15 d’octubre del 2013

Europa nega els diners del programa Life que la Generalitat volia per combatre el caragol poma



TORTOSA (Baix Ebre).- El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre ha admès aquest dimarts que trontolla el finançament del pla de xoc contra la plaga del caragol maçana al Delta, que caldria aplicar de forma imminent. Segons Xavier Pallarès, la Unió Europea ha rebutjat aprovar el projecte Life que havia sol·licitat la Generalitat per estudiar i finançar mesures per combatre el gasteròpode invasor -per valor d'uns 600.000 euros-. Les autoritats comunitàries tampoc veuen amb bons ulls l'assecament de part dels arrossars per eliminar els caragols, i es mostra reticent a pagar els ajuts agroambientals si no s'inunden els camps. El Govern, que preveia iniciar el pla de xoc quan acabi la sega d'aquí uns quinze dies, busca ara fonts de finançament alternatives i treballa amb la inundació d'aigua salada als arrossars.

"El problema és que hem d'actuar ja, un cop acabi la sega", ha reconegut Pallarès, després d'anunciar les reserves de les autoritats comunitàries a l'hora de finançar les diverses mesures plantejades pel Departament d'Agricultura per aturar l'avanç del caragol maçana i evitar que creui definitivament a l'hemidelta dret. "Si salta de marge, podem tenir problemes", ha advertit. El retard en el procés de recol·lecció per les condicions climatològiques dels últims mesos dóna ara uns quinze dies de marge al govern per buscar fons de finançament alternatives. Agricultura tornarà a demanar, en aquest sentit, la implicació del govern espanyol perquè intercedeixi davant la Unió Europea perquè garanteixi el finançament de les actuacions per altres vies i que l'administració estatal es corresponsabilitzi amb el possible cofinançament.

De moment, el projecte Life al qual aspirava a accedir el Govern, amb una aportació comunitària prevista d'uns 600.000 euros, i que s'havia de destinar a l'estudi i execució de mesures contra la plaga, ha quedat desestimat. "Farem una reclamació a la Unió Europea", ha apuntat Pallarès. No només això. La principal mesura que Agricultura volia tornar a aplicar sobre el terreny per aturar el caragol, l'assecament dels arrossars un cop finalitzada la sega, tampoc compta, d'entrada, amb el suport europeu.

"Encara no ens han dit que no, però no ho veuen amb bons ulls", ha apuntat el delegat. Es tracta, aquesta, de la mesura "més barata i més lògica", però que requereix de l'autorització de la UE, que aporta anualment uns 1.000 euros per hectàrea als arrossaires perquè mantinguin inundats els seus camps durant la tardor i fins a principis d'any per garantir l'hàbitat de les aus hivernants. Una opció autoritzada parcialment al marge esquerre durant les dues últimes campanyes que la Comissió no sembla disposada a prolongar.

Amb aquest panorama, el Govern treballa ara amb la inundació d'aigua del mar d'unes 2.000 hectàrees afectades i on les condicions del terreny i la infraestructura hidràulica ho permetin. Una opció que no és tan "barata" però "assumible" i, per a la qual, Agricultura ha posat sobre la taula 200.000 euros per començar-la a implementar en les pròximes setmanes. Aquesta proposta, però, segons Pallarès, topa també amb alguns "recels" per part de la Comunitat de Regants de l'Esquerra perquè, tot i l'elevada mortalitat de caragols que genera, l'aigua salda té uns efectes corrosius importants en les bombes i comportes hidràuliques.

El delegat ha lamentat també que les limitacions en l'aplicació d'alguns productes per al tractament de la plaga, pels efectes que poden tenir en altres espècies animals i vegetals del Delta.

Via Canal 21 Ebre i ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta