28 de desembre del 2012

CiU aprova el pressupost de Tortosa amb la seua majoria absoluta i l'abstenció del PP

TORTOSA (Baix Ebre).- Els grups municipals de l'oposició a l'Ajuntament de Tortosa han votat majoritàriament en contra - PSC, ERC, ICV i PxC- del pressupost municipal per al 2013, tot recriminant al govern municipal de CiU el nivell d'endeutament assolit, a més de qüestionar la falta de visió de futur de les inversions previstes. Així, els nous comptes de l'Ajuntament de Tortosa han quedat aprovats aquest divendres al migdia amb els vots a favor de l'equip de govern de CiU, que té majoria absoluta, i l'abstenció del regidor del PP, Xavier Dalmau.

Els comptes presentats pel govern de Ferran Bel, de 30,52 milions d'euros per a l'Ajuntament -un 1,79% més que l'any passat- i de 50,59 milions el grup municipal -un 1,46% menys- han estat acollits amb escepticisme per part dels grups de l'oposició. De fet, tot i la seua abstenció, el regidor del PP ha proposat "redimensionar" l'esforç financer que ha de fer l'Ajuntament i vincular el pressupost a un "projecte de ciutat". Acceptant a grans tret l'equilibri de previsions d'ingressos i despeses, Dalmau ha qüestionat, paradoxalment al que fa el seu partit, que l'optimització de recursos humans al consistori puga suposar un increment de l'atur. "S'hauria de generar ocupació", ha indicat Dalmau.

Així, el portaveu del PP, que ha reconegut l'esforç per eixugar el deute i ha criticat la "minsa" inversió, també ha retret l'assignació de partides excessives en àmbits com protocol -30.600 euros- i publicitat -91.400 euros-, així com els prop d'1,5 milions en estudis, projectes i treballs tècnics. En alguns d'aquests aspectes ha coincidit també el regidor de PxC, Jordi Casanova, que ha criticat que l'esforç per eixugar els deutes financers poden acabar menjant-se els ajustos en matèria de personal.

Per la seua banda, l'equip de govern de CiU ha respost les crítiques de l'oposició repartint responsabilitats durant el passat. Així ha estat, precisament, en el cas del deute acumulat. "Parlen del deute com si fos una cosa nostra. I no és així. És de tots", ha argumentat la regidora d'Hisenda, Matilde Villaroya, tot acusant de "cinisme", especialment al PSC, en considerar que es tracta d'un "deute heretat". "Si aconseguim complir el pla de sanejament deixaré l'Ajuntament amb menys deute del que vam trobar. Això no ho ha aconseguit cap alcalde a Tortosa", ha argumentat Ferran Bel, tot assegurant que si no s'hagués produït l'operació d'endeutament per pagar els proveïdors la xifra hauria baixat sensiblement. 

Bel també ha volgut recordar, davant les crítiques a determinades partides com Protocol, que en accedir CiU a l'alcaldia es van trobar amb despeses de 127.000 euros en aquest concepte. També ha subratllat la voluntat de l'equip de govern de construir el nou complex de piscines. "És paradoxal que les reclamin i després diguin que no les podem fer", ha respost als retrets per tractar-se d'un projecte "faraònic" per la seua desproporció. Sobre la nova seu de l'empresa Aigües de Tortosa, l'alcalde ha recordat que l'empresa que va assumir la privatització de la seua gestió aportarà una tercera part del cost, mentre que les dues terceres restants sortiran de la capitalització de l'actual lloguer. "S'inverteix el lloguer en rehabilitar un edifici públic municipal", ha adduït l'alcalde.

Tot i reconèixer que aspectes com la neteja o l'enllumenat públic són millorables, Bel ha remarcat que el consistori portarà al ple de l'Ajuntament, a principis de l'any vinent, el concurs públic per substituir l'actual enllumenat de la ciutat per fer-lo "més eficient i que generi més estalvi", una reducció de costos que ja preveuen en els pressupostos.

A més, l'alcalde també ha atribuït a "l'injust tracte financer per part de l'Estat espanyol" i no a la disminució de les subvencions per part de la Generalitat -fet pel qual el PSC demanava que es reconegués la responsabilitat de l'administració catalana- la delicada situació dels ingressos municipals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta