8 d’octubre del 2013

El Consell de Seguretat Nuclear assegura que els terratrèmols no han afectat Ascó i Vandellòs

BARCELONA.- El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha aprovat un informe amb l'anàlisi dels terratrèmols registrats aquests dies a les Terres de l'Ebre i a la província de Castelló. En l'informe s'ha constatat que els sismes "no han tingut cap repercussió en la seguretat de les centrals d'Ascó i Vandellós ni han afectat al seu funcionament". En aquest sentit, el nivell d'acceleració horitzontal detectat ha estat inferior al que hauria fet activar les mesures de verificació i protecció establertes a les plantes.

Les dues instal·lacions disposen dels sistemes de vigilància sísmica, necessaris per registrar i analitzar terratrèmols de forta intensitat i de protocols d'actuació, recollits en les Especificacions Tècniques de Funcionament que, si escau, obligarien a parar de forma ordenada i segura la central nuclear en cas que se superés el nivell establert en les Especificacions, la qual cosa es coneix amb el nom de 'Terratrèmol d'Aturada Segura'.

D'altra banda, la refrigeració essencial de Vandellós II està assegurada per un sistema situat a 23 metres per sobre del nivell del mar (sistema EJ), per la qual cosa en el cas que un terratrèmol d'alta intensitat generés un tsunami, la seguretat nuclear de la planta no es veuria afectada per aquest succés.

De fet, diverses entitats ecologistes havien demanat que es paralitzés immediatament l'activitat de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellós, pel perill que podien suposar els moviments sísmics registrats els darrers dies. "L'activitat sísmica pot afectar el funcionament de les centrals nuclears i la recent experiència de Fukushima n'és un bon exemple", argumentaven. Alertaveen, a més, que el projecte Castor -causant dels terratrèmols dels darrers dies- podria provocar un gran moviment sísmic a la Falla del Camp, propera a les dues centrals nuclears, i que ja ha registrat grans terratrèmols al llarg de la història.

El terratrèmol més fort registrat els darrers dies ha estat de 4,2 graus en l'escala Richter, molt a prop de la falla del Camp, on està ubicada la central de Vandellós. Una falla que en els darrers 125.000 anys ha tingut episodis molt violents, com van recordar les entitats ecologistes en una nota conjunta. A més, els moviments de terreny en les instal·lacions de la central nuclear d'Ascó són habituals a causa del terra argilós sobre el qual està situada, van argumentar.

Els ecologistes també van recordar que les proves sísmiques de les dues centrals nuclears apunten que "amb prou feines" resistirien un terratrèmol de més de 7 graus a l'escala Richter. Per això, i davant del risc que els efectes de les injeccions de gas del projecte Castor continuïn afectant el territori, demanaven que les dues centrals paralitzessin immediatament la seva activitat.

Les entitats ecologistes que van subscriure el comunicat són: Ateneu Roig Cambrils, Casal Despertaferro, CGT-Baix Camp, CUP-Reus, CUP-Tarragona, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Grup Antinuclear de les Comarques Gironines, GEPEC, ICV-Reus. Som Energia, TLN-100% Renovables, Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear,Eurosolar, Dia de la Terra, Alternativa Verda i CANC.

Via ACN

1 comentari:

  1. ...que van a parar las centrales...los ricachos no se paran por estas "memeces"...una cosa ¿esta gente de la seguridad nuclear, son extranjeros o de Madrid?...si son extranjeros me fio de su palabra, pero si son de los otros...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta