiva i empreses poc internacionalitzades", condicions que poden agreujar la crisi en un context de pressupostos públics "que no poden actuar de forma keynesiana, sense capacitat de redreçar la situació de la despesa corrent i sense cap marge per promocionar el creixement", sosté.

Tot plegat, argumenta Duro en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), converteix la "resistència" davant l'embat de la crisi en el principal objectiu del teixit productiu del territori i apunta la necessitat de caminar cap a la creació d'una marca pròpia i la potenciació del creixement de sector com el turístic i l'energètic, on detecta "possibilitats de millorar".

1 comentari:

  1. Algú se'n assabentara algun cop que no som Catalunya. O almenys no ens ho consideren els dirigents catalans. Puta púrria de serfs som.
    Fot fàstics tant la Generalitat com l'estat!!!
    Ho sento pels creients...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta