30 de gener del 2014

Alcanar perd gairebé mig milió d'euros a causa de la nul·litat d'unes contribucions especials


ALCANAR (Montsià).- L'Ajuntament d'Alcanar haurà d'assumir 492.319 euros corresponents a les contribucions especials per la urbanització d'un tram de l'avinguda del Remei, ja que els anteriors responsables municipals no van notificar individualment del càrrec als afectats abans que comencessin les obres, l'any 2005. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó als propietaris, que van recórrer judicialment la imposició de les contribucions efectuada per l'Ajuntament, el passat 2009. Tot i ser coneixedor d'aquest extrem i les seues conseqüències, el govern municipal d'ERC va intentar fer efectiu el cobrament per "defensar l'interès" municipal "esgotant totes les possibilitats".

L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha comparegut aquest matí per explicar que el consistori canareu ha rebut una sentència desfavorable del TSJC, que farà que l’Ajuntament deixi de cobrar 492.319 euros en contribucions especials d’un conjunt d’habitatges ubicats a la ronda del Remei, en el tram comprès entre l’avinguda Constitució i l’avinguda Catalunya. El cost d’aquests edificis era de 615.399,28 euros, dels quals un 20% eren aportació municipal, i un 80%, els 492.319 euros, anaven a càrrec dels veïns afectats. Segons ha explicat l’alcalde, “les quotes que havien de pagar els propietaris no van ser comunicades mitjançant notificacions individualitzades, a causa d’un error de forma, de descoordinació o de negligència, i això va ser al·legat pels veïns”.

Ara, segons el TSJC, la falta de notificació individualitzada d’aquestes quotes és un motiu de nul·litat de ple dret. Les notificacions individualitzades s’havien d’haver fet abans de la construcció dels habitatges, moment que es situaria entre els anys 2001 i 2005, ja que el projecte es va aprovar el 2001, el 2002 es va fer l’aprovació provisional i definitiva dels expedients d’ordenació i d’imposició de les contribucions, i el 2005 es van iniciar les obres, moment a partir del qual l’Ajuntament va perdre la possibilitat d’ingressar aquests diners, ja que la llei diu que les notificacions han de ser prèvies a l’execució.

Un informe d’intervenció de juliol de 2008, amb alcaldia d’ERC al govern, advertia que si es tramitava l’expedient d’aquestes contribucions especials, era quasi bé segur que es declararia nul de ple dret per falta de les notificacions. No obstant això, Montserrat ha explicat que “per tal de defensar els interessos de l’Ajuntament, es va intentar esgotar totes les possibilitats de cobrar aquests diners, creient que la falta de forma més que un motiu de nul·litat, es podia argumentar com a un motiu d’anul·labilitat, i això és important perquè ens podria permetre corregir i subsanar aquest defecte de forma, però tant en primera com en segona instància, ens han dit que no, que es tracta d’un dret constitutiu, i per tant, aquests diners no es podran cobrar". "Així, el que tenim en aquests moments són uns drets de cobrament de vora mig milió d’euros que no es materialitzaran, a causa d’una sentència que ens arriba com a herència de la gestió de governs anteriors”, ha conclòs.

Via ACN i Ajuntament d'Alcanar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta