25 de setembre del 2012

Mas convoca eleccions anticipades a Catalunya i opta pel 25 de novembre

BARCELONA (Barcelonès).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimarts la seua voluntat de convocar eleccions al Parlament, el proper 25 de novembre. "En moments excepcionals, decisions excepcionals", ha dit per començar el seu discurs d'obertura del Debat de Política General. Mas ha enumerat les raons de la seua decisió. Així, a més del rebuig al pacte fiscal per part de l'Estat, ha citat la gran manifestació de la Diada. "La veu del carrer, en ser massiva i potent, s'ha de traslladar ara a les urnes", ha reivindicat Mas. "No són temps de comoditats institucionals, són temps que cal jugar-se-la per sobre de la comoditat personal", ha opinat el president de la Generalitat, que ha rebutjat una consulta independentista amb l'argument que no estava en el seu programa.

De fet, Mas ha confirmat aquest dimarts el que era un secret a crits: les eleccions seran el 25 de novembre. Només començar el seu discurs, el president de la Generalitat ja ha fet una primera al·lusió a la manifestació de l'Onze de Setembre, que ha estat determinant per a la seua decisió, i ha subratllat que al Govern i a ell mateix els correspon fer una interpretació del que està passant i actuar en conseqüència. "Ara cal traduir en accions concretes el moment que estem vivint, en molts sentits extraordinari. Cal decidir", ha assenyalat.

És per això que ha decidit dissoldre el Parlament, ha dit, perquè "en moments excepcionals calen decisions excepcionals". I ha preferit comunicar-lo en el seu discurs durant el Debat de Política General, perquè va ser el Parlament qui va escollir-lo 129è president de la Generalitat.

Tot seguit, Mas ha explicat els motius, yoy començant pel més important, el que ha precipitat tot: la manifestació de l'Onze de Setembre. "La veu del carrer, en ser massiva i potent, s'ha de traslladar a les urnes", ha dit. Al seu parer, un procés d'aquesta envergadura, el camí cap a l'estat propi, necessita també un "aval inequívoc" per part de la població, i les urnes són "l'única manera d'escatir el pes real de les majories".

El president català també ha volgut argumentar per què convoca eleccions i no una consulta ara mateix. Mas ha subratllat que això representaria un "cert frau" per part de CiU, perquè la promesa electoral era el pacte fiscal, i no un objectiu que vagi més enllà d'això. "Una nova etapa aconsella una nova legitimitat, tan a nivell intern de Catalunya com de cara a Espanya i a la comunitat internacional", ha reforçat.

Una altra de les raons és el rebuig de Mariano Rajoy al pacte fiscal, però també del PSOE. Segons Mas, "el temps demostrarà que PP i PSOE hauran actuat amb una gran miopia política", perquè no han volgut veure la reivindicació catalana com una solució, sinó que l'han interpretada com un problema. El president de la Generalitat ha assegurat que Catalunya no demanava més diners, sinó un canvi de model, d'estatus. "I de negativa en negativa, de menysteniment en menysteniment, de provocació en provocació, així el poble es va fatigant d'una dependència que cada cop ens perjudica més com a país i com a societat", ha advertit Mas.

I finalment, ha recordat que ell ja va avisar que convocaria eleccions si es produïen condicions "prou excepcionals", i la combinació de la "impressionant manifestació i la negativa del govern espanyol a negociar" l'obliguen, ha continuat, a ser "coherent amb les seves idees i compromisos". Segons Mas, "no són temps de comoditats institucionals, ni de qui dia passa, any empeny". Al contrari, el president de la Generalitat ha defensat que ara toca "jugar-se-la per sobre de la comoditat personal", i que és al poble, "autèntic amo del seu destí", qui ara ha de decidir qui el representa i amb quina força i legitimitat.

Via ACN (Patrícia Mateos)
Imatge Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta