29 d’agost del 2012

Habitatges en mans de bancs: un problema o una oportunitat per al nucli antic de Tortosa?



TORTOSA (Baix Ebre).- L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha destacat aquest dimecres que l’actuació de l’Ajuntament tapiant almenys 32 cases al barri de Santa Clara ha servit per millorar la seguretat i la convivència en aquest sector del nucli històric de la ciutat. De fet, Bel ha remarcat que en els darrers tres anys han tapiat uns 240 habitatges en la totalitat dels barris del nucli antic. Segons l’alcalde, la majoria d’aquests edificis ja no complien els requisits mínims d’habitabilitat, i per tant s’han tapiat per motius de seguretat. A banda, d’altres eren ocupats il·legalment i això produïa problemes de convivència entre veïns.

D’altra banda, l’alcalde de Tortosa ha valorat que el fet que molts habitatges del nucli antic hagen estat embargats per entitats financeres pot ser una bona notícia a mig termini. Segons Bel, els bancs i caixes tindran interès en trobar una sortida per al parc d’habitatges que tenen al nucli històric. A més, a l’Ajuntament de Tortosa també li és més fàcil contactar amb una entitat bancària que amb alguns particulars, a l’hora de requerir les millores en edificis que necessiten obres a la façana o solucionar altres problemàtiques.

Més pessimista sobre aquesta mateixa qüestió s’ha mostrat l’arquitecte Xavier Rollan, especialitzat en la rehabilitació d’habitatges al nucli antic de Tortosa. Segons Rollan, l’acumulació de pisos i cases en mans de bancs i caixes no convida a ser optimista, sobre el procés de recuperació del parc d’habitatges del nucli històric.

D’altra banda, Bel ha recordat que ara mateix hi ha una altra convocatòria oberta per concedir ajuts a particulars, per a la rehabilitació de façanes i millora d’elements comuns del nucli antic. Una línia de subvencions que ja ha permès millorar diversos edificis al carrer del Vall o al carrer de la Rosa. 

3 comentaris:

  1. Es evidente que Tortosa posee uno de los núcleos antiguos más degradados y al mismo tiempo con mayor proyección histórica y turística del país, y entre todos lo hemos ido dejando caer. Es un problema recurrente ante el que las diferentes administraciones y gobiernos municipales han cerrado los ojos, y ahora la situación es límite. Bien está conceder ayudas y fomentar la rehabilitación, pero se echa de menos un plan a medio/largo plazo. Y no puedo estar de acuerdo con el Sr. Bel en el improbable beneficio que puedan aportar a esta rehabilitación las entidades financieras: si se van a apropiar de las casas, que asuman las reformas necesarias para cumplir la ley, y si no es así que estas viviendas pasen a ser propiedad pública, bien para servicios o bien para viviendas sociales.

    ResponElimina
  2. Alguna petita distorsió... que hagi families que es quedin al carrer... carai. Ja sabem que prefereix tractar amb els bancs que amb les persones. El nostre ancalde demostra no tenir ni idea del que està parlant.

    ResponElimina
  3. A veure, algú ha pujat al mirador que es va fer a l'amfiteatre "romà" de la plaça de l'absis de la catedral?

    No ho feu, us ho recomano. Només veureu runes i més runes, tot en runes o abandonat. Més que alegrar la vista fa agafar "depre". Com el de Santa Clara sigui igual d'exitós en quant a vistes "prvilegiades" i de "bellesa única en el món", serà un autèntic fracàs.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta