6 de gener del 2013

Tortosa reviu l'esplendor del Renaixement amb una màgica cavalcada dels Reis d'Orient

TORTOSA (Baix Ebre).- L'esplendor del Renaixement ha envaït aquest dissabte al vespre la tradicional cavalcada de Reis a Tortosa. Centenars de persones han sortit al carrer per rebre Ses Majestats, els Reis Mags d'Orient, amb motiu d'una cavalcada atípica i espectacular, que havia generat molta expectació només pel debat ciutadà al voltant de l'atrevida aposta de l'àrea de Festes, tot barrejant la nit més màgica de l'any amb la promoció de la Festa del Renaixement. Siga com siga, el bon temps i el fet que la cavalcada de Reis caigués en dissabte ha afavorit una gran assistència de públic, de totes les edats i procedències. A la plaça de l'Ajuntament era molt difícil trobar un forat per veure la Cavalcada del Renaixement des de primera línia, i tota l'avinguda de la Generalitat, des del mercat municipal fins al parc municipal Teodor González, també estava plena de gom a gom.

La Cavalcada del Renaixement ha estat un èxit. Tot i que durant la desfilada reial s'han escoltat alguns comentaris d'incertesa pel fet que elements de la Festa del Renaixement acompanyessen el seguici de Ses Majestats -adults amb poca imaginació i ments tancades, incapaços de veure-hi ni tan sols l'oportunitat comercial de l'atreviment-, el regidor de Festes, Domingo Tomàs, pot respirar tranquil i alleujat. Els xiquets i les xiquetes de Tortosa han viscut amb il·lusió la més tortosina de les cavalcades, en què no ha calgut recórrer ni als personatges dels contes ni a d'altres tòpics nadalencs com el món de les joguines -o l'inevitable univers Disney- per captar la seua atenció i la seua emoció. Si fa uns anys ja es van introduir amb encert les cucaferes de Tortosa com a carrosses reials, en aquesta cavalcada del 2013 s'han pogut integrar amb encara més harmonia les colles de cultura popular i els grups de teatre que cada estiu, amb motiu de la Festa del Renaixement, recreen al nucli antic l'esplendor de la ciutat al segle XVI.

Durant el seu discurs de benvinguda a Ses Majestats, l'alcalde de Tortosa ja ha recordat que els Reis Mags tindrien a la capital del Baix Ebre una cavalcada única, com potser fa segles que no han tingut. Perquè, com devien ser les cavalcades a l'època del Renaixement? En aquest sentit, cal tenir en compte que fins a finals del segle XIV no es va representar Baltasar com un rei negre, i que només a partir del segle XVI, és a dir, durant el Renaixement, és quan es generalitza l'actual manera de representar els Reis Mags. Melcior, Gaspar i Baltasar no van vestits, normalment, com ho farien tres mags o astròlegs orientals de fa 2.000 anys, sinó com tres reis de l'Edat Mitjana o de l'època del Renaixement. I el mateix podríem dir dels patges reials. De fet, pintors renaixentistes com Mantegna, Giotto, Botticelli o el mateix Leonardo da Vinci van ajudar a fixar el cànon dels Reis Mags en els seus quadres sobre l'adoració al Nen Jesús. Un tema recurrent en els pintors italians, espanyols i holandesos dels segles XV i XVI, per no parlar dels autors barrocs. Per tant, costa d'entendre que algú haja volgut qüestionar amb arguments puristes l'ambientació renaixentista de la cavalcada de Tortosa.





Una cavalcada que, en realitat, ha començat poc després de les sis de la tarda, amb l'arribada de Ses Majestats seguint el curs de l'Ebre, a la platja fluvial de Ferreries. Un cop que han desembarcat, els Reis Mags han visitat el pessebre vivent que organitza la parròquia del Roser, i com és tradició han adorat el Nen Jesús abans de fer un petit recorregut pel barri. Després, han travessat el pont de l'Estat i s'han dirigit cap a l'edifici de l'Ajuntament, on els esperava una altra vegada l'alcalde i la resta de la corporació. I de seguida ha començat pròpiament la Cavalcada del Renaixement, que enguany obria la Banda Municipal de Música de Tortosa amb els seus membres vestits de carters reials. Tot seguit, després de l'Estel de Betlem, han començat a desfilar alguns dels grups habituals de la Festa del Renaixement, amb un grallers que interpretaven una versió impossible de la música  'L'escurçó negre'. Un gran regal per als fans d'aquesta sèrie d'humor de culte.

Però de seguida ha arribat el rei Melcior dalt de la primera cucafera, tot repartint caramels a dreta i esquerra. I una de les primeres sorpreses de la nit, amb les nimfes de la Festa del Renaixement jugant en un gronxador, just abans del pas marcial dels Abanderats de Tortosa. També ha estat molt aplaudida la recreació del Portal del Romeu en una de les carrosses, amb la figura d'un procurador de la ciutat, i els dos cavallers amb les banderes de Tortosa i de la Vegueria. Els altres moments clau de la Cavalcada del Renaixement han estat, sens dubte, el joc d'escacs humans amb la 'catifa' voladora; el pas alegre dels gegants Cristòfol Despuig i Mariana Curto, i l'home amb l'ornitòpter, el famós enginy volador de Leonardo da Vinci que intentava enlairar-se des d'una de les estructures mòbils. Després, la màgia de Melcior, Gaspar i Baltasar han fet tota la resta.


19 comentaris:

  1. En un principi vaig pensar "Què nassos pinta el renaixement aquí?". Però després, independentment dels motius històrics exposats en aquest article, em vaig dir "Si es va fer temps enrera una cabalgata amb motius de Disney, perquè no n'hauriem de fer una amb motius de les nostres pròpies terres?".

    Sospito, però, que el pressupost per fer la cabalgata s'ha degut ressentir (o no, tenint en compte el poc criteri que tenen els nostres polítics a l'hora d'administrar els diners). Suposo que l'ús del material renaixentista ha degut servir per amorteïr les despeses, aprofitant vestits i atrezzo reciclat. Al cap i a la fi, deu ser una prioritat de l'Ajuntament de Tortosa el reduïr despeses a tot cost (inclòs sangrant als tortosins amb "noves" i flamants màquines de parquímetre, que per altra banda han degut cosatar més diners dels que guanyaré jo en tot l'any).

    En fi, veig que me'n vaig del tema. Suposo que és conseqüència de l'època negra en la que vivim, que ens té a alguns amb una mica de "malallet permanent".

    El cas és que la cabalgata no va estar tan malament.

    ResponElimina
  2. Pels parquímetres no pateixis. Suposo que els paguem només els que aparquem a la zona blava. Vull dir, que els paga l'empresa concessionària. La que havia de fer el pàrquing de la plaça Ms. Sol a canvi de l'ampliació del número d'aparcaments, per entendre'ns he he he

    Sobre la cavalcada "renaixentista" no puc opinar. No la vaig veure

    ResponElimina
  3. Sobre gustos...però jo només vaig veure una trista recreació de la desfilada del Renaixement ficada amb calçador i sense cap criteri entre la cavalcada dels Reis, cap originalitat, ni imaginació ni voluntat d'adaptació d'una festa a l'altra, simplement a reciclar i traure lo que tenim per al Renaixement i fotem les carrosses dels Reis entremig...ja me direu que fotia lo sinyó aquell saludant desde la replica del portalet del Romeu en plan pessebre i los pallassos "moderns" almenys los haguessin disfressats de bufons, i que hi fotia la paradeta de mercat...absurditats per aprofitar lo que tenim i afavorir los dominis del Domingo Tomàs i companyia (grallers, Renaixement, escola de teatre)...llastima desaprofitar una bona idea d'esta manera tan barroera...al menos va ser un èxit de públic, cosa que s'agraix i los xiquets (i Gustau!!) s'ho van passar bé que és lo que conta.I oco en los arroplegadors de caramelos que se fiquen detras de les carrosses que un dia tindrem un disgust...

    ResponElimina
  4. A propòsit del que diu Lo saberut. És incomprensible que en uns temps en els que tot es regula ningú s'hagi parat a pensar en la necessitat de regular la forma en que han d'anar les carrosses ( o sí ?. Seria pitjor )que surten a desfilades principalment on es llença caramels o boles de confeti i els més menuts, i inconscients, no reparen en el risc que hi ha de ser xafat per un roda de tractor. Tots hem sabut del que ha passat a Màlaga, amb la mort d'un xiquet.
    És molt senzill: Només cal prohibir sortir a qualsevol vehicle que no vagi amb un sistema que impedeixi que ningú pugui fer cap baix d'una roda. Com? fàcil: que no hi hagi més d'un pam d'espai per on poder colar-se, i sinó, una o dues persones per cada costat que vigilin. Ara, per lo vist, a Tortosa, hi afegeixen " toros " amb persones dalt les pales a una altura considerable sense massa -o cap- protecció, tot i que seria un altre tema: si son adults i assumeixen el risc.....

    ResponElimina
  5. Jo vaig veure la cavalcada, i la veritat, puc entendre que cada any es vulgue innovar, puc entendre la temàtica dels contes o del circ, ja que son temes molt lligats amb la imaginació i amb els nens. El que no entenc és que el tema sigue el renaixement. No veig que tenen a veure una cavalcada de Reis i la festa, ja que son dues coses molt diferents! I si, suposo que els nens s'ho van passar be (la majoria) perque hi va haver molts nens que no van poder veure res, ja que hi havia gent que sense cap tipus de contemplació es va posar per davant de tota la gent que hi havia a les voreres esperant la cavalcada tapant la vista als que ja estaven alli i sobretot, als nens que esperaven veure (al menys una mica) als reis mags. Senyors, sé que és difícil acabar amb les conductes poc cíviques de la gent, per tant, seria possible que la policia local regulés aquests fets? o si no hi ha pressupost, que posen valles! ja que moltes carrosses inclús havien de fer uns ziga-zagues prou perillosos per esquivar als que hi havia pel mig de la carretera. Només és una idea, desde el desconeixement, però jo soc incapaç de portar a la més petita de casa sobre les espatlles una hora i mitja per a que no es perdi als reis per culpa dels que no tenen tants miraments.

    ResponElimina
  6. rer questions de feina he faltat de tortosa mes de 15 anys. Algunsd,aquests, en que vivia a girona,vaig veure tornar per Nadal i veia les cavalcades de reis...el 2002...2004..., res a destacar, 4 tractors i 4 globus, i crec recordar alguns camells per terra. Al 2009 vaig tornar definitvament a Tortosa per disfrutar de la meva jubilacio. Quan vaig portar en aquest any a la meva neta a veure la cavalcada m,en vaig endur una gran sorpresa! Quin canvi! Aixo ha fet ue en aquests darrers anys esperes amb ganes de que aniria la cavalcada. Puc dir orgullos que cada any s,ha superat i trobo que aquest any ens han ofert una cavalcada original i que als xiquets els hi ha agradat molt . El que veig que no ha canviat es les ganes de molta gent d e tirar per terra tot alloo que fem els tortosins, i sobre tot, el parlar per parlar ,com sicriticar els fes mes intelectuals. Sort que les paraules se les emporta el vent i ens queden els fets de aquells que fan coses per Tortosa, com tots els que sortien a aquesta esplendida cavalcada. Gent com voste, saberut, no hi sortia, oi?

    ResponElimina
  7. Al 2002, 2004 etc. amb " 4 tractors i quatre globus " Ho feien tortosins també, o no ?. Vostè, r royo, quan, d'alguna manera està criticant aquelles cavalcades, ho fa per tirar pel terra tot allò que es feia, per parlar per parlar, o perquè ho pensava honestament ?. Ara, igual: Opinions.

    ResponElimina
  8. Je, je, gràcies per obrir-me la porta Jotabe!
    Jo no vaig veure la cavalcada, però, n'he vist moltes, i les he patit de totes maneres.
    També he seguit aquesta amb els mitjans moderns i posteriorment. (lo que val un twit)
    Només dir que sempre ha sigut d'agrair l'esforç que s'han emprat en fer-les totes, i cadascuna.
    Ara bé, Tortosa comparada amb Girona pot semblar tercermundista. I és que ja sabem on son els diners i que no baixen del Coll de Balaguer, en el mapa, ni de casualitat. Imaginem-nos doncs el pati i el contrast.
    I ja que estem en contrasts, el dels trens.
    L'apreciació que he rebut jo del fet de la cavalcada ha sigut aquest: "Perquè si anys passats el patges donaven caramels, enguany no?". I que no em diguen que van cars.
    De fet un dels premis dels participants era aquest, donar caramels als seus coneguts i familiars menuts. Que ja sabem que després es redistribueixen, com tot.
    Enguany es parla dels magrebins com aclaparadors, abans eren gitanos.
    Tant més perillós e incòmode era amb els cavalls.
    Compte que si et cau el xiquet del coll, no vegis l'ensurt.
    De fet els Mags d'Orient (que en cap lloc de la Biblia diu que eren reis), els llençaven a sobre de la gent i darrera dels primers la majoria de cops i els patges els que els donaven als de les primeres files. Que era part de la emoció del xiquet, que li donés un d'aquells mítics personatges.
    També m'atreveixo a demanar que els caramels siguen de qualitat, que n'hi ha de molts preus, i no gaire dolços o grans, si no les excitacions dels xiquets per l'efecte de la quantitat de glucosa ingerida els altera força.
    Jo només demano que quan es facin aquests esdeveniment s'hi pensi en els més petits i que alguns patges puguin disfressar-se de "Bob esponja" que hi quedaria adient per a la festa.

    ResponElimina
  9. "adults amb poca imaginació i ments tancades, incapaços de veure-hi ni tan sols l'oportunitat comercial de l'atreviment",
    A vore si ho he entès. Tots los que han opinat aquí dalt que lo del Renaixement s'hi semblava tant a lo de la cavalcada com un ou a una castanya. Que estava embotit en calçador i que ni tan sols lo del Portal del romeru estava ben escrit perquè deia "dels Romeus", com si n'hi hagués hagut més d'un. Tots estos són això que tu dius?
    Pos anem arreglats los tortosins i tortosines, perquè jo vaig sentir molts comentaris pel mateix estil.al final mos posaran Renaixement fins a la sopa. Oportunitats comercials? Va home, si erem tots del terreno!
    I jo vaig vore com treien a l'últim segon a un xiquet de baix de les rodes d'una carrossa.

    ResponElimina
  10. Núria, vés al portal del Romeu i mira què hi diu, a la placa antiga que dóna a la catedral. Hi diu 'dels Romeus'.
    I sí, parlo d'adults de poca imaginació i ments tancades perquè no saben veure que en una cavalcalda de Reis hi puga cabre el Renaixement, però sí personatges de Disney o fins i tot sevillanes en descapotable, com vam arribar a veure a Tortosa fa uns anys, quan precisament la tradició dels Reis Mags, tal i com avui la coneixem, naix al segle XVI.

    ResponElimina
  11. Pos xiquet, tu ets l'entès, jo i molts més, som tancats, poc imaginatius i no sabem vore res més. No com tu i el regidor de festes, que sou ments prodigioses que els tortosins i tortosines no mos mereixem de lo rucs que som.
    A per cert, al PORTAL DEL ROMEU hi he anat moltíssimes vegades, i n'hi han dos de rètols. Un en singular i l'altre en plural. Lo del plural, si has llegit la història de Tortosa, està equivocat. Algú que mos dona tantes històries d'història hauria de saber també història local.

    ResponElimina
  12. El problema no és el tema de la cavalcada, el Renaixement pot ser un tema tan bo com Disney o les sevillanes en descapotable...sempre que se facen les coses ben fetes i en imaginació, cosa que al meu parer aquí no s'han fet. Que el Renaixement és una cosa emblemàtica de Tortosa, d'acord, però no tot el que porta la marca Renaixement ha de ser bo, o ha de ser la repetició constant de vestuaris, actes o musiques...considero que és encara de ments més tancades beneir tot el que supose Renaixement o tot el que organitze el nostre regidor de festes. Tot necessita la seua evolució i no mos han de fer tragar qualsevol cosa per molt renaixentista que sigue. El problema no és la idea, si no la manera de dur-la a terme. Si us va agradar, m'alegro però no demonitzeu als que no mos va agradar, que tenim tant de dret com vatros d'opinar.

    ResponElimina
  13. Ei, que jo no demonitzo ningú ni he negat el dret a opinar de ningú. De fet, només he donat la meua opinió en una crònica periodística sobre la cavalcada i sobre alguns comentaris que vaig escoltar d'alguns adults durant l'acte. A veure si aprenem a respectar la llibertat d'expressió, que els periodistes també en tenim (de moment).

    ResponElimina
  14. El problema és que a part de donar la opinió, també vas intentar que ningú pernsés diferent, dient, com era?: "adults amb poca imaginació i ments tancades, incapaços de veure-hi ni tan sols l'oportunitat comercial de l'atreviment",
    Això me sona al conte aquell del rei i el vestit imaginari. Vas pensar que la gent faria com los aduladors del rei, que li deien que anava molt bé, quan en realitat, anava despullat. Lo que passa és que per aquí, hi ha gent que no combrega en rodes de molí, i si veu al rei despullat, se li'n fot a la cara.

    ResponElimina
  15. Núria, jo mai intentaré dir-li a ningú què ha de pensar, no sé com arribes a aquesta conclusió. De fet, del que em queixo és que la gent ha de tenir la ment més oberta, i no només per valorar la cavalcada de Reis, sinó per a tot. Si no fos així, no deixaria que aquí comentés tothom i donés la seua opinió lliurament. No com al teu bloc, on ara tu has de moderar i filtrar prèviament els comentaris abans de permetre'n la publicació.

    ResponElimina
  16. Jo al meu bloc "La comedianta tortosina", filtro els comentaris per a que no surte ningú insultant. Però sempre que han donat una opinió sense insults, encara que fos completament en contra de lo que escric, l'hai publicada.
    Bé, tot i que trobo que les teues paraules no van ser acertades, dono la polémica per acabada, ja que penso que qui té boca s'equivoca i tots podem cometre errors, jo la primera.
    Aprofito per a desitjar-te un bon any.

    ResponElimina
  17. Igualment, que tingues un bon 2013. I torna per aquí quan vulgues, que alguns te trobàvem a faltar. Salut!

    ResponElimina
  18. Sr jotabe, com molt be diu, tot son opinions, i jo no tiro per terra les cavalcades amb 4 tractors i 4 globus, nomes dic que jo personalment, penso que son millors les de ara. A mes hem de valorar molt positivament la gentada que hi havia, com mai he vist jo en una cavalcada. Es gent que activa el nostre teixit comercial, i aixo ja es positiu no? Res, que segueixo donant les gracies a tots els organitzadors i els que van sortir....que pel que es veu no eran ningu d,aquests q us explaieu en aquest blog.

    ResponElimina
  19. Voste tampoc va sortir sr royo...o només poden opinar malament els que van sortir?pos mira, algu molt proper a mi va participar a la cavalcada, i va quedar molt decepcionat...si vol li diré que escrigue la seua opinió si el fa quedar més tranquil. El que hem dit tots, tant a favor com en contra són purament punts de vista, opinions personals i no caben arguments desqualificatius cap a qui emet cap tipus d'opinió, només això i res més. A més sovint una critica hauria d'esperonar a qui organitza aquestes coses a poder millorar-les i canviar-les perquè a la llarga si no se toca res acabarien avorrint als seus propis defensors.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta