8 d’abril del 2014

Decret per regular les seccions de crèdit i evitar més casos com el de la cooperativa de l'Aldea


BARCELONA.- Amb l'objectiu d'evitar un altre cas com la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea, el govern català ha aprovat el decret que regula el funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries. Es busca, així, reforçar la solvència d'aquestes entitats, millorar-ne la transparència i centrar la seua activitat en l'àmbit agrari. D'aquesta manera, es vol recuperar la funció originària de les seccions de crèdit -el finançament de l'activitat productiva de la cooperativa- i protegir el model cooperatiu. La voluntat del Govern és remarcar que les seccions de crèdit són una part integrant de les cooperatives agràries, i evitar així que la seua activitat financera es confongui amb les entitats bancàries. Just el que va passar en el cas de l'Aldea, quan la secció de crèdit va fer fallida al desembre del 2011, tot bloquejant els comptes dels estalviadors.

En aquest sentit, el decret preveu algunes mesures com, per exemple, limitar la dimensió de la secció de crèdit en relació amb la resta de la cooperativa. Per això, els actius totals de la secció de crèdit no podran superar en sis vegades els actius de la resta de la cooperativa. Per aconseguir-ho, les entitats hauran de seguir un pla d'actuació anual. El text els dóna fins al desembre del 2018 per adaptar-se a la normativa.

En la línia de reforçar-ne la solvència, es passa d'11 a 9 vegades la capacitat d'obtenir passiu exigible per a la cooperativa en relació amb els seus recursos propis, amb un període d'adaptació fins al desembre del 2016. És a dir, fins a aquesta data, les cooperatives podran optar o bé per augmentar els recursos propis capitalitzant millor la cooperativa, o bé per reduir la dimensió de la seva secció de crèdit. En cas de no complir reiteradament amb el nou reglament i no presentar un pla d'acció viable, la Generalitat podrà imposar la liquidació ordenada de la secció de crèdit de la cooperativa.

Pel que fa a la millora de la transparència i la protecció dels interessos dels socis, la nova norma fixa, entre d'altres mesures, que el pla economico-financer de la secció de crèdit haurà de ser aprovat per l'assemblea general de la cooperativa. Fins ara, aquest pla, en el qual s'inclouen les inversions, només havia de comptar amb el vistiplau del consell rector.

Amb el decret que s'ha aprovat aquest dimarts, el Govern reforça la normativa vigent en matèria de seccions de crèdit. Un procés que ja va començar amb un paquet de mesures incloses als pressupostos de la Generalitat 2014 i a la llei d'acompanyament amb l'objectiu de preservar els estalvis dels socis, de mantenir l'activitat productiva agrària, i de protegir el model cooperatiu.

En aquest sentit, els pressupostos de la Generalitat per al 2014 inclouen una línia d'avals de fins a 15 milions d'euros per facilitar l'obtenció de finançament a la cooperativa per a la liquidació ordenada de la secció de crèdit. El Govern avalarà fins al 75% d'aquestes operacions financeres, mentre que les garanties del 25% restant aniran a càrrec dels membres del consell rector o dels mateixos socis de la cooperativa, de manera que seran coresponsables de l'operació.

Per la seua banda, la Llei de mesures fiscals i financeres limita les seccions de crèdit exclusivament al sector agrari. Actualment, a Catalunya hi ha 100 cooperatives amb secció de crèdit activa que desenvolupen la seua activitat en el món agrari.

Aquesta Llei també revisa i actualitza el règim sancionador per a aquelles cooperatives que incompleixin la normativa, amb sancions que poden portar a la baixa obligada de la secció de crèdit. Si es dóna aquest supòsit, la mateixa Llei ja estableix un mecanisme de liquidació ordenada amb el nomenament per part del Departament d'Economia i Coneixement d'un liquidador que conduiria el procés.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta