8 d’octubre del 2013

Espadaler escolta els alcaldes de l'Ebre però evita exigir el desmantellament del Castor

TORTOSA (Baix Ebre).- El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha intentat transmetre un missatge "tranquil·litzador" als alcaldes de les Terres de l'Ebre amb els resultats de l'informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que assegura que els sismes de les darreres setmanes no han afectat les centrals atòmiques del territori. Espadaler ha presidit a Tortosa una nova reunió del comitè de seguiment del Pla Especial d'Emergències Sísmiques, Sismicat, que es manté activat en fase d'alerta arran dels terratrèmols de les últimes setmanes. Tot i assegurar haver pres nota de la voluntat dels alcaldes per desmantellar el magatzem de gas submarí Castor, que hauria originat els terratrèmols, ha evitat posicionar-se obertament a favor d'aquest extrem.


"És un informe tranquil·litzador", que aporta "llum, seguretat i garanties", ha assegurat el conseller, tot recordant que la seguretat de les nuclears del territori -Ascó I i II, Vandellòs II i la també clausurada Vandellòs I- era una preocupació "lògica i legítima" davant l'onada de terratrèmols de les últimes setmanes. "Les nuclears estan seguint els protocols establerts i no generen cap problema de seguretat", ha transmès als alcaldes durant la reunió del Sismicat que ha tingut lloc a la Delegació del Govern a Tortosa, on han participat representants de Protecció Civil, Bombers, Mossos d'Esquadra, el SEM i la resta d'efectius d'emergències.

La trobada, que segons el calendari establert es repetirà el pròxim dimarts vinent al vespre, ha servit també per mantenir activat en alerta el pla activat el passat dijous, tot i que l'activitat sísmica hagi disminuït sensiblement durant els últims dies, amb set moviments de 2,1 graus a l'escala de Richter com a màxim durant les últimes 24 hores. "Tot i que no són perceptibles per a la població, i podrien fer pensar que l'episodi ha acabat, té molt sentit mantenir el comitè tècnic viu perquè hem d'escatir els motius: no estem davant causes naturals sinó induïdes", ha avisat.

Espadaler ha aprofitat també la reunió per valorar les reunions de les últimes hores amb el govern espanyol. Ha reiterar la seua exigència d'obtenir tota la informació sobre l'activitat de la projecte Castor durant les últimes setmanes, anunciant un requeriment judicial que es podria presentar durant els pròxims dies. El Govern, ha assegurat, vol contrastar aquesta informació amb les dades recollides sobre els moviments sísmics per esbrinar la causa exacte de l'episodi, més enllà de jutjar la possible continuïtat del projecte.

En aquest sentit, i malgrat les evidents topades que s'han fet paleses durant les últimes hores amb el govern espanyol, que va ignorar els ajuntaments catalans afectats excloent-los de la trobada a Madrid on sí que estaven presents els alcaldes del Baix Maestrat, el conseller s'ha mostrat conciliador amb la posició ambigua del Ministeri d'Indústria, tot apuntant la seva coincidència "total" amb la tesi que "mentre hi hagi moviments sísmics, per imperceptibles que siguin, aquesta activitat no pot tornar a funcionar".

En aquest sentit, Espadaler ha evitat posicionar-se obertament al costat de les reclamacions de desmantellament dels alcaldes, malgrat recollir la seua "inquietud". "No estem en el moment processal. Estem en el moment d'aportar llum a l'episodi i aturar l'activitat amb rotunditat", ha argumentat. D'altra banda, el comitè tècnic ha acordat en la reunió trametre una invitació al govern espanyol perquè nomeni un representant que participi en les trobades de seguiment del Sismicat -tal i com preveu el mateix pla-.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta