9 d’octubre del 2013

Cadena humana a Vinaròs per reclamar el tancament i el desmantellament del projecte Castor

VINARÒS (Baix Ebre).- La ciutadania de Vinaròs i de la resta del territori ha format aquest dimecres al vespre una muralla humana per reclamar el tancament i el desmantellament del projecte Castor. Prop de 2.000 persones de banda i banda del Sénia s'han aplegat al passeig marítim en una protesta convocada a través de les xarxes socials. Amb la silueta de la plataforma a l'horitzó, els veïns han criticat la desinformació existent al voltant de la crisi sísmica que ha desencadenat el projecte i han expressat la seva preocupació pel fet que les tremolors puguin augmentar en un futur. L'alcalde de Vinaròs, Bautista Juan, ha evitat demanar explícitament el desmantellament del Castor, però ha admès que no ha tingut els beneficis econòmics que s'esperava.


La freqüència i la intensitat dels sismes ha afluixat, però la ciutadania continua fent sentir la seva oposició al projecte Castor. Aquest dimecres la platja del Fortí de Vinaròs ha acollit una nova protesta que ha aplegat prop de 2.000 persones, segons l'organització, vingudes de diverses poblacions del Baix Maestrat -aprofitant que aquest dimecres és festiu al País València- i també de les Terres de l'Ebre. Els participants han format una muralla humana que s'ha estès al llarg del passeig marítim durant més de tres quarts d'hora.

El clam ha estat unànime contra el Castor i, les consignes, molt clares. La ciutadania reclama el tancament i el desmantellament de la plataforma ubicada 22 quilòmetres mar endins i critica la manca d'informació que, segons ells, els han ofert l'Ajuntament de Vinaròs i també el govern de l'Estat. "No ens diuen res, no ens donen cap explicació i la gent té molta por perquè cada dos per tres se senten sismes", ha explicat Isabel Guirao.

De fet, la intranquil·litat de la població continua latent. "Em preocupa el què tenim aquí davant perquè l'altre dia ho vaig sentir -el sisme- i em va impactar molt, encara porto l'ensurt a sobre", ha lamentat Enriqueta Troncho, una veïna de Vinaròs que reclama el desmantellament del Castor o que es garanteixi que "no tornarà a passar". Montserrat Aymerich i el seu marit s'han sumat des d'Alcanar a la convocatòria perquè confien que les protestes serveixin perquè algú els escolti, tanquin la plataforma i els deixin "tranquils".

La protesta d'aquest dimecres l'han organitzat diversos ciutadans que han aconseguit mobilitzar a la població, per sobre de les seves pròpies expectatives, segons han reconegut, pràcticament només a través de les xarxes socials. Després de la formació de la muralla humana davant la costa, s'ha llegit un manifest en què s'ha exigit a l'Ajuntament de Vinaròs una reunió pública per "calmar" la ciutadania, segons ha explicat un dels responsables de l'acte, Jordi Vives.

De moment, els impulsors de la muralla humana han organitzat per a aquest dissabte a les cinc de la tarda una assemblea informativa a l'Auditori Municipal de Vinaròs. Segons ells, la relació entre els sismes i el Castor és inequívoca, i consideren que "qui no la vegi és que és cec o és que no la vol veure", segons ha etzibat Vives. Defensen que el tancament i el desmantellament definitiu de la plataforma del magatzem submarí de gas és l'única mesura que pot brindar seguretat al territori.

L'alcalde de Vinaròs admet que el Castor no ha complert les expectatives creades

L'alcalde de Vinaròs, Bartolomé Juan (PP), ha evitat demanar explícitament el desmantellament del projecte Castor, però s'ha mostrat convençut que el govern espanyol actuarà "amb total responsabilitat" i "no permetrà riscos per a les persones". El batlle ha insistit que l'assumpte del desmantellament no és competència del consistori, però ha admès que "difícilment es podrà oferir un informe que doni garanties" que els sismes no es repetiran, per la qual cosa ha considerat que el Castor "té els dies comptats".

Juan ha reclamat informació, rigor i màxima seguretat per a la ciutadania, i ha reconegut que ell, a títol personal, sempre ha tingut "dubtes" respecte al projecte. En aquest sentit, ha lamentat que "es van vendre moltes bondats" però que, avui per avui, "no existeixen" perquè el Castor no ha generat l'oferta laboral que s'esperava ni la riquesa que es plantejava.

L'alcalde ho ha comparat amb la necessitat d'impulsar infraestructures molt demandades a la demarcació de Castelló. Per exemple, ha dit que amb una petita part de la inversió efectuada en el Castor -uns 1.300 milions d'euros- s'haurien pogut atendre altres prioritats com ara la construcció de l'A-7, el Corredor del Mediterrani o la posada en marxa de l'Aeroport de Castelló.

Via ACN (Jordi Marsal / Roger Segura)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta