14 de juny del 2012

[Tribuna] 'Per què Bankia sí, i la Cooperativa de l’Aldea no?', per Sergi de los Rios

El procés de reforma del sistema financer va començar demanant a les caixes catalanes que es fusionessin per guanyar dimensió. A algunes d’aquestes se’ls va indicar una fusió amb determinades entitats que després han hagut de ser rescatades, com és el cas de Bankia. La setmana passada vam conèixer que finalment l’aportació pública per rescatar-la ha de 23.000 milions d’euros.

Bankia és el referent d’aquell model econòmic que algú ha anomenat «el de la llotja del Bernabeu», el d’aquest capitalisme dels sectors regulats amb seu a Madrid, basat, doncs, en un crèdit excessiu, en detriment de l’economia productiva, com són les característiques, potser, de l’estructura econòmica catalana.

Davant d’aquesta situació i davant de la continuïtat i de noves notícies que hi hauran en les properes setmanes, hem comprovat com el criteri que s’ha aplicat amb Bankia per part del Govern espanyol - abocant diners públics, amb el silenci còmplice del PSOE- no és el mateix que es vol aplicar a casos com el de Catalunya Caixa que està immersa en ple procés de subhasta.

Mentrestant, i arran del concurs de creditors que va presentar la Secció de Crèdit de la Cooperativa de l’Aldea, 300 famílies han vist com es bloquejava l’accés als seus comptes a termini; curiosament, parlem d’una Secció de Crèdit que havia comercialitzat, fins a la desfeta, productes financers de Bankia.

Qualsevol persona entendrà que, sobretot pensant en l’Aldea, aquesta situació ens indigna de manera especial perquè veiem dia a dia l’angunia i el patiment de 300 famílies que no saben si podran recuperar mai més els seus estalvis dipositats en comptes a termini, i que sumen un import de 4,7 milions d’€. A més, veiem atònits que, mentre el Govern espanyol garanteix amb milers de milions els dipòsits dels clients de Bankia, els dipositaris de la Secció de Crèdit de la Cooperativa de l'Aldea no reben el mateix tracte per part de les administracions responsables.

Davant la discriminació que pateixen els clients entrampats de l’Aldea, el Grup Parlamentari d’ERC ha registrat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya amb la qual s’insta el Govern de la Generalitat a crear, conjuntament amb el Govern de l'Estat, un fons econòmic de rescat per garantir als afectats de la Secció de Crèdit de la Cooperativa de l'Aldea que puguin recuperar els estalvis que hi tenen dipositats. És hora que tothom s’arromangui, i que el Govern de la Generalitat i el Govern espanyol donin resposta als afectats de l’Aldea. Entre tots hem pagat i pagarem milers de milions pel rescat de Bankia i d’altres entitats financeres, i amb els diners de tots hem garantint els dipòsits dels clients d’aquestes entitats. La gent de les Terres de l’Ebre i de l’Aldea no poden ser, una altra vegada, els grans oblidats i marginats. Per què a Bankia sí, i a la Cooperativa de l’Aldea no?

Sergi de los Rios
és diputat d’ERC al Parlament de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta