10 de desembre del 2013

Ports bonificarà amb 75.000 euros els pescadors de l'Ametlla de Mar si milloren l'eficiència de la llotja i la flota



L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- La Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar s'ha compromès amb la Generalitat a introduir mesures de millora de l'eficiència en l'activitat de la llotja, la comercialització del producte, així com l'optimització de la flota i l'espai portuari per poder rebre una bonificació de 75.000 euros durant els pròxims dos anys de Ports. L'entitat és la primera de Catalunya que s'acull a l'acord de millora de la gestió pesquera de Catalunya, presentat com un nou model per canalitzar les aportacions públiques al sector pesquer. Així, la Confraria rebrà aquests recursos, calculats sobre la base de la taxa que cobra Ports per la pesca fresca de venda en llotja i en funció del compliment dels objectius.

El conveni ha estat signat aquesta tarda pel president de Ports de la Generalitat i secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font; el director general de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Jordi Ciuraneta; i el patró major de la Confraria, Joan Llambrich. L'acord, que s'ha d'estendre a la resta de confraries de Catalunya de forma individualitzada i en funció de les necessitats particulars de cada cas, suposa, segons ha destacat Ciuraneta, l'aplicació d'un nou concepte en la transferència d'ajuts públics al sector, allunyat del tradicional atorgament de subvencions: el "guanyar i guanyar", o "fer una cosa a canvi d'una altra".

De fet, segons ha precisat Font, la idea és que a partir dels recursos propis per a inversions que genera Ports, que disposarà en aquest capítol de 6 milions d'euros per al pròxim 2014 generats a partir de l'activitat privada en aquestes instal·lacions, es destini un milió a totes les confraries catalanes, que rebran els recursos en funció dels objectius complits. "Hem anat una mica més enllà. No firmem una subvenció sinó un contracte programa. Esperem que amb aquest milió d'euros les confraries siguin capaces de millorar la productivitat, innovar, tenir millors resultats. I si això es fa realitat, el 2015 el podrem prorrogar. Fem que els sectors es moguin i no s'apalanquin", ha raonat.

Els compromisos de millora durant els pròxims dos anys que ha assumit l'entitat que agrupa als pescadors de l'Ametlla de Mar s'estructuren en tres grans àmbits amb diferent contribució a l'hora d'aconseguir els ajuts: la millora en l'eficiència de la gestió de la llotja, amb un 30%; l'optimització de l'espai portuari i de la flota, introduint bones pràctiques, un altre 30%; i el reforç del control de la traçabilitat del producte, que representa un 40%.

En funció del grau d'implementació d'aquest programa, la Generalitat "bonificarà" la Confraria amb el 50% de l'import que recapta Ports per la taxa TA-4 de pesca fresca de venda en llotja -el 2% sobre la facturació bruta del peix que hi passa-, prenent com a base les xifres de l'exercici de 2012, que en el cas de l'Ametlla de Mar ascendeix a uns 75.000 euros, segons el secretari de la Confraria, Josep Tomàs Margalef. L'entitat, per la seva banda, destinarà 15.000 euros propis a aquestes actuacions. De l'èxit de tot plegat, en dependrà també la seva pròrroga futura. Una comissió de seguiment, a més, vetllarà pel seu compliment.

En el cas de la confraria calera, concretament, tot això es tradueix en l'aplicació de mesures per reduir despeses de personal i corrent, fent minvar dels costos de la fàbrica de gel, energia o serveis externs, al mateix temps que introduint les noves tecnologies en la facturació, la venda de peix on-line o la tramesa electrònica de dades. També hauran d'aplicar millores de qualitat per al consumidor amb mesures de control alimentari, amb un increment de les inspeccions per evitar peix venut fora de llotja o la presència de guàrdies de seguretat que regulen l'entrada a la subhasta de peix només per a compradors acreditats i amb possessió dels permisos requerits -mesura, aquesta, que ja s'ha posat en funcionament-.

Codi de barres i traçabilitat

Però bona part de l'esforç que la Confraria de Pescadors s'haurà de concentrar en aspectes com l'aplicació d'un nou etiquetatge o els codis de barres, anticipant-se a l'aplicació de noves mesures comunitàries. El principal capítol, però, es reserva per al control de la traçabilitat del producte. De fet, això suposarà també que, en la mesura que els pescadors incrementin les seves captures els fons públics també seran majors.

Els pescadors de l'Ametlla de Mar s'han felicitat per l'acord en la línia de modernitzar els seus sistemes de comercialització avançant-se a l'aplicació de futures normatives europees. També han recordat que, més enllà de la bonificació compromesa, la posada en marxa del programa requerirà també una aportació de 15.000 euros de la seva butxaca. "Això no servirà de res si no millorem la qualitat del nostre producte, el nostre nom de peix fresc de la Confraria i si els pescadors no veuen una millora de la seva retribució setmanal", ha manifestat Margalef.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta