8 de juny del 2012

[Tribuna] 'CiU situa les llars d’infants municipals a la corda fluixa', per Adam Tomàs

El Parlament de Catalunya, amb la Llei 5/2004, originada arran d’una iniciativa legislativa popular, va impulsar la creació de 30.000 noves places de llars d’infants o escoles bressol de titularitat pública, ajustant l’oferta pública a la demanda real. Recordem que a les Terres de l’Ebre, amb la Consellera Marta Cid i la col·laboració dels ajuntaments, es van crear 1.000 places noves de llars d’infants municipals. El Departament d’Educació, després, va elaborar el Mapa de 0-3 anys i va establir les fórmules de finançament per als ajuntaments, per facilitar la creació i el manteniment de les places previstes a la Llei. De fet, la Generalitat va incrementar, a partir del curs 2005-06, els 1.100 € d’aleshores per plaça fins als 1.800 € anuals per contribuir en les despeses de funcionament de les llars. L’any 2009, la Llei d’Educació de Catalunya va regular l’àmbit competencial pels convenis amb els ens locals per a l’educació infantil, però poc després, i fruit també de la reducció dels fons de l’Estat destinats a la primera infància, el Govern va anunciar una disminució significativa de la seva aportació, fet que dificultava la viabilitat financera de bona part de les llars d’infants municipals. ERC, tot i que som conscients de la situació econòmica i financera de la Generalitat, pensem que cal prioritzar el manteniment de les llars d’infants municipals, dotant els ajuntaments dels recursos necessaris.

ERC, a més de denunciar la deslleialtat institucional del Ministeri d’Educació per haver imposat a l’administració educativa catalana unes mesures urgents de racionalització de la despesa pública en aquest àmbit, demanem al Govern que atengui de manera urgent les demandes sobre el finançament de les escoles bressol de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, del proppassat 20 d’abril. D’entrada, ha de dotar fins a 1.600 € euros la bestreta de 1.300 € anunciada pel Departament d’Ensenyament per al curs 2011-12, i mantenir aquest import per als cursos següents. D’altra banda, el Govern ha de convocar l’ordre d’ajuts als ajuntaments titulars de llars d’infants per a l’escolarització de nens de zero a tres anys en situacions socioeconòmiques desfavorides per a aquest curs i mantenir, com a mínim, l’import per alumne en els 735,00 euros del curs passat. Per acabar, caldria que el Govern, entre altres mesures, comuniqués per escrit de manera immediata els canvis per al curs 2012-13 del sistema de gestió i del sistema de beques i de bonificacions a les llars d’infants de titularitat del Departament d’Ensenyament i a garantir els recursos suficients per mantenir el suport a les famílies amb necessitats econòmiques, de les instal·lacions i de la qualitat educativa.

Les llars d’infants municipals representen una oportunitat per conciliar la vida laboral dels pares i mares amb una atenció educativa de qualitat dels més menuts. Són un pilar fonamental de la nostra societat, que permet fixar unes bases formatives de primer ordre, molt necessàries per garantir un creixement integral dels infants. És per això que no podem renunciar a aquest servei ni podem establir uns preus públics que allunyin les famílies de poder accedir-hi.

Adam Tomàs 
és regidor de l'Ajuntament d'Amposta i portaveu de la Federació de l’Ebre d’ERC

1 comentari:

  1. A la gent d'ERC voldria recordar-los, especialment als que tenen o van tenir cadira, que al 2009 van vendre un superfinançament per a catalunya que jo vaig criticar al meu bloc el seu dia https://adeosdad.wordpress.com/2009/07/13/del-pragmatisme-a-la-renuncia/
    les retallades venen d'aquí i no que que estigue governant CiU a Catalunya i el PP a l'estat espanyol, som hereus d'un finançáment raquític que ERC va acceptar. amb el vistiplau del PSC i ICV.

    També potser s'ha de canviar el model de gestió i passar de ser en una empresa privada com l'Onada, a ser una empresa municipal, comarcal de titularitat pública per tal d'evitar el lucre com tenen les empreses privades.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta