26 de juliol del 2012

20 anys de la polèmica de l’Arròs Olímpic



TORTOSA (Baix Ebre).- L’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 va haver de conviure amb una forta polèmica política, amb epicentre a l’Ajuntament de Tortosa, que va arribar a qüestionar el pas de la torxa olímpica per les Terres de l’Ebre. El motiu de tot plegat, la compra de 17 tones d’arròs dels Estats Units per part del Comitè Organitzador de les Olimpíades Barcelona 92, en lloc de l’arròs que produïen les cooperatives del Delta. Vint anys després de la cerimònia inaugural de Barcelona 92, l’exdiputat i exregidor del Partit Popular a Tortosa, Josep Curto, ha aprofitat aquest dijous el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per recordar la polèmica de l’anomenat Arròs Olímpic. El Partit Popular va arribar a presentar una moció perquè l’Ajuntament no rebés oficialment la flama olímpica, com a signe de protesta.

Finalment, Curto, que governava al costat de la CiU de Vicent Beguer, es va quedar sol políticament i la seua moció va ser retirada de l’ordre del dia del 6 de juliol de 1992. El Partit Popular fins i tot havia anunciat que la presentaria en la resta d’ajuntaments del territori on tenia representació. El cas va tenir una gran repercussió política i mediàtica a tot Catalunya.

Per la seua banda, en el mateix ple el grup del PSC va presentar una moció amb caràcter d’urgència, just per expressar tot el contrari. És a dir, l’agraïment de l’Ajuntament de Tortosa al comitè organitzador dels Jocs, per l’estada de la flama olímpica a la ciutat; i per demanar als veïns de Tortosa i de les Terres de l’Ebre que participessin en la benvinguda a la flama, ja que Tortosa era una de les poques ciutats del país, no capital de província, que era final i principi d’una etapa del recorregut. Eduard Fornós va ser l’últim rellevista de la torxa a Tortosa i l’encarregat d’encendre el peveter a la plaça de l’Ajuntament.

D'altra banda, en aquella època, Curto també era diputat al Parlament, i va ser l’encarregat de presidir la comissió de seguiment de l’organització dels Jocs de Barcelona. Una comissió que finalment va tenir un paper merament institucional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta