3 de març del 2014

Tortosa aprova per unanimitat una declaració institucional per rebutjar el nou pla de conca de l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha estat el primer del territori en aprovar una declaració institucional en contra del nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, que divendres va rebre el llum verd del Consell de Ministre. La declaració s'ha aprovat amb la unanimitat dels 21 regidors de l'Ajuntament tortosí, amb motiu del ple ordinari del mes de març. Segons el text aprovat, el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre  representa un "greu perjudici" per al tram final del riu i el Delta. El consistori considera que el pla "atempta" contra els interessos mediambientals, socials i econòmics de les Terres de l'Ebre. A més, l'Ajuntament ha decidit, amb aquesta declaració, que s'oposarà política i jurídicament al pla, ja siga directament o afegint-se a altres iniciatives impulsades per diferents institucions, organismes o entitats.

L'Ajuntament de Tortosa ha tornat, de nou, a demostrar unanimitat en el seu rebuig cap a la política hidràulica del govern de l'Estat; en aquest cas, contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre aprovat divendres passat pel Consell de Ministres. La declaració institucional ha estat signada per tots els portaveus dels grups municipals amb representació: CiU, PSC, ERC, ICV, PP, i PxC. L'alcalde, Ferran Bel, ha volgut destacar la unanimitat dels regidors per posicionar-se contra el Pla. "Una vegada més, és important la unanimitat de tots els grups polítics perquè a la ciutadania de Tortosa la representem els 21 regidors de l'Ajuntament", ha assegurat. Tal com han desitjat alguns portaveus municipals i també l'alcalde, confien que altres ajuntaments i institucions del territori segueixin el mateix pas.

També el regidor i portaveu del PP a l'Ajuntament, Xavier Dalmau, ha signat la declaració institucional que rebutja el pla, tot desmarcant-se del govern espanyol del Partit Popular. Amb tot, Dalmau ha assegurat que el Pla de conca inclou aspectes positius, i ha reclamat diàleg per resoldre "aquells punts negatius" que siga necessari.

La declaració, de quatre punts, a més de rebutjar el Pla perquè estableix un cabal mínim "insuficient" per garantir la preservació dels ecosistemes del Delta i posa en risc el futur del sector primari, demana al Govern que continuï mantenint la seva oposició al Pla i procedeixi a realitzar les accions oportunes als efectes d'evitar la seva aplicació. En el preàmbul, l'Ajuntament de Tortosa considera que el Pla s'ha elaborat sense atendre els criteris científics i tècnics de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, l'organisme consultiu i de participació en el marc del qual es va elaborar una proposta de règim hídric de mínims que el Pla de Conca hauria d'incloure per salvaguardar el Delta. En el darrer punt, s'acorda traslladar aquests acords als grups parlamentaris del Parlament, de les Corts espanyoles, al Govern, al govern de l'Estat, i a la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Altres mocions: recurs d'inconstitucionalitat contra la LRSAL i 'Signa un vot per la independència'

En la mateixa sessió plenària s'ha aprovat presentar un recurs d'inconstitucionalitat a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL), aprovada pel Govern de l'Estat. Aquest punt ha fet caure tres mocions de grups municipals que havien presentat de rebuig de la LRSAL. En el decurs del debat, l'alcalde ha justificat la presentació del recurs en considerar que la nova legislació representa un atac a l'autonomia local. "És una llei que pretén fer racional i sostenible el nivell de l'administració de l'Estat que més ho és", ha reiterat Bel.

D'altra banda, el comerç local podrà obrir dos diumenges més, al marge dels vuit a què autoritza la Generalitat, d'acord amb la nova normativa aprovada recentment. Els ajuntaments decideixen quins són aquests dos festius. El de Tortosa ho ha acordat amb la Federació de Comerç i les associacions comercials de la ciutat escollint els diumenges 27 de juliol i 28 de desembre.

El Ple també ha fet l'aprovació definitiva de l'ordenança municipal de circulació, en virtut del qual l'Ajuntament ampliarà el temps màxim d'estacionament permès en zona blava d'1,5 hores a 2 hores, en el marc del procés per gestionar l'estacionament de pagament en superfície, una vegada aprovada la resolució del contracte amb la concessionària anterior. S'ha rebutjat l'al·legació que havia presentat el PSC.

En l'apartat de mocions, el Ple ha aprovat una proposta del PP de suport a les entitats socials i de promoció dels valors de la generositat, compromís i solidaritat. També ha prosperat una moció d'IC-ET proposant la creació d'una Taula sobre la pobresa energètica. I, finalment, el Ple ha aprovat una moció dels grups de CiU, ERC i IC-ET de suport a la campanya "Signa un vot per la independència".

En canvi, s'han rebutjat les mocions presentades per PxC sobre la nova mesquita, del PP sobre l'estacionament a la ciutat, i del PSC sobre el preu del consum elèctric domèstic i sobre l'adequació de les antigues escoles de Sant Llàtzer.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta