17 de desembre del 2012

Els Xics Caleros ja són la primera colla castellera oficial de les Terres de l'Ebre

L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- La tradició castellera s'estrena a les Terres de l'Ebre de la mà de les dues primeres colles que s'han format fa només uns mesos al territori. Aquest dilluns s'inscriurà a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya la primera colla ebrenca, els 'Xics Caleros', de l'Ametlla de Mar. Fa només tres mesos de la seua creació, compten amb 60 membres i ja han aixecat un castell de cinc. També a Amposta, en un estat més inicial, s'està formant la colla els 'Xiqüelos i Xiqüeles del Delta', a partir de la iniciativa d'un grup de joves residents a Barcelona i membres de la colla de la Sagrada Família de Barcelona.

Àngela Sànchez, presidenta de la Societat Cultural, Esportiva i Recreativa (SCER) de l'Ametlla de Mar, arran de la qual han nascut els Xics Caleros, ha explicat que la resposta dels veïns a un primer taller de prova que es va fer al setembre va ser tan important que la colla s'ha constituït i s'oficialitza aquest dilluns amb la inscripció a la CCCC. Amb només tres setmanes d'assajos, al mes d'octubre, en el context de la Diada de l'Arrossejat, la colla va aixecar el seu primer castell de cinc. Aquesta demostració va suposar un revulsiu que va ajudar a duplicar en poc temps el nombre de participants. El seu cap de colla és Jesús Ferrando, que havia format part de la desapareguda colla de Vila-seca. "Ell viu els castells des de la pinya fins l'anxaneta", ha assegurat Sànchez.

La colla de l'Ametlla de Mar ja prepara la seva actuació més important, la del seu bateig, que es farà en el marc de les festes majors de la Candelera al mes de febrer, i per a la qual s'han marcat un nou repte, un castell de sis. "Hem de tenir en compte que a les Terres de l'Ebre la tradició no està arrelada i hem de treballar per adaptar-nos a la realitat del nostre territori", ha assegurat Sànchez. La presidenta de SCER considera que serà complicat en aquest sentit organitzar un bateig casteller "com déu mana", per l'època de l'any -fora de la temporada castellera-, l'encaix amb les festes majors del municipi, i la inexistent tradició a l'Ebre. Per a la diada es convidarà a les colles dels Xiquets del Serrallo de Tarragona i els Castellers de Vilafranca, que els ja els han ofert ajuda i suport.

D'altra banda, les noves colles de l'Ametlla de Mar i Amposta ja s'han posat en contacte i s'han ofert col·laboració mútua. "Tenim ganes que quan estessem més rodats, ens trobem un dia fer assajos conjunts", ha apuntat una portaveu dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, Meritxell Vidal. "Ens ha fet molta alegria i empenta veure que hi ha una altra colla a l'Ebre", ha afegit. De fet, l'aparició de dues colles castelleres a les Terres de l'Ebre ha obert el debat sobre les tradicions al territori, però els impulsors d'aquestes iniciatives defensen la compatibilitat de les tradicions ebrenques amb els castells. La resposta que donen és "'i per què no?". "Si els castells van començar a Valls, per què no van entendre's cap al sud del país? Per què existeixen colles arreu dels Països Catalans excepte a les Terres de l'Ebre? No sabem perquè però, per què no poden haver-ne a la nostra zona?", ha apuntat Vidal. "Podem fer una activitat tan cultural i tan catalana perquè nosaltres també ens hi sentim catalans. Si ballem la jota podem fer castells, una cosa és més pròpia i l'altra menys però no veiem res incompatible", ha conclòs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta