3 de febrer del 2014

La comunitat educativa de l'Ebre podrà consultar dubtes sobre salut mental en un portal digital


TORTOSA (Baix Ebre).- Una plataforma virtual permetrà que la comunitat educativa dels instituts de les Terres de l'Ebre es pugui comunicar amb professionals en salut mental per transmetre'ls els seus dubtes i inquietuds sobre aquestes malalties. El projecte, batejat com Ebresalutmental 2.0, es troba des de fa una setmana en període de proves entre un grup de 20 alumnes de segon d'ESO de l'Institut Joaquim Bau de Tortosa. La iniciativa parteix del treball de fi de màster de la professora associada del Campus Terres de l'Ebre de la URV, Lídia Sarrió, qui pretén estendre-la a tots els centres de secundària del territori un cop analitzats els resultats d'aquest període de proves, que finalitzarà el pròxim mes d'abril.

Ebresalutmental.org ofereix als joves i als docents informació per "construir les bases del benestar", perquè puguin detectar els factors de risc que interfereixen en la salut mental. La plataforma també aporta el material docent que es treballa a les aules per trencar l'estigma, augmentar l'autoestima i la salut mental positiva. L'eina 2.0 assegura flexibilitat i anonimat, aspectes considerats rellevants a l'hora de combatre l'estigma. A més de ser informativa, la web també pretén ser educativa en salut mental, i facilita als professionals informació sobre les inquietuds que tenen els joves relacionades amb el seu benestar.

La primera fase d'aquest projecte ha consistit en el disseny de la plataforma, la concessió dels permisos i la seva presentació al professorat, així com als pares i mares implicats. La segona fase, encetada aquesta mateixa setmana amb la prova pilot, es centra en la presentació i intervenció amb els alumnes i consta de cinc sessions de treball.

En la primera sessió s'han passat tres qüestionaris a través de la plataforma per detectar el nivell d'estigma de les malalties mentals, el grau d'autoestima i la salut mental positiva dels participants tant a nivell cognitiu com conductual. En aquesta fase també es faran tres sessions per a treballar també l'estigma, l'autoestima i la salut mental positiva amb material que els alumnes trobaran a la plataforma i en presència del tutor i d'una infermera de salut mental. L'última sessió amb l'alumnat serà al mes d'abril, durant la qual seran sotmesos de nou als qüestionaris per valorar els canvis i avenços assolits i detectar tots aquells aspectes de la web que es puguin millorar.

A partir d'aquest punt, Sarrió aspira a "poder oferir la pàgina a tots els instituts ebrencs, uns 36 actualment". Mentrestant, ha afegit, la pàgina continuarà oberta per als alumnes participants en l'actual prova pilot. L'embrió d'aquest projecte és el treball de final de màster, 'Ebresalutmental: un programa 2.0 a les escoles', de la mateixa professora associada de la URV. El va realitzar amb suport de professionals de la Fundació Pere Mata. "Aquest projecte neix del contacte amb els adolescents de les Terres de l'Ebre, del qual es desprèn el gran desconeixement sobre les malalties mentals, per la qual cosa observem l'efecte estigma, i, per contra, constatem la desmesurada tolerància sobre els factors de risc que fan trontollar aquesta salut", apunta.

La creadora de la plataforma recorda la incidència de trastorns com la depressió que, d'acord amb alguns estudis, es poden convertir en la principal causa de malaltia en pocs anys. "Si administrem als joves les eines per lluitar contra el seu malestar es pot millorar el pronòstic i evitar els factors de risc que precipiten a la malaltia mental", argumenta. En aquest sentit, recorda que l'edat d'inici dels trastorns mentals se situa en la infància o l'adolescència, encara que el tractament no s'inicia fins uns quants anys després. Abordar aquests trastorns en l'edat de risc, referma, minimitza la severitat d'aquests trastorns primaris en l'adolescència, i preveu els secundaris en l'edat adulta.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta