15 de juny del 2012

[Tribuna] 'Justícia? Andreu Curto, llibertat!', per Paco Gas

Més enllà de les acusacions, que s’hauran de demostrar, per les quals Andreu (i Rubèn) ha estat detingut i empresonat, sí que voldria fer una sèrie de consideracions per tal de donar i explicar el meu suport a la petició de llibertat per a Andreu Curto i Baiges.

Aquest cas és un exemple més de com es criminalitza la rebel·lia de les persones que s’oposen a tota una sèrie de decisions polítiques que consideren injustes. Davant d’aquests fets, s’evidencia que les causes que provoquen aquesta rebel·lia queden impunes, no es jutgen, les hem d’acatar i punt, per molt daltabaix que signifiqui per a milers de persones, per molta desesperació que produeixi a infinitat de famílies i pel canvi de societat que això suposi. De fet, són moltes les causes que poden portar a la gent més conscienciada de la nostra societat a rebel·lar-se: l’actuació i la impunitat dels responsables de la greu crisi econòmica que patim, i que han provocat aquesta situació de desesperació i pobresa en un sector cada vegada més ampli de la nostra societat, els milions i milions d’euros malbaratats a l’Estat espanyol en els últims anys i que ja s’han esfumat, els milions evadits a paradisos fiscals i que ja no tornaran o l’impresentable frau fiscal que s’ha dut a terme contra la hisenda pública i que no es rescabalarà malgrat la vergonyosa amnistia fiscal aprovada per decret llei.

Tot això promogut, instigat o permès per polítics corruptes, banquers estafadors, gestors i membres de palau, de la música o reial, amb acusacions fiscals d’apropiació indeguda, estafa o corrupció, als quals s’aplica la justícia de forma benèvola. Curiosament, aquests personatges no pateixen una presó preventiva com està patint Andreu, perquè sembla que amb ells no hi ha risc de fuga, ni es crea alarma social. Tampoc no hi ha presó preventiva, ni creen inseguretat ciutadana (?) molts delinqüents reincidents sobradament coneguts que al matí se’ls deté i a la tarda ja són al carrer (va passar a Roquetes la mateixa setmana que van detenir l’Andreu, però ell encara es troba en presó preventiva).

Dol veure com, una vegada més, a joves com Andreu (i Rubèn), se’ls castiga aplicant-los una “justícia” diferent, repressiva, perquè es rebel·len i no ajupen el cap, perquè estan al costat de les classes populars i de la pagesia, perquè lluiten contra les retallades i en favor d’una sanitat i d’una educació pública de qualitat, pel dret a un habitatge digne, perquè són fidels a la seva terra, al seu país i la seva llibertat, defensant el riu i la cultura ebrenca. És per aquests motius pels quals no hi ha presumpció d’innocència per a ells, ni llibertat condicional fins que en un judici es dicti sentència. Que diferent al que passa amb els Millet de torn o els delinqüents reincidents. Per a Andreu (i Rubèn) només hi ha l’aplicació més repressiva de la llei, l’escarment, no sigui cas que l’actitud de rebel·lia proliferi davant el desmantellament d’un sistema de benestar pel qual moltes persones hem lluitat per aconseguir-lo. Tot això recorda una època en què, també mitjançant la repressió, la criminalització i la por, volien impedir la nostra lluita.

Paco Gas 
és alcalde de Roquetes i secretari de Política Territorial i de Medi Ambient de la Federació de l’Ebre d’ERC

5 comentaris:

  1. Paco, sempre t'he reconegut com el meu mestre polític i de nou m'has emocionat. Em sento identificadissím amb l'Andreu, i amb tot el que li està passant. La lluita continua.

    ResponElimina
  2. I si a més -o en compte- de l'article, ERC, presenteu una moció a l'Ajuntament de Roquetes demanant la llibertat d'Andreu ?
    Estic d'acord amb molt del que escriu l'alcalde, sobre tot amb la petició de llibertat però, si comencés ell en cobrar la meitat del que cobra, li donaria més credibilitat en alguna cosa de les que diu. Li surt la vena PSAN.
    No té res a veure una cosa amb l'altra ? segurament, però ho volia dir.

    ResponElimina
  3. Paco tens tota la raó, però tota aquesta repressió és un senyal que ens envien des de CiU i PP, la dreta regionalista catalana i la nacionalista espanyola, que en aquest context de crisi i retallades qui està en contra, qui planta cara rebrà les garrotades. Però no podran silenciar-nos i la lluita continuarà

    ResponElimina
  4. Jo anant més enllà crec que és una senyal del poder i la casta capitalista que engloba polítics de poder, grans empreses, poders financers. PPSOE, CiU són només els que donen la cara en unes eleccions per tenir-nos ben domesticats. Se li pot dir lluita de classes? Crec que és una evoiució d'aquest concepte i alguna cosa encara pitjor.

    ResponElimina
  5. ERC no té el que ha de tenir per presentar una moció com a partit per demanar la llibertat de l'Andreu, no volen enemistar-se amb CiU per si poden arroplegar algo...primer de tot és la dignitat, està molt bé les declaracions a titol individual però me falten les institucionals. Almenys els d'ERC van piulant encara que sigue a títol personal...on és ICV?no els he vist defensant a algú que en teoria comulga amb moltes de les seves tesis...del PSC ja no demano res...en casos com este fa pena la desunió de les esquerres en aquest país...mireu a CiU quan li conve baixar-se los pantalons amb el PP o PSOE com ho fa. I mentre un noi empresonat sense que sapiguessem exactament perquè...molt trist

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta