16 d’octubre del 2013

Tortosa activa una campanya informativa per combatre les actituds incíviques



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha activat una campanya informativa per explicar a la ciutadania l'ordenança de civisme, les normes reguladores de la convivència a la via pública que s'hi inclouen, i les sancions corresponents. L'objectiu de la campanya és afavorir la convivència i reduir els actes incívics al carrer. La difusió de l'ordenança de civisme es farà per diferents vies, entre les quals la policia de proximitat i el servei municipal de Mediació Comunitària, que ja treballa en una línia similar amb xerrades per fomentar la convivència entre comunitats de veïns. De fet, el servei s'ha reforçar amb dos plans d'ocupació dins de programa Treball als Barris.

+Aquesta imatge s'està comentant ara mateix a Facebook.
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la regidora de Governació, Rosa Cid, han explicat avui els detalls d'aquesta iniciativa, que busca conscienciar la ciutadania, divulgar, oferir mediació i, en última instància, advertir que els comportaments incívics seran sancionats. L'ordenança de civisme va entrar en vigor el maig de 2009 amb l'objectiu de convertir-se en una eina efectiva per fer front a les situacions susceptibles d'afectar o alterar la convivència, per la qual cosa es va incloure un ampli apartat dedicat al comportament a la via pública i l'ús dels elements estructurals i mobiliari urbà. Entre les situacions regulades hi ha el vandalisme, la col·locació de cartells en llocs indeguts de la via públcia, la mendicitat coactiva, el consum d'alcohol al carrer amb aldarulls, les molèsties per soroll, el comerç ambulant no autoritzat, i el consum, tinença i manipulació de drogues.

Les infraccions es tipifiquen com a lleus, greus i molt greus en funció de la pertorbació produïda i de la reincidència. En la línia del que han fet altres municipis, la normativa ciutadana ha incorporat altres aspectes a regular, com la prohibició d'anar despullat o semidespullat pel carrer, o l'estesa de roba en balcons en edificis del centre històric. Amb l'objectiu de combatre la reincidència, aquest any passat es va modificar l'ordenança per endurir les sancions lleus, l'import mínim de les quals passa de 50 a 100 euros. El topall de les lleus continua en 750 euros, mentre que les greus oscil·len entre 751 i 1.500 euros i les molt greus entre 1.501 i 3.000.

En aquest sentit, una major sensibilització social davant la comissió d'actes incívics, junt al fet de disposar d'una eina com l'ordenança de civisme al servei del ciutadà, s'ha traduït en un increment notable de les sancions tramitades. La labor divulgativa del servei de Mediació Comunitària i de la policia de proximitat, així com la disposició de més mitjans en la tramitació de les actes que aixeca la Policia Local, també han contribuït en aquest augment de les infraccions sancionades. Així, mentre l'any 2012 es van tramitar 271 expedients sancionadors, aquest any, fins al 15 d'octubre, aquesta mateixa xifra puja a 321. Les multes per sorolls (35 el 2012 per 65 durant els 10 primers mesos de 2013), la col·locació de cartells en llocs indeguts (15 el 2012 front a 28 el 2013), i fer les necessitats fisiològiques al carrer (12 l'any passat i 26 enguany), són algunes de les infraccions més denunciades aquest 2013. En canvi, el consum d'alcohol o de drogues s'ha reduït d'un any a l'altre. L'alcalde ha explicat que els ciutadans són cada dia més conscients dels seus deures i també dels seus drets, i això genera més denúncies en la mesura que aquests últims es veuen vulnerats.

Vídeo Canal 21 Ebre

12 comentaris:

  1. Els primers que incompleixen l'ordenança és el mateix ajuntament i el partit polític que hi governa. Sense anar més lluny, la gent haurà vist els cartells del concert de Vivaldi, Mozart, etc,...al pont de l'estat l'any passat i a parets de Tortosa. O a Jesús cartells de CiU a la parada del bus. Llavors, es multen a sí mateixos?
    Menció a part té el tema de l'ordenança en sí mateixa que va ser denunciada per entitats i algun partit polític, perquè en moltes coses, no té ni cap ni peus. Per exemple, agarrar més de 5 l d'una font, multa!!!

    ResponElimina
  2. A mi lo que m'impacta és la senyal de prohibit jugar a pilota. Suposo que això va per als crios.

    ResponElimina
  3. Ignorant, tens tota la línia de discussió sobre el tema al nostre Facebook https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200920562279648&set=a.10200760853087018.1073741825.1333216966&type=1&theater

    ResponElimina
  4. Per a començar podrien fer una carta a totes les empreses de Tortosa recordant-los als seus conductors de furgonetes/camions, per a que serveixen els pàssos de vianants.

    ResponElimina
  5. Hi dic jo, també multaran aquells q aparquen "l'audi" davant d'un gual, pq aixo també es in-civisme, o aquells q en actes oficials estan amb el mòbil i no estan escoltant als altres?

    ResponElimina
  6. Ara ja parles de l'alcalde, kaesar !

    Brian, ets una mica injust. Quan parles de recordar per a que serveixen el pasos de vianants als repartidors, t'oblides d'afegir d'avisar al 80 % de conductors de per a que serveixen els llocs de carga i descàrrega . I en última instància, jo al menys, sóc infinitament més condescendent amb algú que ocupi un pas de vianants per necessitat, d'haver de carregar o descarregar, que no pas amb aquells conductors de turismes que l'ocupen per que sí, o perquè som així de xulos.
    Ah, i posats a fer la carta, que la facin no només per als repartidors de Tortosa, no ?

    ResponElimina
  7. Ximo, només he contestat aixi de rapid i curt, perque si dic tot lo que penso, no cabria a la pagina de Marfanta.
    No estava pensant en els que hi aparquen (encara que realment són una molestia i perill, tant em fa si es "per necessitat" o no ... per cert, a altres paisos no s'aparca mai damunt dels passos de vianants per molt important que sigui la descarrega, per tant no entenc perque Tortosa ha de ser diferent???) ...
    ... no, estava pensant en les furgonetes que rarament s'aturen per deixar passar als vianants. Sembla que tenen dret a no parar, ja que "estan treballant" i per aixo no poden perdre temps. Que si, ja sé que molts altres conductors tampoc paren, pero ja he dit abans que ha sigut un comentari abreviat. El fet és que ultimament em fixo més en les furgonetes, les quals normalment van massa rapid, amb el conductor sovint enganxat al mobil o fumant i ni et veuen. La setmana passada vam tenir un susto fort precisament.
    I he dit "Tortosa" perque la noticia va sobre Tortosa i jo només conec el cas de Tortosa.
    De totes formes, em sembla que estem d'acord en el fons de la questió, no?

    ResponElimina
  8. No, no, aquesta vegada, no estem d'acord, ni en el fons ni amb la forma. Estem d'acord en que un s'ha de parar perquè és obligatori i perquè està en joc la integritat de la persona o persones que puguin estar passant. En el que no estic d'acord és en assenyalar un determinat col·lectiu. També tinc observat, per altra part, que hi ha persones ( que per no caure en el mateix error, no assenyalaré ) que passen sense encomanar-se a ningú i sense mirar, com si al passar hi hagués un mur que s'aixeques automàticament al moment que el vianant enfila el pas de zebra .
    La veritat és que primer em pensava que sí, que et referies als que no paren, més que als que aparquen a sobre, però he pensat que no podia ser que senyalessis un col·lectiu concret. Veig que sí, ho fas. Però l'estadística que fas la trobo una mica precipitada.
    Per cert, vols dir que si parlem d'apreciacions particulars, on primer ens posaríem d'acord és en que el col·lectiu en poca predisposició a parar és el dels ciclistes ? Per acabar d'adobar-ho, ara afegeixes que sovint van enganxats al mòbil i fumant . I segur que tenen permís de conduir ? I vols dir que no condueixen amb xancles ? I vols dir que no els haurien de fer la prova d'alcoholèmia ? .

    ResponElimina
  9. Ja t'he dit que era només un comentari rapid d'observació personal, dient que ultimament "em fixo més" en conductors professionals - els quals , per altre part, sent professionals haurien de saber-ne més que altres usuaris, no? No era una estadistica, merement un "em fixo en ...".
    Tens rao, pero, tot el que dic, ho puc aplicar a altres usuaris, per tant...
    ... rectifico; ara proposo que l'ajuntament fassi una carta a tots els tortosins entre 3 i 99 anys, i gent d'altres poblacions que hi puguen passar per Tortosa, explicant-los per a que son els passos de vianants i demanant que es respectessen.
    Alternativament, que la policia local fassi complir les normes.

    ResponElimina
  10. Com a repartidor q sóc al tema q feu referencia us puc dir moltes coses com: primer q no me sentit ofes al comentari de Brian, ja que crec q es sobreentenia, tot i aixi dona les gracies a Ximo ja que poca gent "defensa" als repartidors, ja que a vegades sembla q sol aparquem o anem en presses aquest col.lectiu.
    Malauradament les furgonetes al ser més grans de dimensions potser son més vistoses i "tapen" més la vista. Dir q jo com altres repartidors intentem aparcar a les zones de descarrega, les quals moltes vegades estan plenes de cotxes (i quasi sempre son els mateixos ) i si aquestes zones estan plenes solem aparcar als xamfrans deixant el pas de vianants lliures. Quant hem de deixar les furgones dalt la cera pq els cantons estan plens de cotxes "mal aparcats" o la zona q podem "aparcar" es a l'altra punta de barri. I a vegades quant "quasi" per obligacio ens toca deixar de mig a mig la furgona, els primers a toca el claxons solen ser els que amb el seu cotxe aparquen tot el dia malament. Jo com molts altres quan veiem un peato al pas de peatons ens parem i els deixem passar. Presses....
    I finalment dir que com a tot arreu i a de tot, i q l'ajuntament i policia local haurien de vigilar més els mals estacionaments de vehicles i posar més zones de carrega i descarrega i vigilar les que hi han.

    ResponElimina
  11. Per a tots. Els passos de vianants no els respecta el 99% dels conductors. Repartidors, quin fart! I audis en escuts jueus, l'altra cara.
    I així tota la normativa de tràfic!
    Dieu tots! Som uns pèssims conductors i ens saltem les normes cada 2x3. D'altra manera ni sincers, ni persones. Animals i de baixa capacitat intel·lectiva, o com se digue.
    Per un que trobes que s'atura quan toca, deu que te fan esperar. Intermitents. Límits de velocitat. I molt més!
    Va, que digui algú que posa l'intermitent quan canvia de carril a una "rotonda".
    I qui vagi de sant que tire la primera pedra.
    Poca vergonya en general, i menys consciencia cada cop.

    ResponElimina
  12. Ja que ho dius " per a tots ".....ras i curt: generalitzes massa, i per tant, ets injust.
    Però home, 99% ( ara em diràs que no volies dir el 99 ) resultarà que mai cap vianant passa per un pas de zebra menys quan no hi passen cotxes i, que jo hagi vist, moltes vegades veig cotxes aturats per a que passi el personal....No hi ha vegada que " vagi dins " que no em pari al pas de Alado, i desprès al de Adam....I juraria que no sóc una gran excepció. Ah, i a les rotondes acostumo a posar l'intermitent per canviar de carril. Això sí, a la del Mc Donald's, si vaig a cap a l'Aldea, al 13, ja em poso al carril de la dreta, no al de l'esquerra ( parlo d'esta perquè aquí si que tinc comprovat que moltíssimsa gent és posa al de l'esquerra per anar cap a baix i, sense encomanar-se ningú, envaeixen el carril de la dreta ) Amb tot, tampoc crec que siguin el 99 % .

    I, ja que hi som, a mi també m'emprenya molt que, per exemple, al pas que hi ha quan baixes del pont a la dreta ( farmàcia Gamundi ) molta gent en faci cas omís i intenta ( i aconsegueix ) creuar el carrer seguint la vorera.... per no anar 4 mts. més enllà .

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta