20 de juliol del 2012

El Parlament reclama la descontaminació del pantà de Flix i les obres del pla de restitució

BARCELONA.- El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous, només amb el vot en contra del PP i amb esmenes transaccionades amb ICV i ERC, la moció que havia presentat el PSC perquè no es retarde ni es paralitze la retirada de residus del pantà de Flix, i perquè s'acceleren els tràmits de les obres del pla de restitució. Per tant, també ha obtingut els vots a favor de CiU, que ha aprovat la moció en la seua totalitat. “És una moció amb una doble exigència: la primera, a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) perquè acceleri els tràmits per a les obres del pla de restitució; i la segona, al govern espanyol, perquè iniciï la retirada dels llots tòxics de l'embassament de Flix dins d'aquest 2012, tal com estava previst”, ha remarcat la diputada ebrenca del PSC, Núria Ventura.

De fet, la dirigent socialista ha recordat que tant l'extracció com el pla de restitució, que no s'ha de confondre amb el pla d'emergència, són dues parts d'una mateixa obra. En aquest sentit, ha apuntat que si no es produeix l'extracció dels llots no hi ha pla de restitució, perquè aquest pla és una figura contemplada en l'article 130.4 de la llei d'aigües de l'Estat per compensar aquells àmbits territorials afectats per obres d'interès generals, en aquest cas la neteja de l'embassament. Amb un pressupost de més de 57 milions d'euros, el pla inclou 144 actuacions en municipis de les Terres de l'Ebre i el Priorat, entre les quals hi ha la construcció de nous dipòsits i noves captacions, millores i ampliacions d'instal·lacions existents o sistemes de control de la qualitat de l'aigua.

Per la seua banda, la diputada tortosina de CiU, Meritxell Roigé, ha refermat la voluntat de la Generalitat d’executar la seua part de les obres, des de l’ACA. "És imprescindible que es concloguin les accions del pla de restitució que ha de garantir el subministrament d’aigua, en condicions, a tots els municipis que s’abasteixen d’aqüífers que es poden veure afectats per risc de contaminació, sempre garantint la seguretat de les persones que vivim al territori”, ha afirmat Roigé. Així, la diputada de CiU ha remarcat que “des del Govern es manté el compromís d’executar aquestes actuacions el més aviat possible”, i ha demanat que el govern de l’Estat que complisca els compromisos assumits legalment: “L’Estat s’ha compromès legalment a reduir, fins a la seva eliminació, el risc derivat de les acumulacions de residus contaminats existents” ha reiterat. Roigé també ha recordat que el consell d’alcaldes de la Ribera d’Ebre va arribar a un acord perquè les obres es porten a terme el més aviat possible, tot garantint l’abastament d’aigua i la seguretat. “Si s’han acceptat que es facin obres perquè l’aigua arribi en condicions al Camp de Tarragona, també demanem que es facin les obres per a les Terres de l’Ebre”, ha conclòs Roigé.

L'únic grup que ha votat en contra de la moció ha estat el Partit Popular. El diputat tarragoní Rafael Luna ha mostrat el seu enuig pel fet que fos el PSC qui presentés la moció, fet que ha qualificat "d'exercici del més pur cinisme i oportunisme polític". En especial, Luna s'ha referit al fet que la moció exigeixi al govern "fer en sis mesos el que no va fer el PSOE en set anys". Luna ha destacat, però, que els pressupostos aprovats pel govern espanyol per aquest any han previst una partida econòmica per acabar les obres de Flix.

Per part d'ICV-EUiA, l'exconseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ha donat suport a la moció i ha afirmat que el cost que representa per l'ACA acabar les obres és "mínim". Milà ha advertit que allò fonamental és acabar de retirar els residus, tot i que ha dit que "és molt important" que el pla de restitució territorial figure en el paquet de mesures que ha de dur a terme el Govern.

El diputat Marc Sanglas, per part d'ERC, ha considerat que la neteja dels residus a l'embassament de Flix "no és fàcil però cal es dugui a terme". Davant el que ha qualificat de "projecte ambiciós", Sanglas ha afirmat que no es poden retardar les obres. Si es demorés l'extracció dels residus, des d'Esquerra han dit que suposaria "una passa enrere" i que seria malgastar els diners invertits fins ara en el projecte.

El diputat Alfons López Tena, de Solidaritat, ha expressat que assumien "íntegrament" la moció presentada i també ha volgut felicitar al PSC per presentar la moció. Per part de Ciutadans, el diputat Jordi Cañas ha criticat durament que "aquell qui contamina no paga", i ha recordat que l'empresa Ercros, responsable dels residus de Flix, només ha pagat un 5% de la neteja. Cañas ha qualificat "d'interessos electorals" el fet que es vinculi l'extracció dels residus a l'execució del pla de restitució de la zona. Per últim, el diputat no adscrit Joan Laporta ha votat a favor de la moció presentada pel PSC, i ha alertat que els incompliments de l'Estat "estan hipotecant el futur de la comarca de la Ribera d'Ebre".

Imatges ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta