28 de febrer del 2014

El Consell de Ministres aprova el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre amb un cabal mínim de 100 metres cúbics per segon


MADRID.- El Consell de Ministres ha aprovat, finalment, el nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Amb un retard de dos mesos al termini que s'havia fixat el mateix Ministeri d'Agricultura, el document ha rebut aquest divendres el llum verd de l'executiu espanyol, tot i tenir el rebuig frontal de la Generalitat i de la majoria de les institucions les Terres de l'Ebre, a més de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Entre altres, el pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diferents trams i que al seu pas de Tortosa està previst en 100 metres cúbics per segon. Tant la Generalitat com la PDE consideren "insuficient" aquest règim de cabals per garantir la supervivència del tram final del riu i del Delta.

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat prèviament al juliol pel Consell Nacional de l'Aigua, limita el cabal del tram final de l'Ebre a 3.220 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al regadiu, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu. Actualment, la demanda d'aigua de l'Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El pla aprovat reserva per al tram final un volum mínim de 3.100 hm3 a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon de mitjana, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà, i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l'Ebre.

El Ministeri d'Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics. La portaveu i vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que els cabals "s'han definit després d'un ampli procés de participació i aplicant criteris cientificotècnics" i, ha dit, "satisfan les necessitats del Delta i són factibles gràcies a l'existència de l'embassament de Mequinensa". Sáenz de Santamaría també ha especificat les inversions que comportarà el nou pla hidrològic, de més de 2.500 milions d'euros.

Via ACN
Imatge Europa Press

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta