26 de febrer del 2013

Ercros ignora l'enviat de la Generalitat a Flix per intentar negociar alternatives a l'ERO

FLIX (Ribera d'Ebre).- Cap directiu de la planta d'Ercros a Flix ha volgut rebre aquest dimarts l'alt càrrec de la Generalitat que havia visitat el territori per fer costat als treballadors afectats per la presentació de l'expedient de regulació d'ocupació que afecta 156 persones a la Ribera d'Ebre. Ni el director general d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ni l'alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, han aconseguit que els responsables de la companyia hagen accedit a rebre'ls per parlar del daltabaix econòmic i laboral que amenaça el municipi i la resta de la comarca, des que divendres es va presentar l'ERO. Formalment, Ercros ha adduït problemes d'agenda per no concertar cap trobada. De fet, el govern català pretenia que la reunió tingués lloc aquest dimarts a Flix, coincidint amb la visita de Bonastre.

La indignació a Flix creix amb el pas de les hores. Sobretot, després que la direcció d'Ercros ha deixat clar que no pensa negociar amb les administracions l'ERO que afecta 156 treballadors. I és que, des de la reforma laboral aprovada ara fa un any, l'empresa ja no està obligada a fer-ho. Amb tot, representants del Govern i de l'Ajuntament flixenc han retret obertament a la companyia que no atengui les seues peticions de reunir-se per negociar possibles alternatives als acomiadaments. Mentrestant, els treballadors continuen bloquejant l'accés a La Fàbrica, amb l'activitat ja paralitzada. A més, per dilluns que ve hi ha convocada una aturada general de l'activitat al municipi, tot coincidint amb la jornada de vaga a l'empresa i la manifestació a Barcelona, amb motiu de l'inici de les negociacions de l'empresa amb els sindicats.

"Fins ara és impossible concretar una trobada que és necessària i imprescindible, amb el Govern d'una banda i amb l'Ajuntament de Flix. Si no és així, la irracionalitat de l'empresa arribaria als límits més insospitats possibles", ha lamentat, visiblement molest, l'alcalde, tot recordant el compromís del president d'Ercros, Antoni Zabalza, de mantenir obertes les vies de comunicació. "Lamentem que no hagi estat possible mantenir aquesta reunió conjunta", ha subscrit Bonastre.

El Govern retreu a la companyia que, a diferència d'altres casos recents, hagi optat per la via dels "fets consumats", sense deixar espai a "alternatives". "Ningú nega que la producció de clor tingui els dies comptats i que hi ha una organització econòmica i productiva compromesa", ha admès Bonastre que, malgrat això, ha reclamat a Ercros que es replantegi la situació retirant l'expedient.

En aquest sentit, més enllà d'admetre que l'empresa es troba "emparada per la llei", ha recordat la "responsabilitat social" que acumula després d'una trajectòria de prop de 120 anys al municipi, amb 4.000 habitants i una activitat industrial dependent de la seva activitat. "És un dels efectes més importants dels ERO que hem tingut durant els últims anys a Catalunya", ha precisat. Tampoc ha descartat que el Govern acabi jugant la carta de la responsabilitat ambiental dels centenars de milers de tones de residus tòxics que ha abocat al riu, i que ara s'han de netejar amb finançament públic.

Ocupació vol fer de mitjancer

Però tot i la manca d'interès mostrada fins aquest moment per part de la companyia, el responsable d'Ocupació ha anunciat que el Govern continuarà insistint perquè l'empresa s'assegui i s'avingui a "abordar el problema i gestionar-lo de la millor manera". La Generalitat vol exercir el paper de mediadora en el conflicte, un rol que ara no pot jugar perquè l'ERO ha estat presentat com a estatal, davant el Ministeri de Treball. Per aconseguir-ho, Bonastre ha insistit en la necessitat que se segregui l'expedient català, ja que només 22 dels 196 acomiadaments previstos correspon a plantes d'arreu de l'Estat espanyol.

Per la seua banda, l'alcalde de Flix ha agraït el suport del Govern al municipi i ha acusat Ercros d'haver "enganyat vilment" els representants consistorials, que es van reunir amb els directius deu dies abans de la presentació de l'ERO sense que aquesta opció aparegués entre les barallades per redreçar la situació. Segons ha reiterat Mur, Zabalza hauria posat sobre la taula una reducció salarial generalitzada al grup o el redimensionament de les línies de producció de clor i alcalina, que haurien tingut un impacte molt menor en l'ocupació. En canvi, l'ERO en marxa, ha alertat, suposaria el "tancament" definitiu de la planta.

Els veïns del municipi s'han bolcat en les mobilitzacions convocades per defensar l'activitat a la fàbrica i el manteniment dels llocs de treball. Així, dilluns, coincidint amb la jornada de vaga a Ercros i la manifestació a Barcelona davant l'inici de les negociacions de l'ERO entre els representants sindicals de la plantilla i l'empresa, s'ha convocat una aturada general de l'activitat al poble per facilitar també el desplaçament a la protesta. "Els negociadors han de notar l'alè de la gent de Flix i que és un problema que ens afecta a tots. Les fitxes de dòmino aniran caient", ha relatat Mur.

El bloqueig atura la planta

A les portes de la fàbrica, desenes de treballadors i veïns continuen bloquejant l'accés de camions que, des d'aquest dilluns a la nit, ha aconseguit paralitzar la producció. Confien que la pressió al carrer i de les administracions pugui acabar doblegant les intencions de l'empresa. Reconeixen que la producció de clor amb cel·les de mercuri té data de caducitat, però reclamen una estratègia per esmorteir el cop sobre els treballadors i l'ocupació amb temps. 

"Hauria de ser dimensionant-la de forma diferent perquè puguem tenir temps, cap al 2018, perquè les administracions puguin fer un pla d'ocupació i buscar alternatives per recol·locar més progressivament o que els treballadors arribin en millors condicions a la jubilació", ha explicat José Domingo Abelló, membre del comitè d'empresa.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta