27 de desembre del 2012

Mas encomana als consellers que facen un govern de 'diàleg permanent'




BARCELONA.- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encomanat aquest dijous al seu segon govern "diàleg permanent", tant dins com fora de Catalunya per afrontar aquesta nova etapa. Després que els consellers hagen promès el seu càrrec, Mas ha destacat la "musculatura política" del nou executiu, i ho ha justificat per les "inclemències" que vindran a partir d'ara i que el govern català haurà d'afrontar a l'hora de convocar la consulta. "No pot ser un govern il·lusionista des del punt de vista frívol, però tampoc pot ser un govern que enterri o malmeti les esperances de tot un poble", ha apuntat Mas. El president també ha demanat un executiu "de fets i capaç de prendre decisions", però alhora que siga "sensible al patiment".

Després que el nou secretari del Govern, Jordi Baiget, haja llegit el decret de nomenament de la vicepresidenta i dels consellers, els membres del nou executiu han promès el càrrec. Un a un, Artur Mas ha preguntat als diferents consellers si prometien "complir fidelment d'acord amb la llei les obligacions del càrrec" que han assumit cadascun d'ells, "al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat". Tots ells han promès el càrrec, però la vicepresidenta, Joana Ortega, ho ha fet afegint-hi "amb l'ajut de Déu", fórmula que ja va fer servir fa dos anys en el seu primer nomenament.

Un cop fets els formalismes corresponents, Mas ha clos l'acte amb un discurs, on ha desgranat les característiques que vol que tinga el nou Govern. Ha encomanat, en primer lloc, que siga un executiu "de diàleg permanent" i no un executiu "de sorolls ni de crits". "No cal fer una gran sorollada ni tampoc cal cridar, simplement es tracta de parlar, de dialogar i sempre que es pugui arribar a acords i pactar", ha argumentat.

De fet, ha apuntat que aquest diàleg ha de ser dins de Catalunya i també fora, perquè cal continuar parlant amb l'Estat "per moltes diferències de projecte" que existisquen. "Diàleg hi ha de ser sempre", ha dit. Mas ha confirmat que l'estructura de les comissions bilaterals serà la mateixa, amb Josep Antoni Duran i Lleida presidint la part catalana.

El president ha destacat també la "musculatura política" del nou Govern. "Els temps ho requereixen", ha apuntat Mas, que avisat, però, que aquest perfil de partit "no ha de fer perdre ni un gram de qualitat i d'eficàcia". I és que aquest nou executiu, ha continuat Mas, ha de ser capaç de "mantenir el vaixell en flotació malgrat les inclemències que es trobi durant la travessia". "Ja sabeu que les inclemències hi seran i possiblement hi haurà més i més fortes", ha advertit.

A més, Mas no s'ha oblidat del gran objectiu de la legislatura, la consulta. "Aquest no pot ser un govern il·lusionista des del punt de vista frívol, però tampoc pot ser un govern que enterri o malmeti les esperances de tot un poble", ha assenyalat.

Augura decisions "difícils, però que calen"

Mas ha reclamat al seu executiu que siga un govern "de decisions, no només de paraules, sinó de fets". I és que el president ha augurat que caldrà enfrontar-se a decisions que "seran difícils, però que calen".

Al mateix temps, tot i que s'haja de ser capaç de prendre aquestes decisions difícils, el Govern haurà de ser, ha dit, "sensible amb el patiment creixent de molta part de la població catalana". També li ha demanat al nou executiu que siga "transparent, fiable, que digui la veritat des del primer dia, que sigui autoexigent i també humil en el seu comportament".

Reconeixement del govern sortint

Mas ha dedicat bona part del seu discurs a reconèixer la tasca del govern sortint. Després de deixar clar que algunes decisions les ha hagut de prendre "a contracor", ha donat les gràcies als membres de l'executiu per una dedicació "sense límits", un "compromís total" i per la seua "eficàcia". Segons Mas, l'executiu sortint "ha hagut d'enfrontar-se a problemes d'una gran magnitud, n'ha resolts molts i n'ha resolts molts més dels que hagi pogut crear". I ho ha fet, a parer de Mas, "amb molta cohesió interna i bon clima".

El president de la Generalitat ha fet un especial agraïment als que no continuaran en política, a aquells independents que tornaran a una activitat més privada, és a dir, Pilar Fernández Bozal i Francesc Xavier Mena. "No només gràcies, sinó també el meu reconeixement per ser persones atrevides, que actueu amb coratge i amb generositat, perquè en aquest moment, venir de fora de la política i ficar-se en un govern no és pas una cosa fàcil ni extremadament agraïda", els ha dit.

En canvi, als que surten del Govern però seguiran la seua trajectòria política, Josep Lluís Cleries i Lluís Recoder, també els ha donat les gràcies, i els ha recordat que formar part d'un executiu és només una etapa. Ja ha augurat que podran tenir funcions "rellevants" en el futur. Mas ha anomenat un per un tots els consellers sortints.

I als que segueixen els ha desitjat sort i "bona singladura" als que s'incorporen. Mas els ha avisat que arriben al Govern en un moment on hi ha "molts esculls, més del que sembla" i on hi haurà "obstacles molt grans i inclemències molt dures".

El president ha definit Francesc Homs, nou conseller de la Presidència, com un "col·laborador estret", però també s'ha referit a la resta de noves cares, com la de Santi Vila, a qui, segons Mas, li fa "il·lusió" el càrrec. Ha reconegut també que el nomenament de Neus Munté com a consellera de Benestar és una experiència "de les últimes hores, segurament inesperada", però ha confiat que la realitzarà bé perquè és una persona "molt bregada".

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta