21 de desembre del 2012

Amposta aprova el pressupost per al 2013, amb els vots en contra de l'oposició en bloc



 AMPOSTA (Montsià).- Els tres grups de l'oposició a l'Ajuntament d'Amposta -ERC, PSC i PxC- han votat en contra del pressupost municipal que ha tirat endavant l'equip de govern de CiU, tot criticant el "tracte desigual" de les retallades previstes a la plantilla municipal, ja que s'aplicaran de forma desigual. Els comptes, aprovats amb la majoria absoluta de CiU, preveuen una reducció general de les retribucions als treballadors del 7% -amb la supressió de la paga de Nadal-, mentre que la retallada als regidors amb dedicació o indemnització es queda en el 5%. L'oposició també ha criticat la previsió de 100.000 euros en complements de productivitat a determinats funcionaris, i els 15.000 euros mensuals pel centre de rehabilitació.

Els grups de l'oposició han coincidit en les línies generals i objectius a mig i llarg termini del pressupost d'Amposta per al 2013, el qual per primer cop en la història recent del consistori preveu més ingressos -19.248.481 euros- que despeses -18.550.032 euros. Així, el resultat és un superàvit de 698.000 euros, que ha de permetre poder tornar endeutar el consistori i projectar nova obra pública a partir de 2014. Però els grups de l'oposició no han estalviat crítiques a la forma com s'han retallat alguns capítols, especialment el de personal i el de les subvencions.

"Pensem que es podia recórrer més camí en la contenció de la despesa. Continuen mantenint partides molt elevades que es poden reduir", ha assegurat el portaveu d'ERC, Adam Tomàs, en referència a les retallades de sou i indemnitzacions dels regidors -un 5%-, davant el 7% que patirà la plantilla per la supressió de la paga de Nadal. Una equiparació, ha recordat, que sí han aplicat consistoris del mateix signe polític com Tortosa i l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre. Aquest argument també ha portat a socialistes i republicans a abstenir-se en l'aprovació posterior de les retribucions als regidors al mateix ple.

D'altra banda, la previsió de 100.000 euros en complements de productivitat, "una situació anormal que el comitè d'empresa ha denunciat", ha recordat Tomàs, ha provocat indignació a l'oposició. Mentre ERC ha plantejat rebaixar-los al 50% de forma no lineal i amb un topall màxim de 3.000 euros per treballador, el portaveu del PSC, Antoni Espanya, ha situat la continuïtat del complement "que premia quatre funcionaris que es reparteixen 45.000 euros" com un dels aspectes principals que els han impedit votar a favor dels comptes, com ja va ocórrer l'any passat.

A més, els socialistes també han tornat a denunciar els 15.000 euros mensuals -180.000 anuals- que l'Ajuntament d'Amposa destina al lloguer-compra ajornada del local del centre de rehabilitació de l'Hospital Comarcal; una xifra que Espanya ha titllat d'"immoral". "Si no s'atura acabarà suposant 2 milions d'euros per a les arques públiques municipals", ha avisat. "Considerem que es podria ubicar en un altre lloc i forçar més la negociació amb la constructora per rebaixar el preu", ha conclòs, per la seua banda, Tomàs.

Els socialistes també han carregat contra l'augment del 2% de l'IBI "quan s'han reduït de mitjana un 10% les transferències a les entitats esportives", en una situació de manca de patrocinadors i, segons ha apuntat Espanya, amb moltes famílies obligades a retallada despeses i donar de baixa els seus fills d'aquests equips. "L'equip de govern no és conscient de la situació del carrer en aquests moments. El nostre vot en contra és un toc d'atenció", ha assegurat el portaveu socialista.

Des de PxC, el regidor Germán Ciscar s'ha manifestat sense embuts per justificar el seu vot en contra. "CiU només dona feina als seus amiguets, sembla una agència d'ocupació. Si hi ha un exregidor de CiU al sector privat li haurem de fer un monument. En canvi, al conjunt de ciutadania li apuja impostos", ha lamentat. Ciscar ha proposat, sense èxit, que el consistori recorri als 5 milions d'euros de què disposa la societat que gestiona l'hospital per evitar més pressió fiscal. En la línia d'una denúncia judicial d'aquesta setmana per tracte de favor a l'arquitecte municipal, el regidor de PxC també ha demanat que s'estudiï si l'enginyer i un treballador de recaptació compleixen la normativa de compatibilitats.

Per la seua banda, sobre les crítiques de l'oposició, l'alcalde, Manel Ferré, ha reconegut que la retallada per als regidors és inferior que en el cas dels treballadors municipals. Amb tot, ha repartit culpes entre tots els grups polítics. "Potser ho havien d'haver demanat canviar a principi de mandat", ha explicat, tot apuntant que anys enrere, els partits van aprovar una proposta de retribucions "més elevades" de les que s'han establert en els últims mandats. "Hi ha regidors que per la dedicació que fan, estan molt per sota del que haurien de cobrar", ha reconegut, tot remetent a la llei d'acompanyament dels pressupostos estatals que ha de fixar límits de retribucions en funció del volum de població de cada municipi.

De la mateix manera, Ferré també ha recordat que el complement de productivitat aprovat s'ha retallat en un 10% i que es tracta d'un concepte "justificat" en cada cas, a més de "complir la normativa". "Tenim el compromís amb el comitè d'empresa de solucionar aquest tema que s'arrossega des de fa 20 anys quan l'any vinent els serveis tècnics de la Diputació de Tarragona aprovin el catàleg de llocs de treball i la valoració que podria permetre passar-ne alguns a complements específics", ha apuntat l'alcalde.

Ferré ha tornat a defensar el projecte de pressupostos aprovat. "Aquest any farem un esforç suplementari per tenir un marge d'1.170.000 euros només a partir de la despesa", ha assegurat, tot recordant les limitacions que imposa la llei d'estabilitat pressupostària i la limitació del deute viu per sota del 68% que ha de permetre, sobre el paper, tornar a endeutar-se i augmentar les inversions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta