28 de febrer del 2014

Vila apunta que el nou pla hidrològic de l’Ebre contravé la Directiva Marc de l’Aigua i que és 'lesiu' per al riu


BARCELONA.- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha denunciat aquest divendres a la tarda que el nou Pla Hidrològic per a la Conca de l’Ebre és “lesiu per a la conservació del riu, per a la seva sostenibilitat ambiental, i perquè no impedeix la regressió i la salinització”. Segons Vila, l’Ebre “és un riu amb uns indicadors fràgils”, que cal conservar entre tots. Per aquest motiu, el Departament estudia si el cabal mínim de 3.220 hectòmetres cúbics anuals per al tram final del riu contravé la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea. El conseller ha assegurat que la Generalitat contestarà “amb tota la contundència per la via administrativa”.

Segons Vila, el cabal mínim es troba a una distància “descomunal” dels 7.000 hectòmetres cúbics anuals que defensava el govern català. Així, Departament considera que la fixació d’aquest cabal mínim respon a les demandes d’aigua a la conca del riu, per abastir els nous regadius projectats. Una realitat que compromet l’aigua disponible als trams més baixos de l’Ebre i també la seua qualitat, molt amenaçada amb l’increment de la concentració salina. En aquest sentit, la Generalitat considera que el mínim fixat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. no té en compte els requeriments ambientals reals del tram més baix de la conca, i el paper dels seus cabals per frenar la intrusió salina i a l’aportació de sediments i nutrients.

Per tot plegat, Vila ha lamentat que “al 2014, el criteri per fixar el cabal d’un riu encara sigui político-territorial”. A més, el govern espanyol tampoc ha considerat les peticions de la Generalitat per revisar i corregir la delimitació, designació, i tipologia de les masses d’aigua al tram baix del riu i al Delta. Segons la Generalitat, aquesta mancança i errors detectats poden comprometre la correcta gestió del Delta, especialment de les zones humides i de l’estuari, una zona declarada Reserva de la Biosfera.

El conseller també ha denunciat que “no hi ha hagut marge per negociar” amb el Ministeri les al·legacions que va presentar el Govern català, i que anaven acompanyades dels corresponents arguments científics i tècnics. Aquestes al·legacions comptaven amb el suport d’entitats, agents socials i econòmics, ajuntaments, partits polítics i associacions ambientals de les Terres de l’Ebre. Així, el conseller ha refermat que “el Govern de la Generalitat està al costat del territori” en la defensa de la conservació del riu. Igualment, s’ha obviat la proposta de cabals ecològics que plantejava la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre.

Imatge arxiu ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta