27 de desembre del 2012

El nou govern Mas prorroga el pressupost i reforma l'impost de patrimoni

BARCELONA.- El nou Consell Executiu ha aprovat aquest dijous al vespre, en la seua primera reunió de la legislatura, el decret de pròrroga del pressupost de la Generalitat per al 2012, que serà vigent fins a l’aprovació i la publicació dels comptes per al 2013. La norma que s’ha aprovat consolida els ajustos que s’han aplicat al llarg d’aquest any, i també manté el principi de prudència pel que fa a les perspectives fiscals del 2013. Així ho han explicat el nou conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que han comparegut conjuntament en roda de premsa després de la reunió de l’executiu.


De cara a l’elaboració dels nous pressupostos, que es presentaran al Parlament entre finals de febrer i principis de març, el titular d’Economia i Coneixement ha esperat que “s’imposi el sentit comú” i que el govern central “flexibilitzi l’objectiu de dèficit del 0,7%”, un objectiu que ha qualificat de “barbaritat fora de la lògica econòmica” en un context de crisi. En cas contrari, ha advertit, “haurem de tocar os i el sacrifici que representarà sobre la població serà molt gran”. Mas-Colell ha fet extensiva aquesta petició a la Unió Europea: “Han d’entendre que el que fan és imposar patiment sobre els ciutadans, i fins i tot el Fons Monetari Internacional diu que és excessiu”.

Per aquest motiu, el conseller d’Economia proposa ampliar aquest límit fins a l’1,5%, una xifra “raonable” que representa una tercera part de l’objectiu que té l’estat espanyol pel 2013, ja que les comunitats autònomes són responsables d’una tercera part de la despesa. Imposar el 0,7% de dèficit, que suposa un ajustament equivalent a tot el que s’ha fet en els dos últims anys, “no té ni cap ni peus en un context de recessió” ha lamentat Mas-Colell, qui ha explicat que la diferència entre un objectiu de dèficit i l’altre suposa 1.600 milions d'euros.

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.



Siga quin siga l’objectiu de dèficit per al 2013, el conseller ha assegurat que els nous comptes “prioritzaran la despesa social i les mesures d’estímul de l’economia productiva” i ha explicat que el Govern actuarà “amb mentalitat de reversibilitat”. “Haurem de prendre mesures doloroses, però no ens avenim a que el volum de despesa que haurem de tenir en període de crisi sigui el sostenible i adequat a llarg termini”. En aquest sentit, Mas-Colell s’ha mostrat confiat que els ingressos fiscals augmentaran en el futur i que es podran “recuperar” els ajustaments actuals, “sense baixar els estàndards del que volem per al nostre estat del benestar”.

Modificació de l’impost de patrimoni

Després del pacte amb ERC, el govern de CiU també ha aprovat un decret per modificar l’impost de patrimoni, que rebaixa el mínim exempt dels 700.000 euros als 500.000 euros. A més, el tipus de gravamen augmenta un 5% en tots els trams tret del més alt, on s’incrementa un 10%. L’Executiu preveu recaptar uns 93,8 milions d’euros amb aquesta mesura. El conseller Mas-Colell ha destacat que tot i que es rebaixa el llindar mínim, “es manté per sobre de la llei anterior” que era de 200.000 euros. “ Hi haurà és gent que pagarà però no molta més”, ha explicat.

D'altra banda, el govern català ha aprovat un decret llei que permet ampliar en dos anys els termini per adaptar al llibre Quart del Codi Civil els testaments atorgats davant rector. Amb aquesta pròrroga, l’executiu garanteix que es respecti la voluntat testamentària, peça clau de la normativa successòria de Catalunya. A banda, l’executiu també ha prorrogat fins al 2015, mitjançant un altre decret llei, la suspensió del règim sancionador a determinades infraccions de l’àmbit de l’esport recollit en la Llei de simplificació normativa. D’aquesta manera, es vol continuar facilitant durant un període de temps més ampli l’adaptació del sector al nou text legal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta