4 de gener del 2013

La recuperació econòmica, la cohesió social i la Transició Nacional, eixos del Pla de Govern 2013-2016


BARCELONA.- El Consell Executiu ha aprovat aquest dijous l'elaboració del Pla de Govern 2013-2016, on es marquen les línies estratègiques de la legislatura a Catalunya. El pla contempla com una de els "accions prioritàries" de l'executiu endinsar-se de ple en el dret a decidir i l'autodeterminació. Per fer-ho, i donant compliment a l'acord entre CiU i ERC, impulsa el Consell Català per a la Transició Nacional. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que està previst crear formalment aquest òrgan durant aquest mes de gener, i posar-lo en funcionament al febrer. El Pla de Govern, a més, també preveu la celebració d'una cimera amb els partits per la primera quinzena de març per debatre sobre la cohesió social i la crisi.

Llum verd al Pla de Govern que dóna forma al procés d'autodeterminació. El Consell Executiu d'aquest dijous a la tarda ha decidit encarregar a tots els consellers i departaments l'elaboració del document que marca les línies estratègiques del Govern fins el 2016.

Una de les potes que sustenten aquest pla és la del dret a decidir. En aquest sentit, el document contempla ja la creació aquest mes de gener, mitjançant un decret, del Consell Català per a la Transició Nacional. D'aquesta manera, Francesc Homs assegura que a finals de més "estarà tot embastat i es podrà posar en marxa al febrer a tot tardar".

El portaveu i conseller de Presidència ha detallat que "s'haurà de trobar una fórmula" per donar cabuda en aquest Consell a tots els partits que hi vulguin participar, i que, a més, hi formaran part "entitats de la societat civil i experts de tota mena i condició".

L'estructura d'aquest òrgan encara no està determinada, però Homs ha assegurat que prendrà el CAREC com a exemple per definir les seves característiques. Amb tot, el Govern assegura que parlarà amb els partits interessats i que, en tot cas, serà un ens que complirà els acords que CiU i ERC van signar pel la investidura d'Artur Mas com a president.

La de la transició nacional, però, és només una de les set prioritats del pla de Govern que ha encarregat Mas en aquest Consell Executiu. La resta giren al voltant, majoritàriament, de la recuperació econòmica i l'estat del benestar.

Precisament en aquesta darrera qüestió, Francesc Homs ha avançat que ja s'ha decidit que una de les actuacions executives pels propers mesos és impulsar acords "per la cohesió social i els serveis d'interès públic". En aquest sentit, el portaveu ha assegurat que "al voltant de la primera quinzena de març, i sempre abans del debat de pressupostos" se celebrarà una cimera entre el Govern i els partits polítics del Parlament "per debatre i acordar quina és la priorització en matèria de l'estat del benestar".

La resta de compromisos que recollirà el Pla de Govern encara estan per detallar, però recolliran les accions més destacades en habitatge -amb un fons de restat per famílies desnonades-, impuls de pimes i autònoms, l'assumpció de competències de l'Administració Tributària, o l'estabilitat financera de Catalunya. També tindrà un pes important la projecció exterior i el "reconeixement internacional de la identitat, llengua i cultura catalanes". De fet, aquesta és una altra de les potes essencials del Pla. L'agilitat i la transparència en l'administració, o la concreció d'una llei electoral pròpia completen el llistat de punts forts del document.

Via ACN
Imatge Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta