21 de juny del 2012

[Tribuna] 'PP o el partit que vol fer desaparèixer el català', per Gervasi Aspa

Perdoneu, però algú ho havia de dir. No conec cap iniciativa parlamentària o civil del PP a favor del català, totes les que li coneixem són contràries a l’ús i la normalització de la nostra llengua. I el més greu és que les ha portat a terme des de l’acció de govern i en aquells territoris on la nostra llengua està en una situació més feble i de vulnerabilitat. Davant els atacs i intents de fer desaparèixer la nostra llengua, els catalans no podem restar indiferents. I no vull fer referència al tracte de menysteniment que s’ha donat al valencià en el sistema educatiu o els mitjans de comunicació públics del País Valencià, ni tampoc al fet que el Govern balear hagi decidit que amb la nova llei de la funció pública el català ja no serà un requisit per accedir a l’Administració, o a l’atac constant des de la magistratura, el poder judicial, el Tribunal Constitucional i els mitjans de comunicació espanyolistes de dretes, i alguns d’esquerres, contra la immersió lingüística a Catalunya.

Vull esmentar l’intent del PP, i també d’alguns sectors del PSOE, per destruir la nostra llengua negant-li la seva unitat científica. Primer amb el blaverisme impulsat pel PP des del Govern valencià, i amb la mirada condescendent del PSOE, que fins i tot va elaborar un llistat de paraules ‘catalanes’ que no es podien pronunciar per Canal 9; després el canvi ideològic del PP de les Illes Balears que, tot i que ha donat suport durant més de 25 anys a una Llei de normalització lingüística que definia la llengua pròpia com a català, ara ja parla de mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc; i per acabar tenim la decisió del govern del PP d’Aragó de reformar la Llei de llengües, substituint la denominació ‘català’ per la d’‘aragonès oriental’. I això, fet per una Consellera d'Educació, Universitat, Cultura i Esport del Govern d'Aragó que va nàixer i viure a Ripoll fins als 18 anys.

L’objectiu del PP és el mateix que tenien Felip V, Primo de Rivera i el dictador Franco: fer desaparèixer la nostra llengua, reduint-la a un simple fet folklòric, negant-ne la unitat científica, trossejant-la i reduint-la a la mínima expressió. Davant d’aquest atac, els catalans del Principat hem de fixar una línia de dignitat i aïllar un partit que té com a objectiu el genocidi cultural de la nostra llengua. Són els mateixos que instigaven la catalanofòbia i el transvasament. Mentrestant, d’altres, embolicats amb la gran senyera del catalanisme, prefereixen pactar amb el PP i donar-los una gran representativitat i normalització institucional als governs dels consells comarcals, les diputacions i els parlaments que no es correspon amb els resultats electorals. Amics i amigues, no siguem còmplices, no podem fer un pas endarrere. Per dignitat, per Catalunya i pel futur de la llengua catalana, cal aïllar políticament el PP mentre no tingui un actitud de respecte a la nostra llengua.

Gervasi Aspa 
és el president de la Federació de l’Ebre d’ERC

4 comentaris:

  1. Millor que es deixi de dir begenades i comenci a mirar el que fa ell. Prou escandols te aquet home a les seves espatlles per fer de jutge.

    ResponElimina
  2. Que diu bajanades i que té escàndols a les espatlles. Com a resposta a un article que parla de la llengua i dels atacs que rep per part, sobre tot, del PP, no està gens malament.
    I si rebats els arguments en lloc de desqualificar ?

    ResponElimina
  3. Molt bé, però en més de 30 anys que porta casat en la seua dona i vivint a Deltebre, encara no el parla.

    La llengua es defensa per tots els mitjans.

    ResponElimina
  4. Ja ho fa, pero la seua.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta