1 de juny del 2012

[Tribuna] 'Bankia i el fons de rescat per als afectats de la Cooperativa de l’Aldea', per Alfons Montserrat

Fa unes setmanes, el Govern espanyol del PP nacionalitzava Bankia amb una inversió de 20.000 milions d’euros per garantir els dipòsits dels seus clients. Mentrestant, i arran del concurs de creditors que va presentar la Secció de Crèdit de la Cooperativa de l’Aldea, 300 famílies veien com es bloquejava l’accés als seus comptes a termini; curiosament, parlem d’una Secció de Crèdit que havia comercialitzat, fins a la desfeta, productes financers de Bankia.

Cal recordar que Bankia és fruit de la fusió de Caja Madrid, teledirigida per Esperanza Aguirre, i de la Bancaixa de Camps, dues entitats gestionades al servei dels interessos polítics del PP i dels seus projectes faraònics. Bancaixa es va fer càrrec de la fallida de Terra Mítica i va donar cobertura financera a la bombolla immobiliària del litoral valencià i de la Costa del Sol amb promocions que s’havien de regar amb l’aigua del transvasament de l’Ebre del corrupte, ja condemnat, Jaume Matas. D’altra banda, Caja Madrid era l’entitat que donava cobertura financera als negocis de la llotja del Santiago Bernabeu, amb Florentino Pérez com a empresari model, i que fins i tot entrava a l’accionariat d’Iberdola o de la societat fruit d’Iberia i British Airways. La situació actual, però és tan greu que els companys i amics de partit que ara manen al Govern espanyol s’han vist obligats a intervenir Bankia; això sí, sense depurar responsabilitats. A la vegada, el PSOE guarda un silenci còmplice davant l’exigència de responsabilitats cap als dirigents d’aquestes entitats financeres i els responsables dels òrgans de control i regulació del sistema financer.

Qualsevol persona de les Terres de l’Ebre entendrà que, sobretot pensant en l’Aldea, aquesta situació ens indigna de manera especial perquè veiem dia a dia l’angunia i el patiment de 300 famílies que no saben si podran recuperar mai més els seus estalvis dipositats en comptes a termini, i que sumen un import de 4,7 milions. A més, veiem atònits que, mentre el Govern espanyol garanteix amb milers de milions els dipòsits dels clients de Bankia, els dipositaris de la Secció de Crèdit de la Cooperativa de l'Aldea no reben el mateix tracte per part de les administracions responsables. Així, les 300 famílies de l’Aldea no tenen garantits els seus dipòsits perquè continuen bloquejats i sense cap perspectiva de solució.

Davant la discriminació que pateixen els clients entrampats de l’Aldea, el Grup Parlamentari d’Esquerra ha registrat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya amb la qual s’insta el Govern de la Generalitat a crear, conjuntament amb el Govern de l'Estat, un fons econòmic de rescat per garantir als afectats de la Secció de Crèdit de la Cooperativa de l'Aldea que puguin recuperar els estalvis que hi tenen dipositats. És hora que tothom s’arromangui, i que el Govern de la Generalitat i el Govern espanyol donin resposta als afectats de l’Aldea. Entre tots hem pagat i pagarem milers de milions pel rescat de Bankia i d’altres entitats financeres, i amb els diners de tots hem garantint els dipòsits dels clients d’aquestes entitats. La gent de les Terres de l’Ebre i de l’Aldea no poden ser, una altra vegada, els grans oblidats i marginats.

Alfons Montserrat 
és alcalde d'Alcanar i secretari de Política Econòmica de la Federació de l’Ebre d’ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta