20 d’octubre del 2013

Cemex reobre dos forns a la cimentera d'Alcanar i recupera la meitat de la plantilla d'abans de l'ERO

ALCANAR (Montsià).- Aquest dilluns començaran les tasques de manteniment a la planta de Cemex d'Alcanar per posar en marxa dos dels tres forns de la fàbrica de ciment. Fa més d'un any que es va aturar l'activitat a la cimentera i es va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va afectar 136 treballadors, més del 80% de la plantilla. Una trentena d'empleats van acceptar desplaçar-se a altres plantes de la fàbrica i ara se'ls ha ofert tornar al Montsià. La planta treballarà amb una plantilla d'unes 70 persones, després que hagin acceptat una reducció del 25% dels sou. Cemex només garanteix que, fins al març de 2014, es produirà clínquer, la roca d'on s'extreu el ciment, i que s'exportarà majoritàriament a països com Brasil.

Com ha confirmat la presidenta del comitè d'empresa de la fàbrica de Cemex a Alcanar, Vanesa Esquerra, els forns de la planta es posaran de nou en marxa després de més d'un any d'inactivitat, des del 27 de setembre de 2012. Es preveu que a partir del proper 27 d'octubre es posi en marxa el forn 2 i s'activarà també el forn 3 durant el mes de novembre.

Cemex ha reforçat la plantilla de la planta d'Alcanar, on des de l'aplicació de l'ERO només hi treballaven una trentena de persones. Ara es recuperen els empleats que havien acceptat ser recol·locats en altres plantes de companyia a l'Estat. Són 32 treballadors que havien estat desplaçats a Lloseta (a les Illes Balears), Morata de Tajuña (Madrid), i Alacant (País Valencià). S'ha contractat una desena de treballadors més per completar una plantilla de poc més de setanta treballadors i també les empreses subcontractades de la zona, per al manteniment o el transport, entre altres, tornaran a la feina a partir d'aquest dilluns.

De moment, a la planta només es produirà clínquer d'una única qualitat de ciment i destinat a l'exportació. Abans la planta fabricava moltes formes de roca de diverses qualitats, com el ciment 42, el ciment 52 o el ciment SR. Els forns no treballaran amb biomassa i, de moment, ho faran només amb carbó. Per tant, Cemex congela el projecte que va iniciar l'any 2010 per arribar a produir el 65% de l'energia amb combustibles sostenibles.

Reducció del sou

Per a la posada en marxa de la planta, els treballadors han acceptat una reducció del 25% dels salaris, a més d'altres costos socials com l'eliminació del transport que se'ls oferia des de les poblacions d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Vinaròs fins a la fàbrica. "Hem fet aquest esforç esperant que -la cimentera- tiri endavant", ha assegurat la presidenta del comitè d'empresa. "Està tot una mica a l'aire, arrenquem i esperem que amb la inversió que van a fer es pugui continuar però no tenim un garantia de l'empresa que això sigui per X temps", ha afegit.

Els treballadors confien que Cemex compensi l'esforç que fan els empleats amb la rebaixa del sou amb la recerca de nous clients per a l'exportació i resolent el dragatge del port dels Alfacs que permetria l'arribada de vaixells de càrrega amb el doble de capacitat dels que ho poden fer actualment. Com ha explicat Esquerra, els treballadors veuen en l'exportació, a països com el Brasil, la viabilitat i el futur de la planta i caldria poder rebre vaixells amb capacitat per a 50.000 o 60.000 tones.

Segons ha apuntat la presidenta del comitè d'empresa, la posada en marxa de dos forns a la planta d'Alcanar servirà per complir amb els permisos d'emissió de diòxid de carboni (CO2). Les fàbriques reben compensacions si produeixen menys contaminants dels que se'ls ha autoritzat i Cemex ha demanat una pròrroga del permís fins al març de 2014 per poder rebre la compensació de 2013. Per aquest motiu, la feina, de moment, només està garantida per al propers cinc mesos.

Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta